Everton - Aston Villa
1 - 2

Everton - Aston Villa 1-2
Barkley gjorde under lördagen en mycket fin insats. Keep it coming!

Goodison Park och ett hemmalag som jagade europaspel i det finaste av finrummen. Som redaktionen på förhand förutspådde skulle vi göra en bra match. Precis som mot West Bromwich i andra halvlek spelade vi ut och som vi gjorde det.

Matchen börjar direkt med ett högt tempo med två lag som visar att det är tre poäng som gäller. Bortalaget (läs: vi) spelar ett varierat spel med snabba omställningar och lite längre bollar. Det syns på spelarna att vi är taggade och att vi vill bryta trenden med matcher utan vinst. I den trettonde minuten stressar Watkins backlinjen i Everton och kan skickligt stjäla bollen. Väl fri med Pickford gör inte Watkins några misstag och rullar behärskat in ledningsmålet. 0-1, smakstart!

Matchen innefattar chanser åt båda håll och Villa slår inte av på takten. Vi har goda möjligheter att utöka ledningen men istället jobbar Everton fram en hörna i matchminut 19. Finns det en spelare man på fasta situationer i Everton ska hålla hårt med både hängslen och livrem är det Calvert-Lewin. Tyvärr är vi alldeles för långt ifrån honom då han på bortre stolpen enkelt kan knoppa in kvitteringsmålet. Vi känns dock inte allt för tagna av målet och spelar vidare med ett högt tempo under hela första halvleken. När vi summerar första halvleken har vi haft 2-3 frilägen och ett par i virket. Everton är dock långt ifrån ofarliga och de känns vassa så fort de har en fast situation samt eller spelet i och runt boxen.

I andra halvlek ser vi två lag som vill gå för segern men ett bortalag som med ett behärskat passningsspel i form av hårda precisa passningar och spelvändningar var lite hetare. Underbart att se oss våga spela ut bakifrån och få Everton att jaga boll. Här tycker jag att vi tar över matchen och leder den på poäng. Precis som tidigare kändes inte Everton ofarliga men känslan var att vi nu hade större kontroll på matchen och var mer solida bakåt. En sak var säker, matchens sista mål var inte gjort och när matchminut 80 var slagen jobbade Traore fram bollen till El Ghazi som behärskat och snyggt curlade in bollen i det bortre hörnet. Snyggt, rättvist och kul för El Ghazi som rent målmässigt imponerar i år i förhållande till sin speltid. Under matchens sista stund spelar vi skickligt av matchen och det känns inte oroligt. Domaren blåser av efter 3 minuters tilläggstid och vi har gjort en riktigt bra bortamatch och tar med oss tre poäng hem till Birmingham och klättrar i och med vinsten upp på en fin 9:e plats i tabellen.

Enligt mig en av våra bästa matcher i år rent spelmässigt och det som glädjer mig mest är att vi nu får slippa pratet om huruvida vi kan spela en fin fotboll utan Jack Grealish. I alla fall en liten stund. Självklart saknar vi vår kapten men det känns ändå tryggt att vi presterar så pass bra och kan låta honom sakta men säkert kan komma tillbaka.

Svårt att berömma någon över den andra i en kollektivt bra insats men för att nämna någon glädjer det mig mycket att Barkley återigen är tillbaka i gott slag och gjorde en kanonmatch.