Lagbanner
FIXAR VILLA BIFFEN?
Tyrone Mings agerade som en försvarsgeneral i lördags. Kan han möjligtvis behålla sin formtopp för att ge Aston Villa chansen att fortsätta klättra i tabellen?

FIXAR VILLA BIFFEN?

Efter segern mot Leeds United så släpptes en stor sten från spelarnas axlar. Nu var det konstaterat, Aston Villa kan vinna en fotbollsmatch utan sin ordinarie lagkapten och superstjärna Jack Grealish. Kan Aston Villa fortsätta att leverera segrar och 3 poäng ned i segersäcken även på en onsdag tidigt i mars?

Senaste mötet, som var premiäromgången av säsongen 2020/21, innehöll ett rött kort, missad straff och ett nickmål från Ezri Konsa på en hörna. En viktig seger sett ur den klassiska synpunkten att "få en bra start". Därefter har lagen tagit olika riktningar. Åtminstone poängmässigt. 

Aston Villa har överraskat i Premier League, precis som Sheffield United gjorde ifjol, den här säsongen. Medan Sheffield United möjligtvis får smaka, känna och uppleva hur Aston Villa hade det ifjol - sett till tabelläget och den aktuella formkurvan. 

Aston Villa har under säsongen spelat in 39 poäng på 24 matcher. 12 segrar och 3 oavgjorda samt 38 gjorda mål, varav det senaste målet stod Anwar El Ghazi för i senaste segermatchen mot Leeds United

Sheffield United, å andra sidan, står idag på 11 inspelade poäng och placerar sig således på den 20:e och sista platsen i Premier League. Av dessa 11 inspelade poäng så kan vi utläsa följande rad: 3 segrar, 2 oavgjorda och 21 förluster. På 26 omgångar i Premier League har laget, som leds av managern Chris Wilder, mäktat med 15 mål. Sämst i ligan. 

Formsvacka eller formtopp? Tja, för Aston Villa börjar det åtminstone att se ljust ut. Ser vi till de senaste 5 matcherna så har Aston Villa skrapat ihop 2 segrar, 1 oavgjord och 2 förluster som resulterar i totalt 7 inspelade poäng. Det ger Aston Villa ett nuvarande poängsnitt på 1,4 poäng/match. Kan Aston Villa åtminstone fixa ett kryss på Bramall Lane? Eller kan Aston Villa fixa den berömda ”biffen” och sno med sig alla 3 poäng hem? Supportrarna hoppas naturligtvis på det sistnämnda. 

Tyvärr så kan vi inte heller bjuda på någon trevlig eller positiv information avseende Sheffield Uniteds form, beroende på hur man ser på saken. Laget har fyra raka förluster på sitt samvete: 

Förlust mot Liverpool (hemma): 0-2
Förlust mot Fulham (borta): 1-0
Förlust mot West Ham (borta): 3-0
Förlust mot Chelsea (hemma): 1-2. 

Senast onsdagens motståndare vann var den andra februari tidigare i år, seger mot West Brom på Bramall Lane med 2-1. 

Lagets tre segrar innehåller segrar mot nyss nämnda West Brom, men även superknallen mot Manchester United och uddamålsvinsten mot Newcastle United ingår. Målbäst hos motståndarlaget är David McGoldrick, en 33-årig irländare som på 17 starter och 7 inhopp har levererat 5 mål.

Hur ska Aston Villa formera laget inför onsdagskvällen? I skribentgruppens WhatsApp-grupp så har det dykt upp ett och annat förslag: 

”Jag skulle vilja se ett mittfält med Sanson, Luiz, McGinn, El Ghazi och Traoré. Ross Barkley känns lite för stabbig, känns som att vi behöver lite mer fart och snabbhet på mittfältet idag.”

Mittfältet formulerades på ett framgångsrikt sätt i senaste vinstmatchen mot Leeds United, där Ramsey, Nakamba och McGinn hade hand om den centrala delen av mittfältet, medan målskytten El Ghazi och Bertrand Traoré fick ta ansvar för kanterna. En tung match senast mot Leeds, där försvarsspelet och arbetsmoralen var av hög Premier Leauge-klass, så är det inte omöjligt att Dean Smith passar på att rotera litegrann, då en oerhört viktig match både poängmässigt och rivalmässigt väntar på lördag mot Wolves

Gissningsvis så kommer Jack Grealish att vila mot Sheffield United, för att göra sig spelklar och förberedd inför mötet med Wolves. Det ska dock nämnas att Jack Grealish inte är helt utesluten från spel under onsdagskvällen.I övrigt så saknas Matty Cash, Kortney Hause och Wesley. Således ingenting nytt på skadelistan.

För onsdagens hemmavärd, Sheffield United, så saknas Chris Basham, Sander Berge, Jayden Bogle, John Egan, Jack O´connell, Jack Robinson och Jack Rodwell. Åtminstone enligt Flashscore. 

Huruvida Dean Smith låter Nakamba få nytt förtroende eller om han släpper in Ross Barkley igen från kylan på avbytarbänken eller om El Ghazi ska dunka dit sitt 7:e ligamål för säsongen, det återstår helt enkelt att se. Vad som är viktigt är att leverera här och nu. Ska Aston Villa fortsätta att tävla om en 8:e placering eller högre så krävs det förmodligen att Dean Smith och hans, och vårt, älskade Aston Villa vinner den tuffa bortamatchen mot Sheffield United under onsdagskvällen, med avspark 19:00. Därför passar det bra att avsluta denna text med förbundskapten Janne Anderssons motto: 

”Då är då och nu är nu”. 

Up The Villa! 
 

Oskar Laurell2021-03-03 17:18:59
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa