Lagbanner
Goodison Park, 2023-02-25 16:00

Everton - Aston Villa
0 - 2

Everton mot Aston Villa 0-2
Emi Buendia var den offensivt avgörande faktorn i Aston Villas bortaseger mot Everton.

Everton mot Aston Villa 0-2

Aston Villa lyckades bryta två trender. Den viktigaste var att efter tre raka förluster vände de nu detta till en vinst. Sedan höll man också rent i egna buren efter att ha släppt hela 11 mål på de tre senaste förlusterna. Väldigt viktigt att få till denna trendbrytare för självförtroendet och samtidigt är det inte så långt upp poängmässigt mot en bra slutplacering.

Lagen
Hemmalaget ställde en ganska väntad elva på planen och det innebar som förväntat att Calvert-Lewin fortfarande inte är tillgänglig för spel. Det innebär att spetsen framåt är Maupay som är helt iskall och glädjande nog aldrig gjort mål mot Aston Villa.
I Aston Villa är det lite svårare att veta hur Emery tänker. Till denna match valde han att bänka Buendia som nästan varit startspelare i varje match efter VM. Även lite överraskande startar Digne framför Moreno och på andra kanten startar Cash före en formstark Young. Men Emery har koll och en matchplan det är tydligt.

Matchen
Klockan 16:00 blåser Anthony Taylor igång detta klassiska möte och redan från start är det väldigt klart att Everton är laddade till tusen inför sin hemmapublik. Frenesin betalar dig dock lite fel ganska omgående då Onana går hårt år Luiz i en närkamp och får gult redan i minut två vilket hämmar hans framfart något i resten av matchen. Spelet är ganska jämt i första halvlek där Everton vaskar fram de vassaste målchanserna. Men den skenbara övertaget kommer ofta till följd av Emerys taktiska val att laget ska spela sig framåt och inte slå långa bollar. En kombination av ett pressande hemmalag och ett ibland obekvämt spelsätt gör att Aston Villa sätter sig i onödiga situationer vilket ger Everton mer energi. Men en väldigt bra långboll från Kamara friställer stekhete Watkins med Pickford. Pickford kommer snabbt ut och räddar men samtidigt kapar han Watkins brutalt. Straffläge tycker jag men samtidigt är jag glad över att detta inte ledde till en allvarlig skada.
Hemmalaget vaskar också fram några chanser. Det är en hörna som Maupay skarvnickar någon halvmeter utanför stolpen. Men som tidigare i texten skrivits så är han inte alls i zonen och definitivt inte mot Villa. Nästa nickläge att rapportera är belgaren Onana som kommer upp högst och från nära håll nickar mot en ”vägg”. Denna vägg kommer från Argentina och visar varför han nämns som en av världens bästa målvakter. Martinez gör en grym räddning och visat att de senaste elva målen får vara nog. Till sist rapporteras den farligaste chansen för hemmalaget som är en märklig situation. Ett skott utanför straffområdet på väg utanför träffar en liggande Konsas fot och styrs rakt in mot mål som friställer två Evertonspelare. Martinez kastar sig orädd rakt in i situationen men bollen smiter förbi honom mot ett öppet mål. Men där dyker backlinjens gigant upp som en räddande ängel. Mings lyckas peta bort bollen precis på mållinjen. Men det är inte den enda bollen som räddas på mållinjen, för Villa kommer i en omställning via vänsterkanten och Digne till ett fint inlägg. Mottagare på nick är Watkins som tvingar Pickford till en superb räddning via stolpen och Tarkowski kan rensa bort bollen från att passera linjen.
Till andra halvlek och det är påtagligt att Everton inte har samma energi i sin press samtidigt har Emery justerat något i försvarsspelet och gjort laget mer kompakt. Inte mycket att rapportera om förrän ett dubbelbyte sker i Villa efter en timma spelat. Det är Buendia och Moreno som kommer in i stället för Bailey och Digne. Och sedan går det snabbt för i sin första? Touch spelar Beundia fram McGinn till ett öppet läge i straffområdet. Där gör den tidigare Villaspelaren Gueye ett försök att bryta men träffar benet på McGinn och Taylor blåser en given straff. Vem ska nu slå straffarna när Ings lämnat? Watkins tar på sig ansvaret och gör inget misstag vilket betyder att han gjort mål i fem raka matcher. Watkins förvandling under Emery är smått sensationell men mer om detta längre ner i texten. Detta mål betyder även att Villa fortsätter att göra mål i alla matchen som Emery basat över. Men minnet är gott och trots ledningsmål så har vi snart släppt in ett mål bakåt och skulle historian upprepa sig? Det visar sig att Everton saknar kraft framåt och det blir ingen forcering för kvittering. Villa kan koncentrera sig på ett stabilt försvarsspel och kontringar. Det är just i en kontring/omställning som Villas andra mål kommer. Uppspel på Watkins, tillbaka till McGinn som lägger ut bollen till Buendia. Trollerigubben från Argentina drar två försvarare i samma fint och smäller in 2:a bakom en chanslös målvakt. Detta händer med cirka 10 minuter kvar matchen och efter detta orkar inte hemmalaget resa sig alls. Det blir en lugn avslutning och en klar och rättvis seger är ett faktum.

Reflektioner
Det går att plussa för hela laget efter lördagens insats men jag vill lyfta fram våra två argentinare lite extra då de stod för helt avgörande i matchen. Vi börjar med Martinez som kommer från tre mardrömslika matcher på alla sätt och dessutom fått en offentlig tillrättavisning av Emery angående initiativet att gå upp på hörnan som en extra spelare helt på eget bevåg. Hur reser man sig efter detta? Genom att hålla nollan och vara precis så stabil som vi är vana att se honom – bra psyke i karln skulle jag säga. Sedan till nästa sydamerikan längre upp i banan. Buendia har haft stort förtroende hos Emery och varit en startman. Men nu blev det bänken, och hur tar han denna petning kan man då fundera på. När han då får chansen att hoppa in så visar Buendia att han är helt avgörande i det offensiva spelet med involvering i båda målen. Visst att han spelar med små marginaler och ibland blir det fel men det visar sig ändå att han är en otroligt viktig kugge för den offensiva spetsen som betyder mål. Vi ser nu varför han kostade mycket pengar, det finns gott om kvalité men det krävs en taktiker som Emery för att använda Buendia på rätt sätt. Sedan går det inte att utelämna några rader om Watkins. Så utskälld av många fans. Han var kass och missade bara chanser, inget att satsa på framtiden. Men efter VM och Emery så är han glödhet och på denna tid är han i samma nivå som Kane och Haaland skulle jag säga. Precis som med Buendia så spelar Emery Watkins på rätt sätt. 5 mål i raka matcher är inget vi Villafans är bortskämda med så jag hoppas han tystat kritikerna och visat att vi har en av ligans bättre anfallare.
Till sist vill jag flika in en familjeåsikt att herr, fru och son utser Buendia som matchens lirare. Vi tre såg hans 2-0 mål i motsvarande möte på Villa Park på plats och därför stämmer vi in i följande sång:

Emi Buendia, from Argentina
He signed for Villa
From Carrow Road
He’s 5ft7
He’s football heaven
So please don’t take, my Emi, away

 

Robert "robstar" Larsson2023-02-26 16:31:17
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa