Lagbanner
Villa Park, 2021-08-28 16:00

Aston Villa - Brentford

Inför Aston Villa-Brentford
Känsloladdat möte väntar för Dean Smith.

Inför Aston Villa-Brentford

Andra raka ligamatchen på ett kokande Villa Park och för Dean Smith blir det ett återseende med Brentford FC, klubben han ansvarade för 2015 till 2018.

Brentford gör sin första säsong i högstaligan sedan 1946-47 och är obesegrade efter två omgångar, vilket tyder på att London-laget är väl rustat för Premier League.
Gästerna har dock statistiken emot sig på Villa Park. På sex matcher har Villa tagit hem två medan fyra har slutat med kryss. Totalstatistiken ger också ett övertag för Claret and Blue med raden 5-5-2, men i modern tid har The Bees stuckit upp rejält. Villa lyckades faktiskt inte vinna ett enda av de sex mötena i The Championship under säsongerna 2016-2019.
Villa kommer nu med segern mot Newcastle i ryggen och därmed kanske den magra premiären mot Watford börjar blekna i minnet. Inte minst var Jacob Ramsey framgångsrik med att tysta Skatorna. Ramseys starka säsongsinledning belönades också under veckan med en plats i Englands U21-trupp. Well done!
Det finns förstås en hel del kopplingar mellan Villa och Brentford. En manager som flyttar på sig tenderar att plocka med sig någon godbit från sitt gamla lag och Dean Smith visade sig inte vara något undantag där. Både Ezri Konsa och Ollie Watkins är spelare som Smith numera har värvat två gånger, till Brentford och vidare till Villa. Gott omdöme kan man konstatera i båda fallen efter att ha sett de båda ungtupparnas utveckling.
Trots dessa förluster så lyckades danske Thomas Frank i våras ta laget upp i Premier League efter en framgångsrik play off-final på Wembley. Smiths tidigare assisterande har gett sin trupp en tydlig nordisk prägel, inte minst med flera röde-hvide spelare – där Christian Nörgaard är given på mitten - men också svenske Pontus Jansson, norrmannen Kristoffer Ajer och finländaren Marcus Forss. Saman Ghoddos ska vi inte heller glömma, den tidigare Östersunds-spelaren som skulle ha kunnat bli blågul, men istället valde att representera Iran. Goddos var inhoppare senast mot Palace.
Nykomlingarna har sin hemvist på nybyggda Brentford Community Stadium i västra London. En obekräftad sägen hävdar att det var i de trakterna som kejsare Julius Caesar tog sig över Themsen vid romarnas invasion av de brittiska öarna 54 f Kr. Uppenbarligen har försvaret förstärkts rejält i trakterna av floden Brents utlopp sedan dess, ty Brentford har ännu inte kapitulerat i Premier League. Noll insläppta efter matcherna mot Arsenal och Crystal Palace imponerar.
Villa kan å sin sida kontra med en precision som skulle kunna göra Wilhelm Tell grön av avund. Fyra skott på mål har resulterat i fyra mål! Om man lägger till det prickskytte som Cameron Archer bjöd på i cupmatchen mot Barrow så finns det hopp om fortsatta kärnträffar i framtiden. Kanske är det också så att 20-åringen Archer tar klivet in i matchtruppen nu när Wesley ser ut att ta en lånesväng till Belgien och Club Brugge.
På skadefronten inte mycket nytt för Villa. Trezeguet, Sanson, Davis och Bailey saknas fortfarande medan Watkins ska testas sent för en plats i truppen, men kanske dröjer hans comeback till efter landslagsuppehållet. Det innebär troligen samma startelva som senast:
Martinez – Cash, Konsa, Mings, Young – McGinn, Luiz, Ramsey – Buendia, Ings, El Ghazi
Brentford bör inte ha någon anledning att ändra på sin 3-5-2-uppställning enligt följande:
Raya – Ajer, Jansson, Pinnock – Canos, Onyeka, Nörgaard, Janelt, Henry – Mbeumo, Toney
Peter Bankes sköter visselserenaden på planen medan Lee Mason klämmer sig ner i VAR-fåtöljen.

Morgan "Spink" Carlsson2021-08-27 21:45:21
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa