Lagbanner
Villa Park, 2023-11-09 21:00

Aston Villa - AZ

INFÖR AZ ALKMAAR
Ska Tielemans och gänget ta ett stort kliv mot gruppspelsavancemang?

INFÖR AZ ALKMAAR

När Aston Villa tog planet till Nederländerna och beträdde AFAS stadion så var det med en imponerande beslutsamhet och vinnarmentalitet. Fyra gjorda mål och tre poäng rikare då. Hur slutar det nu när det bjuds på returmöte på Villa Park?

AZ ALKMAAR

Två förluster och en seger. Det är resultatraden i årets europacupspel i gruppspelssammanhang. Ingen katastrof, men förmodligen inte heller över någon förväntan för fjolårets semifinalister i Europa Conference League.

Man inledde gruppspelet med att tappa en ledning med 3-0 till 3-4 mot Zrinjski Mostar för att därefter besegra Legia Warszawa med 1-0 på hemmaplan. Sedan kom Aston Villa på besök. För oss som sympatiserar med denna fantastiska fotbollsklubb från England så minns vi mycket väl att Aston Villa tog tag i taktpinnen och gjorde processen kort med AZ Alkmaar. 4-0 efter 56 spelade minuter och segern var på galet många sätt odiskutabel.

Hur ska då AZ Alkmaar, i nuläget ligatvåa i Eredivisie, resa sig efter en sådan käftsmäll? Genom att fortsätta leverera fina insatser på bortaplan? Ser man till ligaspelet så har man ännu inte förlorat på bortaplan, på fem bortamatcher har det levererats fyra segrar och ett kryss. Den enda bortaförlusten har kommit mot bosniska gruppmotståndaren i Conference League, Zrinjski Mostar.

Det kommer också att behövas en stabil defensiv strategi och utförande för att lämna Villa Park med poäng. Hittills har AZ Alkmaars defensiv varit svajig. Målvakten Matthew Ryan, med förflutet i Brighton och Arsenal, har på 12 skott emot sig endast räddat fyra av dessa. En räddningsprocent på svaga 33%. Även om man vanligtvis inte använder sig av statistiken räddningsprocent på samma sätt som man gör i till exempel ishockey så är det fortfarande anmärkningsvärt att man inte kliver fram och räddar fler skott man får emot sig. Är Ryan verkligen den matchvinnaren som AZ Alkmaar önskar och är i stort behov utav?

På tre gruppspelsmatcher i Conference League har man släppt in åtta, vilket är flest i Grupp E. Det ger ett snitt på 2,66 insläppta mål/match i Conference League, vilket är siffror som främst visas upp av lag som inte konkurrerar om att avancera till något europacupslutspel. Försvarsspelet har inte fungerat felfritt i europacupspelet, men däremot verkar man ha funnit en strategi som är användbar, effektiv och som fungerar i ligaspelet. På deras inledande 10 ligaomgångar har man endast släppt in fem, vilket får betraktas som ett toppklubbsbeteende. Glädjande nog, för europacupkonkurrenterna, så har man inte fått försvarsspelet att stämma. Vad talar för att det egentligen ska fungera på Villa Park en torsdagskväll i november?

Om AZ Alkmaars målsättning och förväntan är att åka tillbaka hem till Nederländerna med full pott så krävs det att man i kombination med ett disciplinerat försvarsspel även är någorlunda kreativa och effektiva offensivt. Det som är till AZ Alkmaars fördel är att man under säsongen 2023/24 ännu inte har lämnat någon fotbollsplan mållösa. Det finns således tillräckligt hög kapacitet och offensiv styrka att kunna göra något mål eller två, vilket Aston Villa och Unai Emery definitivt har respekt för.

Fem gjorda mål i gruppspelet, varav fem olika målskyttar, är inte på något vis någon dålig notering. Av tretton skott som träffat mål så har fem av dessa resulterat i mål, vilket ger en effektivitet (måleffektivitet) på 38%. Att jämföra med Aston Villa, som förvisso har fler skott på mål på samma antal matcher, med fler gjorda mål har en lägre effektivitet på 35%.

AZ Alkmaar reser till England och Birmingham med ett kryss mot Excelsior i ryggsäcken som senaste resultat och prestation. I lördags släppte man in kvitteringen i den 91:a matchminuten, detta efter att den svenska spelaren Mayckel Lahdo givit AZ ledningen i den 72:a minuten. Hur mycket påverkar poängtappet och den sena kvittering det mentala för AZ Alkmaar?

Hur man än vrider och vänder på torsdagens uppgift så kan vi vara överens om att AZ Alkmaar står inför en tuff utmaning, men har samtidigt ingenting att förlora då man kliver in som ”underdogs”. Är det någonting som kommer att passa dem i kombination med att försvarsspelet åtgärdas och att man fortsätter att göra mål på bortaplan?

ASTON VILLA

Vad har hänt sedan sist? En hemmaseger med 3-1 över Luton Town och en förlust på bortaplan i söndags mot Nottingham Forest. På Villa Park är man brutalt starka, vilket hemmatabellen i Premier League skvallrar om. Full pott och ett brutalt målsnitt på 4 mål per hemmamatch. Unai Emery har varit skicklig på att bygga upp och skapa en vinnarmentalitet- och kultur som numera råder på Villa Park.

En del av den ingrediensen har varit ödmjukhet och lojalitet. Alla spelare, oavsett startspelare eller bänkspelare, har antagit sin roll och den utmaning som rollen utsätts för på ett imponerande sätt. Gör man i snitt fyra mål per match på Villa Park så är det inte särskilt svårt att lista ut att systemet, strategin och idén kring hur en fotbollsmatch ska genomföras är på många vis glasklar, både i teorin och i praktiken.

Utmaningen för Unai Emery och Aston Villa blir att behålla ödmjukheten. Efter förlusten mot Nottingham Forest så var mittbacken Ezri Konsa tydlig efter matchen där han nämnde att förlusten inte får påverka lagets moral eller inställning till kommande matcher. Det handlar om att knyta näven, resa sig upp och göra sig redo för en ny fotbollsmatch på snabbast möjliga vis. Med andra ord; det fyller ingen funktion att älta kring en förlust på City Ground en söndag i november. Men det är dock av största vikt att man reser sig upp och levererar en god prestation och ett tillfredsställande resultat så snart som möjligt. Det är resultatet av en kravbild som höjts tack vare tidigare beundransvärda insatser under Unai Emery samt önskemål från klubbens sportsliga sida att förflytta sig från skiktet ”mellanstor fotbollsklubb” till en toppklubb.

Sett till lagnyheter så nämnde Unai Emery att den spanska vänsterbacken Alex Moreno närmar sig en så pass god fysisk status att det skulle kunna innebära speltid under torsdagen. Även att Matty Cash, The Polish Cafu, är ”fit for fight”. Dock är det för tidigt för Aston Villas guldklimp Jacob Ramsey att deltaga samt att långtidsskadade Tyrone Mings och Emi Buendía fortsatt rehabiliterar. Det nämns även att Jhon Duran ska vara redo för spel då han varit åsidosatt senaste ligamatcherna.

Senast AZ Alkmaar och Aston Villa möttes så ställde Aston Villa upp enligt följande:

Martinez

Cash Carlos Lenglet Digne

McGinn Kamara Luiz Tielemans Bailey

Watkins


Mycket talar för att man ger förtroende och speltid till mittbacksparet Carlos och Lenglet, som både stod för stabila insatser i Nederländerna. Även aktuellt och logiskt att Tielemans och Bailey får förtroende från start. Frågetecken lämnas därmed om Unai Emery vågar att rotera mer än så. Hur blir det med Dendoncker? Eller Bertrand Traore?

Bortsett från laguttagning så är de allra flesta överens om att ödmjukheten kommer att spela en stor roll under matchens 90 minuter. AZ Alkmaar kommer inte på något vis att be om ursäkt och kommer att spela med en liten kniv mot strupen då införskaffande av poäng är av stor vikt för att undvika att ryka redan i gruppspelet. Aston Villa kan å andra sidan göra ett ryck och springa ifrån konkurrenterna, beroende på resultat mellan Legia Warszawa och Zrinjski Mostar, som spelas klockan 18:45 under torsdagen. Vid vinst mot AZ Alkmaar samtidigt som Legia vinner så är Aston Villa fortfarande grupptvåa då inbördes möten rankas högre och prioriteras snarare än målskillnad om två lag står på samma poäng. Men tappar Legia poäng så går Aston Villa upp i ensam ledning i Grupp E i Conference League. Det hade väl smakat gott, Villavänner?

TV

Matchen sänds på Viaplay/V Sport fotboll med avsparkstid 21:00.
 
 

Oskar Laurell2023-11-09 06:28:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa