Lagbanner
Villa Park, 2023-12-06 21:15

Aston Villa - Manchester C

Inför: Aston Villa – Manchester City

Inför: Aston Villa – Manchester City

Toppmöte, ja ni läste rätt, ett TOPPMÖTE mellan Aston Villa och Manchester City väntar. En poäng skiljer lagen åt inför matchen och vinnaren kopplar grepp om (som lägst) en tredjeplats i tabellen.

I skrivande stund är det på dagen en månad sedan Aston Villa förlorade en fotbollsmatch. Varför tar jag upp en förlust mot Nottingham? För att poängtera att det är just en hel månad sedan och att förlusterna hittills varit väldigt få denna säsong.

Vi alla vet ju att han gör det bra, så den alldeles självklara Ollie Watkins tänker jag inte ta upp som en bidragande orsak. Jag vill prata om en av hans anfallskollegor. 

Inför matchen mot City har Leon Bailey imponerat stort på mig och hans mål mot Bournemouth senast gjorde mig inte mindre övertygad om att han är just vad han värvades in för att vara – Grealish ersättare. När vi nu möter hans lag i morgon så måste vi konstatera att ingen lyckats göra någon av kanterna till sin sedan Jack lämnade. Min misstanke är att Leon kommer att göra det under säsongen, kom ihåg var ni hörde det först.

Villa kommer närmast från en tuff match borta mot Bournemouth. Någonstans får man nog bara tugga i sig att sämre lag har släppt in en boll mot Solanke och vara glad att Ollie innebär målgaranti. 

Emery kommer till matchen utan både Mings och Buendía som ju är och har varit långtidsskadade. Även Bertrand Traore ser ut att missa denna match.

Troligtvis har inte Nicolo Zaniolo eller Diego Carlos spelat sig in i en toppad startelva även om de fick starta mot Bournemouth senast. En trolig laguppställning från Emery är därför:

Martinez; Moreno, Torres, Konsa, Cash; McGinn, Kamara, Luiz, Bailey; Watkins, Diaby

På tal om spanska tränare… vad är det som väntar Emerys mannar under morgondagen? Är det det bästa laget genom alla tider?

Efter förra säsongens trippel så fanns det röster som pratade om Pep Guardiolas lag i sådana ordalag. Denna säsong ser de faktiskt lite mättare ut när de tillåtit tappa poäng i tre raka ligamatcher. I matcherna mot, i tur och ordning, Chelsea, Liverpool och Spurs har laget inte lyckats spela på resultat och släppt in sena kvitteringar.

En gemensam nämnare lagen emellan är super-Jack Grealish. Villaprodukten som numera spelar i ljusblått är avstängd under morgondagens möte. Han startade inte i matcherna mot varken Chelsea, Liverpool eller Tottenham heller. City har svårare att kontrollera matcher när man har yrvädret Doku där och kanske uppstår det ytor för just Bailey att anfalla i när den alltjämt hårt arbetande Grealish saknas.

Förutom ovan nämnda spelare så saknas De Bruyne, Nunes, Steffen och Rodri också. Det blir troligtvis följade spelare som ställer upp i tunneln i morgon klockan 21:10:
Ederson; Ake, Dias, Stones, Walker; Bernardo, Alvarez, Kovacic, Foden, Haaland.

Man ska komma ihåg att det är mot de allra bästa lagen som Guardiolas lag spelar som bäst, många såg säkert deras pulverisering av storlagen förra säsongen. Villa måste väl anses vara ett av ligans bästa lag så det återstår att se om vi kan gå under radarn och slippa se City som allra mest påslagna eller om de hunnit se oss för vad vi är… ett topplag.

Vi minns självklart vår historia, på de senaste 24 matcherna mot de ljusblå från Manchester har Birminghams stolthet bara undvikit förlust fem gånger. Däremot var det länge sedan Villa såg såhär pass bra ut och hade en så pass hög tabellplacering i Premier League att slåss om. 

Det finns alla möjligheter för David, som inte längre är David, att slå Goliat, som inte längre ser ut att vara Goliat, i morgon kväll.
 

Lukas Eriksson Melander2023-12-05 23:09:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa