Lagbanner
Fördel Aston Villa inför ångestladdat möte på Goodison Park
Hållen nolla senast Aston Villa mötte Everton. Kan Tyrone Mings och resterande försvarslinje upprepa samma prestation även idag?

Fördel Aston Villa inför ångestladdat möte på Goodison Park

Efter dystra resultat i inledningen av Premier Leagues comeback efter Corona-uppehållet så fick Aston Villa senast smaka på segerns sötma. Två mål framåt, noll insläppta och tre poäng rikare i bottenstriden av Premier League. Nu väntar ytterligare en ”vinna eller försvinna”-match och det är Everton som är motståndaren. Kan Aston Villa fortfarande stå upp och eventuellt gå på knock i boxningsringen i överlevnadssyfte och på sportsliga grunder behålla sin PL-status?

Det börjar att bli bråttom..
Aston Villa befinner sig i skrivande stund på en 19:e plats i Premier League, med en match mindre spelad än 18:e placerade AFC Bournemouth som under gårdagen förlorade mot Manchester City med 2-1. Fyra poäng upp till säker mark som innebär fortsatt spel i Premier League även kommande säsong. Tre matcher kvar att spela, och som rubriken lyder, så börjar det att bli bråttom med att samla och skramla ihop segrar och således viktiga 3-poängare för Aston Villas del. 

Som tidigare nämnt så vann samtliga lag som är inblandade i bottenstriden i den 35:e omgången av Premier League, vilket gör att kommande matcher är att anses som rena rama cupfinaler. Eller som Dean Smith uttryckte det inför matchen senast mot Crystal Palace

”Idag (12/7) är det första semifinalen. På onsdag väntar returmötet i semifinalen och de två återstående matcherna därefter är finalerna. Det är på det sättet som vi har förberett oss på ur ett mentalt perspektiv” 

Trots allt positiva vindar som blåser in på Goodison Park
Mycket elände har Villasupportrarna runt om i världen fått se under Villas comebacksäsong i Premier League. Eller vad sägs om 21 förluster och totalt 65 insläppta mål på 35 omgångar? Efter så många förluster och nederlag är det inte ologiskt att diverse supportrar ser tillbaka på säsongen och dess tidigare omgångar med kritiska glasögon. Men nu är nu, och då är då som Sveriges förbundskapten Janne Andersson ofta predikar vad gäller synsättet att ta en match i taget och hellre se saker och ting i världen, såsom fotbollsmatcher, som möjligheter istället för hinder. Vi är flera Villasupportrar som efter matchen mot Everton vill vara stolta, vakna upp dagen efter och känna att det finns hopp. För att överhuvudtaget känna känslan av hoppfullhet så krävs det ett positivt syn-& tankesätt. Nicklas Jansson, Villasupporter från Jämtland men bosatt i Västerås (även deltagit i VillaSwedens podcast), menar att det finns godbitar från senaste omgången mot Crystal Palace att ta med sig in i torsdagskvällens omgång; 

”Jag vill börja med att nämna att Elmohamadys insats var extremt viktigt. Han var ruggigt jäkla bra. Den främsta orsaken till att vi vinner fotbollsmatcher är att andra spelare än Grealish presterar. När Jack blir för isolerad och ensam så blir vi alldeles för lättlästa. Med flera som presterar bra så kan vi slå många lag i ligan. Så det är främst laginsatsen ifrån matchen mot Crystal Palace som jag tar med mig inför matchen på torsdag (idag).” 

Flertalet supportrar, fotbollstyckare och andra experter har beskrivit Aston Villas tabellsituation och Dean Smiths uppdrag att rädda kvar klubben i Premier League som snudd på omöjligt. Vad som skulle förefalla som löjligt och som rent nonsens är att Aston Villa skulle stämpla ut och ge upp i detta kritiska läge som trots allt har uppstått. Dean Smith har haft ett tufft år som manager för Aston Villa i hans debutsäsong i Premier League. Det har ifrågasatts och kritiserats, stundtals har det förmodligen blåst storm kring honom. I denna värld så baseras och utvärderas prestation på vilka resultat som uppnås. Frågan blir då; Har Aston Villa tagit rätt beslut att behålla Dean Smith som manager under säsongen? Vad gäller tålamod med Dean Smith så menar Nicklas att det, trots tabelläget, fortfarande finns förtroende för Aston Villas manager; 

”Tålamodet är trots allt bra vad gäller Dean Smith och övriga ledarstaben. Skulle det bli fortsatt spel i Premier League kan jag dock tycka att Aston Villa bör se över andra tränaralternativ. Rafa Benitez är ideal för Villa. Men skulle det nu bli Championship för Aston Villa kommande säsong så finns det ingen bättre manager än Dean Smith då han kan den ligan innan och utantill.” 

Förhoppningen är således att Dean Smith går längst fram på Goodison Park, bortser från det som har varit och fokuserar på att vinna torsdagens fotbollsmatch för att ge sig själv chansen att rädda sitt älskade Aston Villa från degradering. 

Formsvagt Everton
Skiftar vi fokus till Evertons resultatrad sett till de tre senaste matcherna så har torsdagens motståndare skrapat ihop 1 poäng av 9 möjliga, det vill säga en oavgjord och två förluster. Den italienska managern, Carlo Ancelotti, har för tillfället en relativt skadedrabbad trupp där viktiga spelare som Yerry Mina, Andre Gomes & Cenk Tosun förväntas att vara frånvarande när matchen väl blåser igång. Även om Aston Villa knappast har rosat på marknaden avseende effektivitet så ser det å andra sidan inte mycket ljusare ut för Everton. Ett mål har producerats de senaste tre matcherna medan antalet insläppta mål kan räknas till fem. Aston Villa har, tack vare Trezeguets dubbel senast mot Crystal Palace, gjort två mål framåt och släppt in lika många som Everton sett till de tre senaste matcherna. Everton kommer förmodligen till matchstart med ett stukat självförtroende efter den senaste förlusten mot Wolves på bortaplan med 3-0. Trots den, för stunden, relativt svaga formen så placerar sig Everton på en 11:e plats i tabellen med 45 inspelade poäng. Vad har då Everton att spela för med tre återstående matcher? Man kan vid seger behålla sin plats i tabellen. Vid förlust så kan laget som mest sjunka ned en placering, det vill säga till 12:e plats, om övriga resultat går emot Carlo Ancelotti och hans mannar. Således har Everton inget särskilt att spela för. Tabellplaceringarna är av akademisk betydelse för Evertons del och de kan med lätthet stämpla ut och ta semester och ändå vara försäkrade om att det blir spel i Premier League säsongen 2020/21. Hur ska då Aston Villa utnyttja detta? Nicklas delger sina tankar; 

”Som Dean Smith är inne på så ska vi endast fokusera på det vi kan påverka, det vill säga på vår match. Vi är underdogs och vi har inget att förlora. Försvarsspelet måste sitta till 100% och hamnar vi i underläge så finns det inget att fundera på. Vi måste ösa på, oavgjort räcker ingenstans i nuläget.” 

På skadelistan hos Aston Villa finner vi tre långtidsskador på Tom Heaton, Björn Engels och Wesley. Villa kan även räkna bort Korney Hause som avbröt sitt deltagande efter matchvärmningen i söndags. Det är också tveksamt om vänsterbacken Neil Taylor kommer till spel då han blev utbytt tidigt senast mot Matt Targett. Med skadorna i beaktande så önskar Nicklas att Aston Villa ställer upp med följande lag mot Everton; 

Reina

Elmohamady Mings Konsa Targett

McGinn Luiz Hourihane

Trezeguet Samatta Grealish



Således inga större förändringar jämfört med uppställningen mot Crystal Palace. Med denna uppställning i beaktande så tror Nicklas att vi kommer att få se följande matchbild och resultat; 

”Jag tror att det blir en tajt vinst. Vi vinner tack vare motivationen, 1-2. Vi kommer säkerligen att vara rejält tillbakatryckta i slutet men min känsla är att vi kommer att lyckas att kämpa oss igenom det”. 

Hur lyder ditt tips inför matchen? Är man av den typen att man tycker att det ger en extra krydda att lägga in ett tips på Svenska Spel så kan vi informera att spel på seger för Everton ger 2,05 ggr pengarna, oavgjort ger 3,60 och en bortaseger för Aston villa ger spelbara 3,70 i odds. 

Matchen sänds på Viaplay med avspark 19:00. 

UP THE VILLA! 
 

Oskar Laurell 2020-07-16 09:16:43
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa