Försäsongskrönika
Det ska göras ett försök att skriva en krönika. Varför då? Behövs det en text där olika känslouttryck formuleras och förtydligas? Ja, det verkar inte bättre än så när Aston Villa kliver in i slutskedet av försäsongen med enbart förluster under USA-turnén.
FÖRSÄSONGSPESSIMISM ELLER OPTIMISM?
Uttrycket ”slå på en stor trumma” har skrivits och sagts flertalet gånger. Innebörden under försäsongen har varit att man ska vara försiktig vad gäller pessimism, likt väl som med optimism, gentemot sin favoritklubb. Att det såg bedrövligt ut spelmässigt under försäsongsturnén innehållandes tre matcher i USA kan nog alla supportrar skriva under på. Men innebär det att pessimisten i supportern ska ha motorväg till åsikter där ett oönskat resultat förväntas? Ja, det är man fri att ha. Även om det kan tyckas vara lite drastiskt, möjligtvis.
Kan man på samma vis vara en obotlig optimist där envisheten om att resultatet i slutändan ändå kommer att bli bra till slut? Att det helt enkelt löser sig på något finurligt vis. Självfallet. Men även det är en farlig väg att vandra.
Förlust även i sista träningsmatchen på USA-turnén där mexikanska klubben Club America kunde rulla in två bollar i nät, varav det första blev bortdömt. I den första halvleken skakade Aston Villa ändå om motståndaren en kort stund med två stolpskott inom loppet av 5 sekunder från Bailey och McGinn. Målchanser efter det? Inte särskilt många. Om ens någon. Tittar man på highligts som Aston Villa själva valt ut efter matchen så dyker det inte upp en enda målchanssekvens för Aston Villa i den andra halvleken. Svagt? Definitivt.
Må hända att USA-turnén inte bara var trött och deppig utifrån sportsliga grunder. I marknadsföringssyfte gjorde klubben ett gott arbete med att synas runt om i stora städer, som New York och Chicago. Den hyllade videon innehållandes tröjsläppet av årets hemmatröja syntes på de gigantiska skärmarna i centrala New York där Ozzy Osbourne vrålar ”UP THE VILLA”. Om tröjförsäljningen har gått bra även utanför Englands gränser? Med största sannolikhet.
En annan fördel med turnéer och träningsläger är att spelarna får samla ihop mängder av träningstimmar tillsammans där det gnuggas på detaljer i spelet samt bättrar på den fysiska förmågan. Ur ett långsiktigt perspektiv där spelidé till slut ska sitta i ryggraden och den fysiska toppformen ska upprätthållas över en längre period för att konkurrera om höga tabellpositioner, både i England och Europa. Men nackdelen med så många dagar borta på resande fot, många träningstimmar och delande av hotellrum med snarkande lagkamrater kan resultera i dåliga resultat ur det kortsiktiga perspektivet. Att förvänta sig en försäsongssuccé med spelare som tränar hårt och nöter teoripass hela dagarna är kanske ologiskt, trots allt.
FÖRSÄSONGSROMANSER & BITTRA LIGAVERKLIGHETER
Men finns det någon korrelation mellan resultat på försäsong kontra resultat i ligaspelet? Innebär en risig försäsong att man också levererar samma resultat i ligan? Eller kan en sämre försäsong även innebära att ”det löser sig till slut” och att tabellplaceringen i slutändan ändå inte blir så tokig?
Det var en fråga som den skickliga skribenten Anton Palomaa tog upp i en WhatsApp-grupp. En oerhört intressant fråga att gräva vidare i för att på något vis ge en ungefärlig bild av hur Aston Villas olika försäsonger har sett ut och vad det slutligen har resulterat i vad gäller tabellposition i ligaspelet. Anton fick göra grovjobbet att plocka fram försäsongsresultat för att sedan göra en analys i vilken utsträckning som resultat på försäsong och prestation under säsong hade ett samband med varandra. Nedan kan ni läsa om resultaten som sträcker sig från 2019 fram till idag samt en kommentar från Anton kring varje säsong.
Försäsongen 2019 (USA, England, Tyskland)
Denna säsong klarade Villa sig kvar i PL med en hårsmån, en poängs marginal till strecket, trots en försäsong som lovordade mycket mål och tätt bakåt. Ett blandat motstånd med tre lag från de lägre brittiska divisionerna, ett topplag i Tyskland och ett amerikanskt lag.
W: Minnesota Utd
W: Shrewsbury
W: Walsall
W: Charlton
W: RB Leipzig
Målsnitt 3,2
Insläppta snitt: 0,6
Placering PL halvtid: 18
Slutlig placering PL: 17
Försäsongen 2020 (England)
En kort försäsong med enbart två matcher, detta eftersom PL spelades klart i juli och den nya säsongen startades sent i september efter sviterna av Covid-19. Det är svårt att utläsa något av den här försäsongen.
W: Wycombe
W: Man Utd
Placering PL halvtid: 8
Slutlig placering PL: 11
Försäsongen 2021 (UK)
(två matcher, Sevilla och Nottingham, inställda pga Covid-19)
W: Walsall
L: Stoke
W: Bristol
W: Salernitana
Målsnitt: 2,5
Insläppta snitt: 0,6
Placering PL halvtid: 11
Slutlig placering PL: 14
Försäsongen 2022 (Australien, UK, Frankrike)
Även under denna försäsong gjorde Villa bra resultat, även om motståndarna får rankas som sämre lag, bortsett från Manchester Utd, än de vi mötte under 2023. Mitt i industrisemestern trodde man att Gerrard hade något på gång med det här laget. Fel skulle vi ha och sparken skulle han få. Vi väcktes ur mardrömmen när Emery fick ta över rodret, där laget snabbt förändrades i positiv bemärkelse.
W: Walsall
W: Leeds
W: Brisbane Roar
X: Man Utd
W: Rennes
Målsnitt: 2
Insläppta snitt: 0,6
Placering halvtid: 15
Slutlig placering PL: 7
Försäsongen 2023 (USA, UK, Spanien)
En försäsong med varierat motstånd, högt med Lazio, Valencia och Newcastle och lågt med Walsall, Fulham och Brentford. Obesegrade utan att övertyga mötte man sen Newcastle i premiären och förlorade med 5-1. Därefter gick formkurvan spikrakt uppåt och Villa gjorde den bästa säsongen på väldigt länge, bl.a tog de en av CL-platserna.
X: Walsall
X: Newcastle
W: Fulham
X: Brentford
W: Lazio
W: Valencia
Målsnitt: 2,3
Insläppta snitt: 1,33
Placering PL halvtid: 4
Slutlig placering PL: 4
En försäsong är vad det är, men i grunden finns den till för att förbereda laget för den kommande säsongen. Den är till för att sätta en spelplan, gnugga detaljer och svetsa samman gruppen. Ge spelarna en chans att visa upp sig. Ge tränaren en möjlighet att avvisa dem som inte gör det. Ofta består träningsmatcherna i början av försäsongen av motstånd som på pappret är sämre, troligtvis för att göra resultat som bygger självförtroende. Försäsongen brukar avrundas med matcher där motståndet på förhand anses vara mer jämnt eller till och med bättre. Dessa matcher blir det stora testet inför seriepremiären.
Vilka växlar kan man dra av en försäsong?
Är de till för att påvisa spelidéer och göra resultat – eller finns det andra, kanske viktigare, värden som tränarstaben är intresserade av under juli månad?
Inför den här försäsongen har Villa bara förlorat en match (Stoke, 2021) de senaste fem åren. Samtidigt har man blandat och gett under tävlingssäsongen. Det tyder på att resultaten från en försäsong inte är särskilt pålitliga om var ett lag står. Jag tror att de riktiga svaren återfinns på träningsanläggningen.
AVSLUTANDE FÖRSÄSONGSFAS
Imorgon väntar Athletic Bilbao på Bescot Stadium i Walsall. Därefter Borussia Dortmund nere i Tyskland på lördag. Då med en trupp spetsad med Martinez, Konsa, Watkins och orosmolnet Duran. Fortsätter den risiga försäsongstrenden eller får vi se andra tendenser? Hur det än ser ut och vad resultaten än blir, så kommer förmodligen ingen att fundera kring försäsongsresultat när det är avspark klockan 18:30 den 17 augusti mot West Ham. Ett motståndarlag som värvat in starka namn inför årets säsong i Premier League. Aston Villa och premiärer är vanligtvis ingen match made in heaven. Då kanske det inte spelar någon roll huruvida försäsongen egentligen har varit framgångsrik eller inte resultatmässigt om det ändå finns mentala fällor och djupdykningar vid ligapremiärer? Eller så har Emery en matchplan och idé som i sin tur resulterar i ett tillfredsställande premiärresultat, att jämföra med fjolårets premiär mot Newcastle. Pessimist eller optimist. Vilken väg väljer du?