Lagbanner
Brentford Community Stadium, 2023-12-17 15:00

Brentford - Aston Villa

INFÖR BRENTFORD
När Douglas Luiz får stanna hemma så måste Kamara växla upp och ta ett större ansvar.

INFÖR BRENTFORD

Ett skadedrabbat Brentford tar emot Aston Villa på Brentford Community Stadium under söndagen. Utifrån statistiken som finns tillgänglig så har Aston Villa aldrig vunnit på nyss nämnda fotbollsarena. Men med Unai Emery så är väl det mesta möjligt, eller hur?

BRENTFORD

Som det nämns i ingressen så är det ett skadedrabbat Brentford som ska försöka att mopsa upp sig och visa att man fortsatt är att räkna med. Skador på skickliga och viktiga spelare som Ajer, DaSilva, Henry, Jensen, Hickey samt Toney, som dock är frånvarande på grund av avstängning. Sedan är även lagets poängbästa spelare borta från spel under söndagen, Bryan Mbeumo. Den kamerunska landslagsanfallaren har under säsongen levererat 7 mål och 3 assist på 15 omgångar i ligaspelet. Således bör detta betraktas och uppfattas som ett stort avbräck för Brentford inför söndagens match mot Aston Villa.

Hur har spelet sett ut på Brentford Community Stadium under säsongen för Brentford, eller The Bees som laget kallas? Man har vunnit 37,5% av sina hemmamatcher men har plockat poäng i sex av åtta. Även om Brentford kanske inte ska beskrivas som stekheta på sin hemmaplan den här säsongen så bör man fortfarande ha respekt för att laget i snitt har plockat 1,5 poäng per hemmamatch samt gjort 65% av alla säsongens mål på hemmaplan.

Vilka lag är det Brentford har vunnit över på Brentford Community Stadium den här säsongen?

  • Burnley, seger med 3-1.
  • West Ham, seger med 3-2.
  • Luton, seger med 3-1.
I övrigt har laget kryssat mot Spurs, Crystal Palace och Bournemouth samt förlorat mot Everton och Arsenal.

På hemmaplan snittar man 53% bollinnehav, vilket indikerar att man under säsongens åtta hemmamatcher har marginellt mer boll än sina motståndare. Men vad som är intressant om man dyker pyttelite djupare i den statistikkolumnen så ”hajar man till” gällande bollinnehavet mot motståndarna Spurs och Arsenal:
  • Hemma mot Spurs i premiären så hade man 31% bollinnehav.
  • Hemma mot Arsenal så nådde man upp till 39% bollinnehav.
Med tanke på form, tabelläge samt vilka spelare som är frånvarande i Brentford så vore det inte orimligt att anta att Aston Villa kommer att styra och ställa i spelet med boll. Med andra ord så är sannolikheten hög att Brentford kommer att använda sig av en defensiv grundinställning men är beredda att fullständigt explodera om misstag uppstår från Aston Villas sida. Med tanke på att Brentford trots allt har gjort 15 av sina 23 ligamål på hemmaplan så är det en god idé för Aston Villa att agera respektfullt och till viss del riskminimerande, både med och utan boll. Att vinna på Brentford Community Stadium är svårt som det är för Aston Villa.

Den danska managern Thomas Frank, som rattat lagbygget i Brentford sedan oktober 2018, är skicklig och driven. Den tuggumituggande managern har under sina två säsonger i Premier League levererat respektingivande tabellplaceringar. Säsongen som debutanter i Premier League slutade man på en 13:e plats, ifjol 9:e plats. Tittar man på poängsnitt som PL-manager för Brentford så snittar man 1,35 poäng per ligamatch samt har en vinstprocent på 35,7%, som kanske inte är skyhögt men där det lite högre poängsnittet grundar sig i att Frank har kryssat i 25 av 92 ligamatcher som ansvarig. Med andra ord; Thomas Frank vet hur man kan skaka fram poäng under matchen och säsongens gång.



ASTON VILLA

Ifjol fick man med sig 1 poäng hem till Birmingham efter ett sent kvitteringsmål av Douglas Luiz. Samma Douglas är tyvärr avstängd tillsammans med vänsterbacken Lucas Digne på grund av antalet gula kort. För att Aston Villa ska ha möjlighet att diktera och styra tempot i spelet med boll så är det väldigt tydligt att Douglas Luiz behövs på mittfältet. I hans frånvaro kommer istället Boubacar Kamara att få dra ett tungt lass vad gäller att täcka ytor samt ta ett stort ansvar kring speluppbyggnaden.

Med Lucas Digne frånvarande så kommer istället den spanska ytterbacken Alex Moreno att få chansen. Han fick starta och spela 57 minuter i torsdags när man kryssade i den sista gruppspelsmatchen mot HŠK Zrinjski Mostar och börjar att varva upp prestationsmässigt allt eftersom. Med tanke på att han avslutade säsongen 2022/23 med en dyster skada samt att vänsterbackskonkurrenten Lucas Digne har radat upp mängder med beundransvärda insatser under årets säsong så är det förklarligt varför speltiden har varit skral på senare tid. Den spanska virvelvinden till ytterback står registrerad för 3 ligamatcher den här säsongen där alla är inhopp på 17 minuter, 1 minut och 13 minuter. Under söndagen är det skarpt läge då Moreno ska starta, hans första start sedan 13 maj. Hur ser det ut med matchform, både fysiskt och mentalt?

Bortsett från långtidsskadade Tyrone Mings och Emi Buendía så är även Bertrand Traore och Robin Olsen ej tillgängliga. Frågetecken för formstarka spelare som Leon Bailey och Youri Tielemans, där beslut kommer att tas under söndagsmorgonen huruvida jamaicanen och belgaren kommer till spel eller inte.

Tidigare i veckan avslutade man gruppspelet i Conference League nere i Bosnien och Hercegovina genom att kryssa mot HŠK Zrinjski Mostar. En match som var så gott som betydelselös för båda lagen resulterade i speltid för spelare som inte har slagit sig in i startelvan på allvar ännu. Vi fick bland annat se speltid för reservspelare som Leander Dendoncker, Callum Chambers och Jhon Duran, utöver debutanterna födda 2003, Filip Marschall och Tommi O´Reilly.

Bland ordinarie spelare som spelade 90 minuter var det endast Ezri Konsa som spelade samtliga matchminuter. Även Nicolo Zaniolo spelade alla 90 minuter och blev målskytt i torsdags, då han kan vara aktuell för start mot Brentford på söndag utifall Leon Bailey inte känner sig ”fit for fight”. Den blixtsnabba fransmannen Moussa Diaby är även han ett alternativ till att ersätta Leon Bailey då han byttes ut i den 79:e minuten i torsdags.



Även om det kanske inte är sannolikt, så bör det nämnas att Aston Villa kan gå upp i ligaledning i Premier League vid vinst över Brentford. Men då måste Liverpool förlora på Anfield mot Manchester United samtidigt som Arsenal förlorar hemma på Emirates mot Brighton. Men att det ska ske är kanske inte troligt, men likväl bör det nämnas att chansen faktiskt finns om resultaten i övriga två matcher ”går vägen” sett ur Villaperspektiv.

Hur kan då en trolig startelva se ut? Om man ska utgå från ”worst case scenario” där Bailey och Tielemans inte kommer till spel så skulle man kunna gissa att Emery väljer att köra med någon form av 5-backslinje:

Martinez

Cash Konsa Carlos Pau Moreno

McGinn Kamara Ramsey

Diaby Watkins


Det finns frågor och funderingar innan avspark. Men desto tryggare känns det då att Aston Villa har en så pass skicklig manager som Unai Emery på tränarbänken. Det råder inga som helst tvivel att han ser en chans att haka på i toppen samt att han även är medveten om att en dyster trend behöver brytas; nämligen att besegra Brentford på deras hemmaplan. Det har aldrig gjorts av Aston Villa. Är det dags nu?
 

Oskar Laurell2023-12-16 23:20:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa