Lagbanner
Villa Park, 2022-08-28 15:00

Aston Villa - West Ham

Inför Aston Villa - West Ham
Ska första nollan för säsongen komma till helgen?

Inför Aston Villa - West Ham

Redan i fjärde omgången är det lite av en ödesmatch som väntar på Villa Park. Två lag som har startat oväntat svagt med tanke på förväntningarna och trenden måste börja peka uppåt. Med tanke på var båda lagen vill befinna sig så är det seger som gäller men samtidigt gäller det undvika förlust och halka efter ännu mer. Svår balansgång och det känns ovisst på förhand hur taktiska tänket kommer att vara i respektive lag.

West Ham
Bortalaget har startat med tre raka förluster och noll gjorda mål. Med tanke på att laget slutade 7:a föregående säsong och dessutom gjort flera intressanta värvningar så är detta naturligtvis en klar missräkning. Men tittar man bakåt så har West Ham en dyster formkurva även tidigare. På de avslutande 12 matcherna i Premier League är det 7 förluster och 2 kryss. Räkna dessutom in 3 raka förluster denna säsong. Orosmomentet för hemmalaget är att i denna svaga våravslutning så ingår det en seger just mot Aston Villa. Faktum är att West Ham brukar gå vinnande ur lagens möte och har inte förlorat mot Aston Villa sedan våren 2015.
West Ham har en stomme med stabilitet och bra fysik och kryddar med teknik och finess. Så även om det inte riktigt har klickat senaste tiden så finns det stor potential att plocka fram och det är säkert bara en tidsfråga innan det visar sig. David Moyes har byggt upp en maskin som normalt sett är svårt att få grepp på. Framför allt är de väldigt farliga på fasta situationer med flera starka huvudspelare vilket man skördat stora triumfer på. Detta är också en oroande faktor för hemmalaget då det inte alls ser bra ut försvarsmässigt på just fasta situationer, det kan bli avgörande i matchen.
Att hålla extra koll på i West Ham är naturligtvis lagkaptenen och landslagsmittfältaren Delan Rice som verkar finnas överallt på planen. Vidare är nyförvärvet och forwarden Gianluca Scamacca en spelare som ska vara nyckel i anfallsspelet.

Aston Villa
Förväntningarna och ambitionerna var höga när serien drog i gång. Men starten har varit väldigt trevande och bitvis riktigt svag. Steven Gerrard brottas fortfarande med vilken formation som ska satsas på och vilka spelare som är det självklara valet. Utifrån kan det tyckas vara bra med olika alternativ men samtidigt vill man ha en trygghet i spelsystem och veta sin plats i laget om formen finns där. Det är frågetecken kring mittbacksparet, oroväckande svagt på mittfältet och ska vi spela med en eller två forwards. Frågetecken som i stället skulle vara utropstecken. Som supporter hoppas man bara på att det vänder då man vet att kvalitén faktiskt finns.
Till söndagens match måste försvarsspelet bli tajtare och mer organiserat. Det har varit öppna motorvägar genom Villas mittfält på kontringar. Det är ytterbackar som båda befinner sig i högt upp i plan och mittfältare som tvingas ut och markera brett som skapar jätteytor i mitten för motståndarna. Hela laget måste centreras på ett bättre sätt och täcka denna väg framåt. Det är inte endast nya spelare som behövs utan också taktiska detaljer som behöver justeras. Samma taktiska justeringar måste ändras på fasta situationer där det närmast kan jämföras med en direkt målchans för motståndet varje gång. Slut med taktiska funderingar och mer fokus på matchen i sig.
Målvakt och backlinje samt Kamara blir tämligen självskrivna. Konsa eller Chambers är nog självklart i SG:s hjärna för han verkar föredragit Konsa. Trots att McGinn har en svag period med näst intill bedrövlig insats mot Bolton så är han kapten och det ska mycket till att flytta undan honom. Däremot bör Luiz spela då han visat bra form och det skulle bli på Ramseys bekostnad. Sedan är det tre platser kvar på egentligen fem spelare (Buendia, Coutinho, Ings, Bailey, Watkins, Ings) och helt beroende på spelsystem så finns det utrymme att blanda och ge, ingenting känns givet på förhand. Det ska egentligen ses som ett lyxproblem men just nu känns det som ett prövande i blindo. Inga nya skador i skrivande stund ska ställa till uttagning. Inte heller något nyförvärv som skulle vara aktuell heller.

Matchen
Matchen spelas klockan 15:00 på söndag och visas på Viasat/Viaplay. UTV!
 

Robert robstar Larsson2022-08-27 13:38:41
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa