Lagbanner
Villa Park, 2022-03-19 13:30

Aston Villa - Arsenal

INFÖR ARSENAL
Kan Mings och Martinez sätta stopp för Arsenals offensiv?

INFÖR ARSENAL

På Villa Park möter niondeplacerade Aston Villa ett skickligt fotbollslag från norra London, Arsenal – som i skrivande stund befinner sig på en fjärdeplats i Premier League. Tidig matchstart, vilket har skapat lite rubriker från Arsenals håll som inte har ansett att spelschemat är det mest optimala. Vilket lag kan anpassa sig och prestera under rådande omständigheter och förutsättningar bäst?

ARSENAL

Från att ha legat ”pyrt till” i inledningen av säsongen så har Arsenal rest sig och levererat goda resultat. Tränaren Mikel Arteta har fått ordning på strukturen gällande beteende och taktik, klubben har gjort sig av med Pierre-Emerick Aubameyang och en norsk 23-åring har värvats in under säsongen.

Ser man till en formtabell senaste 10 omgångarna i Premier League så placerar sig Arsenal på en 3:e plats då laget har plockat 22 poäng av 30 möjliga. Om vi endast ska utgå ifrån månaden mars och ”marsformen” så har ”The Gunners” vunnit två matcher och förlorat en, således plockat 6 poäng av 9 möjliga.

  • 6 mars besegrade man Watford (borta) med 3-2.
  • 13 mars var det Leicester City som skulle vältas, seger på hemmaplan med 2-0
  • 16 mars, i onsdags, så blev Liverpool en för tuff match, förlust på hemmaplan med 0-2.
Efter två raka hemmamatcher så ska Arsenal nu bege sig till Villa Park för säsongens andra möte med Aston Villa. Vad som är intressant är då att analysera statistiken och siffrorna kring lördagens motståndare och dess bortafacit under säsongen 2021/22.

Under säsongen så har Artetas gäng spelat 12st matcher på bortaplan. På dessa matcher har man vunnit sex gånger, förlorat fem och ”kryssat” endast en gång. Således 19 poäng av 36 möjliga och en vinstprocent på 50%.

Vidare kring statistiken och lagets spel på bortaplan under säsongen så kan vi läsa oss till att laget har på sina 12 bortamatcher skrapat ihop 19 gjorda mål och släppt in samma antal, vilket ger 1,58 gjorda mål & insläppta/bortamatch. Arsenal har under säsongen gjort totalt 43 mål på sina 27 avklarade omgångar, 44% av dessa mål har gjorts på bortaplan. Således är det lite mer ”torrt” och förmodligen ineffektivt på bortaplan gällande målskytte än att jämföra med målgörandet på Emirates Stadium.

Den nyligen landslagsuttagna Aaron Ramsdale, som inför säsongen värvades från degraderade Sheffield United, har trots imponerande målvaktsspel fått hämta bollen ur nätet ett par gånger under säsongen. Ramsdale imponerar med 12st hållna nollor under säsongen, men laget har trots allt släppt in 31 mål – av dessa så har 19 släppts in på bortaplan, det vill säga 61%. Glädjande nyheter för Aston Villa att lördagens motståndare tenderar att släppa in fler mål när matcherna spelas på bortaplan. Kan Coutinho, Ings och Watkins lösa ett mål eller två under lördagsförmiddagen? Vi kan åtminstone konstatera att möjligheten finns, sett till statistiken här ovan.

Nåväl, Arsenal har en benägenhet att producera färre mål och släppa in fler när laget spelar på bortaplan. Möjligtvis ett välkänt fenomen för de allra flesta lagen i ligan, kanske?

Målgladast i Arsenal är Emile Smith-Rowe, som har rullat in bollen i motståndarmålet nio gånger under säsongen. Vem som har flest assist? Fransmannen Alexandre Lacazette, 7st framspelningar hittills under säsongen.

Gareth Southgate tog under torsdagen ut sin landslagstrupp som ska möta Schweiz och Elfenbenskusten i två vänskapslandskamper i slutet av mars. Truppen består utav fyra spelare som representerar Arsenal, jämfört med Aston Villa som får med endast en representant, lagkaptenen Tyrone Mings.
  • Målvakten Aaron Ramsdale
  • Försvararen Ben White
  • Mittfältarna Bukayo Saka och Emile Smith-Rowe.

ASTON VILLA

Aston Villa har under månaden mars levererat samma resultat som Arsenal, sett till inspelade poäng. Under månaden har laget besegrat Southampton (hemma), Leeds (borta) och förlorat med uddamålet på London Stadium mot West Ham. I mars har spelarna visat sig från sin bästa sida, sett till både ett offensivt och defensivt perspektiv. På tre spelade matcher har laget under månaden gjort åtta mål och endast släppt in två, där båda ”baklängesmålen” kom mot samma motstånd, West Ham. Det ger ett målsnitt på 2,66 mål/match och 0,66 insläppta/match – imponerande resultat då föregående månad fick betraktas som ”tyngre”. Kan formen hålla i sig gällande målproduktion och kollektiv defensiv? För oss med sympatier i Aston Villa så är förhoppningen sådan.

Tidigare i texten analyserade vi Arsenals bortafacit. På samma vis kan det anses vara intressant att ta ett grepp om Aston Villa och deras spel på Villa Park under säsongen 2021/22.

Aston Villa spelar säsongens 14:e hemmamatch på lördag. Med den utgångspunkten så kan vi uppmärksamma att Aston Villa har inkasserat 18 poäng av 39 möjliga, fem segrar, lika många förluster och tre oavgjorda. På dessa matcher har laget gjort 24 mål och släppt in 20st, vilket ger ett snitt på 1,84 mål/hemmamatch och 1,53 insläppta mål/hemmamatch. Gällande målproduktionen så är det klart godkänt, men vad som är både sant och kritiskt är att lagets snitt kring insläppta mål per hemmamatch är lite för högt för att på allvar kunna utmana högre upp i tabellen, enligt den egna hobbyanalysen.

Under säsongen så har 59% av målen gjorts på Villa Park, vilket är positivt. Gällande insläppta så släpper laget in, i princip, lika många mål på Villa Park som på bortaplan; 51% av lagets insläppta mål under säsongen har hämtats från nätmaskorna på Villa Park.

Vad som är populärt inom analysen av fotbollsstatistik och en eventuell hemmaplansfördel så är det intressant att titta på Aston Villas poängsnitt på hemmaplan. Är Villa Park ett tempel, en borg och en plats där motståndarna känner skräck, oro och ångest? Nja, kanske inte under årets säsong. Poängsnittet är 1,38 poäng per hemmamatch, vilket inte skrämmer slag på någon motståndare. Bland annat så kan vi minnas tillbaka till mindre bra insatser på hemmaplan, exempelvis när Watford vann på Villa Park med 0-1 i februari tidigare i år. Även förlusten hemma mot West Ham (1-4) och derbyt mot Wolves (2-3) är plumpar i protokollet för årets upplaga av Aston Villa. Mer glädjande resultat på Villa Park är senaste segern mot Southampton samt segern mot Everton där Leon Bailey hann med både mål, artisteri och att skada sig för att därigenom bli utbytt. Detta på en speltid på 21 minuter, som skulle visa sig vara händelserika.

Tidigare under säsongen förlorade Aston Villa på Emirates Stadium med 3-1, efter nickmål på fast situation av Partey, straffmål av Aubameyang och ett kontringsmål av Smith-Rowe. Målskytten för Aston Villa var Jacob Ramsey, som elegant hängde upp den i krysset, framspelad av Leon Bailey.

Svårt att sia om laguttagning, då det finns några osäkra kort. På presskonferensen som hölls under fredagen så nämnde Gerrard att det endast var Lucas Digne som inte kommer till spel, men att Luiz och Chambers – som båda fick ta emot en del smällar i senaste matchen mot West Ham – ska vara ”good to go”. Nakamba är borta sedan tidigare på grund av sin långtidsskada samt att Kortney Hause har en skadekänning och kommer inte till spel. Resterande ska vara redo.

Alright, med Digne, Hause och Nakamba på frånvarolistan. Hur ska då Aston Villa ställa upp på lördag i det tuffa mötet med formstarka Arsenal? Kommer det att ske några rotationer i startelvan i och med förlusten mot West Ham? Eller kommer Gerrard att hålla fast vid samma startspelare?

Känslan är att det kommer att bli en mer annorlunda match jämfört med matchen mot West Ham. Ser man till målchanser i senaste matchen mot just West Ham så skapade lagen så gott som lika många målchanser vad gäller skott på mål och skott mot mål. Aston Villa hade under matchen ett större bollinnehav, men var inte tillräckligt heta, hänsynslösa eller effektiva den sista tredjedelen. Arsenal är ett bollskickligt lag med Ödegaard som kreativ speldosa som kan leverera ut bollar på kanterna till vindsnabba yttrar i Saka och Martinelli. Kommer Gerrard att lägga upp en liknande ”gameplan” som mot Brighton? Det vill säga att låta motståndaren få ”äga” boll i vissa områden på planen, men att presspelet ska vara hänsynslöst och aggressivt i områden där Aston Villa vill äga boll – således ett mer direkt och kontringsstrategiskt spel? Exempelvis i hemmamatchen mot Southampton så hade bortalaget 62% bollinnehav, men det var Aston Villa (med 38% bollinnehav) som hängde dit fyra baljor. Är det den taktiska vägen man ska välja i morgondagens match? Den så kallade lösningen för att vinna hemma på Villa Park mot Arsenal sitter förhoppningsvis Gerrard på.

Enligt ovan analys, som för all del inte ska tas på för allt stort allvar, så tror jag att Gerrard ställer upp med följande elva imorgon:

Martinez

Cash Konsa Mings Young

McGinn Luiz Ramsey

Buendia Coutinho

Watkins

TV
Matchen sänds på Viasat Sport Premium och Viaplay med avspark klockan 13:30 där matchen kommer att kommenteras av Anders Bjuhr och Glenn Strömberg.

 

Oskar Laurell2022-03-18 22:52:36
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa