Lagbanner
Fokus på säsongsavslutningen: Aston Villa

Fokus på säsongsavslutningen: Aston Villa

I en artikelserie tar SvenskaFans tempen på lagen ute i Europa inför den rafflande säsongsavslutningen.

Oskar Laurell - Aston Villa-redaktionen

Hur är läget i laget inför säsongsavslutningen?

- Det är stabilt och välmående, skulle jag vilja påstå. Skador på duktiga spelare som Cash, Kamara, Coutinho och Bailey, där Kamara är den enda som möjligtvis är borta säsongen ut. I övrigt är det ett lag som mår bra och som levererar och staplar goda prestationer på hög för tillfället. 

Ni parkerar just nu på en sjunde plats. Rimmar det väl med förhoppningarna inför säsongen?
- Det är lite över förväntan, om du frågar mig. Inför säsongen, då Steven Gerrard rattade bygget, så ansåg jag att topp-10 borde vara rimligt sett till truppens kvalitet och spelarna som värvades in. Men det är först när Emery har kommit in och ersatt Gerrard som laget har visat en större del av sin potential. Jag tror fortfarande att det finns mer att plocka av truppen vad gäller kompetens, men jag kommer att sitta nöjd i fåtöljen om Aston Villa är inom topp-10 när säsongen 2022/23 summeras. 
 
Kommer laget uppnå sin målsättning?

- Målsättningen från ägarna vet vi egentligen inte särskilt mycket om. Men av det man kan läsa så verkar det som att ägarna siktar högt och anser sig därför kräva spel om tabellplaceringar som innebär europaspel. Men sett till VillaSwedens målsättning så skulle jag påstå att majoriteten av de svenska Villasupportrarna är relativt säkra på att man kommer att nå målsättningen topp-10. Emery har levererat alldeles för bra resultat och jämna prestationer för att Aston Villa skulle falla som en sten både form och tabellmässigt. Emery hittar väldigt ofta vägar att vinna, vilket i sin tur kommer hjälpa Aston Villa att uppnå målsättningen att vara ett lag för den övre halvan tillsammans med ett lag som Brighton, exempelvis. 


 
Vad har varit den största snackisen i klubben under säsongen?

- Helt klart Emerys intåg och hur han håller på att forma Aston Villa till en fotbollsklubb att räkna med. En manager vars kaliber bör bedömas som världsklass. 
 
Vilken eller vilka spelare har överraskat positivt eller inte riktigt nått upp till sin nivå?

- Under Emerys ledning så är det framför allt Ollie Watkins som har fått nytt liv i sin fotbollskarriär. Har öst in poäng under Emerys 21 matcher långa managerkarriär i Aston Villa och nämns nu som en kandidat till en anfallsplats i det engelska fotbollslandslaget. En annan spelare som har överraskat positivt är veteranen Ashley Young som har agerat föredömligt både som spelare och ledare i gruppen. Tar alltid ansvar och spelar med ett stort hjärta och engagemang, sådant som uppskattas av fansen. 

Coutinho är spelaren som inte har levererat den här säsongen. Skadeförföljd säsong och skralt med mål och framspelningar. Nej, detta är en säsong som Coutinho förmodligen inte kommer att minnas tillbaka till med någon större glädje. En oerhört stor fotbollskompetens och talang, men det finns frågetecken kring hans självförtroende och fysiska matchform. 
 
Slutligen, vilka vinner ligan, vilka kniper Europlatserna och vilka åker ur?

- Tittar man på resterande matcher så verkar Manchester City vara laget som vinner ligatiteln. I övrigt skulle jag säga att topp-7 slutar enligt följande:

1. Manchester City - Champions League
2. Arsenal - Champions League
3. Manchester United - Champions League
4. Newcastle - Champions League
5. Liverpool - Europa League 
6. Brighton - Europa League
7. Tottenham - Conference League

Gällande lag som åker ur, så tror jag att följande tre lag åker ur: 

18. Leeds
19. Nottingham
20. Southampton

TV: Det bästa från Watkins säsong
 

SvenskaFans.com2023-05-07 10:00:00

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa