Lagbanner
INFÖR BURNLEY
Får vi se en repris av Ollie Watkins vackra nickmål?

INFÖR BURNLEY

För en och en halv vecka sedan så stod Aston Villa som segrare på Turf Moor. Kan Aston Villa upprepa bedriften på Villa Park när lagen möts på torsdagskvällen? Vi låter Ron Dahlgren besvara och räta ut en del frågetecken inför matchen.

”Fastnade för namnet och färgerna”

Tack vare en mycket tillmötesgående villasupporter med rötter från Arvika så har jag fått hjälp med att räta ut några frågetecken samt fått ta del av kloka analyser. Ron Dahlgren är supportern som spontant ställde upp och besvarade frågor om Aston Villa och delade med sig av tankar om Burnley. Beundransvärt och tacksamt. Ron är administratör på VillaSwedens Facebooksida och ser till att hålla spelartruppen uppdaterad på VillaSwedens sida på SvenskaFans. Som flertalet andra supportrar så finns det ett minne av Tipsextra;

”Under tidigt 80-tal när jag såg en match med Aston Villa så fastnade jag för namnet och färgerna. Jag har älskat klubben gränslöst sedan dess!”

I och med att supporterskapet för Aston Villa har funnits hos Ron sedan tidigt 80-tal så har det även blivit en del besök på Villa Park genom åren. Närmare bestämt 15 besök på fotbollsarenan som av Ron beskrivs som en vacker arena med en magisk stämning. Med största säkerhet så kan majoriteten av besökare på Villa Park förmodligen bekräfta Rons känsla och beskrivning.

”Det började bra, men sedan hände något..”

Konversationen med Ron fortsatte på spåret rörande Villa Park, vilket ledde oss in på huruvida Aston Villa har varit framgångsrika på hemmaplan eller inte. Detta har berörts i tidigare texter med procentsatser, statistik om insläppta mål, och så vidare. Ron analyserar istället utifrån ett delvist mentalt perspektiv;

”Aston Villa började säsongen riktigt bra på Villa Park. Vinst mot Newcastle i hemmapremiären, sedan oavgjort mot Brentford och därefter en imponerande vinst mot Everton med 3-0. Sedan hände det något i den fjärde hemmamatchen som spelades mot Wolves. En kassaskåpssäker ledning med 2-0 förvandlades snabbt och obehagligt till 2-3 sista 10 minuterna av matchen.”

Inledningsvis så presterade Aston Villa mycket bra på Villa Park, två segrar och en oavgjord på tre matcher, 7 poäng av 9 möjliga. Inte ”kattpiss” som man uttrycker det inom vissa kulturer och miljöer. Men Ron pekar ut vart hemmaspelet började så smått att krackelera, den där j*vla förlusten mot rivalerna Wolves – vilket möjligtvis blev startskottet på uppbådet och till viss del hetsjakten gentemot Dean Smith då den tidigare managern för Aston Villa högljutt kritiserades för sina taktiska brister att inte ”stänga matchen” med 10 minuter kvar.

Aston Villa har under säsongen vunnit 6 hemmamatcher av 18 möjliga. I en tabell där man bara räknar poäng på hemmaplan så skulle Aston Villa ligga på 16:e plats, en poäng före torsdagens motståndare Burnley. Ron ger sin bild av varför det har levererats fåtal hemmasegrar;

”Villa hade det tufft med skador en tid och har haft oerhört svårt att föra hemmamatcherna. Dessutom har laget släppt in en hel del enkla baklängesmål på grund av individuella misstag.”

Torsdagens match på Villa Park blir säsongens sista. Även om utgångspunkten är att Aston Villa avslutar snyggt på hemmaplan med en vinst och tre poäng, så är trots allt Villasupportrarnas sanning att spelet på hemmaplan har överlag varit för svagt, sett till vilken kompetens som truppen besitter. Ron hoppas naturligtvis på en förbättring till kommande säsong och har sin analys klar gällande värvningsstrategi samt vilken kultur och miljö som ska råda på Villa Park;

”Dessa individuella misstag och enkla baklängesmål kan snabbt ändras till nästa säsong om vi bara får in ett par riktigt bra defensiva pjäser som går rakt in i startelvan. Det ska göra ont att möta Aston Villa på Villa Park nästa säsong!”

Ron får även ge sin syn på vilken hemmamatch som har varit den bästa under säsongen 2021/22;

”Jag skulle säga, utifrån en resultatmässig utgångspunkt, att segern mot Everton med 3-0 var den bästa, alternativt 4-0 mot Southampton.”

Utifrån ovan svar så skulle man kunna göra tolkningen att mycket mål och hållen nolla är receptet för en väl genomförd hemmamatch.

”Önskar fler mål från våra anfallare”

Aston Villa kommer senast ifrån en oavgjord kamp på hemmaplan, 1-1 mot Crystal Palace. Även om Watkins vann sin duell i boxen och fixade ledningsmålet på Villa Park så kunde motståndarlaget kvittera tolv minuter senare. Aston Villa har endast en (1) seger på de senaste fem matcherna på Villa Park. Det är därför inte helt ologiskt att man börjar att fundera på vilka spelare som skulle behöva kliva fram och leverera en bra insats för att Aston Villa ska kunna avsluta säsongen 2021/22 på Villa Park på bästa sätt. Det var därför önskvärt från min sida att fråga Ron om lite feedback kring spelare som behöver höja prestationen inför matchen mot Burnley;

”Jag tjatar alltid om att Douglas Luiz måste lyfta sig. Jag önskar även fler mål från våra anfallare, Ollie Watkins & Danny Ings.”

I senaste mötet med Burnley, som spelades tidigare i maj, så startade Aston Villa matchen med Watkins och Ings på topp, vilket resulterade i seger med 3-1 på Turf Moor och ett mål vardera för anfallsduon. Huruvida Gerrard kommer att mönstra samma formation som i senaste mötet med Burnley kan nog endast han besvara. Det nämns i konversationen med Ron att det finns en chans att Steven Gerrard passar på att rotera lite i startelvan och således tänka mer långsiktigt genom att spara en del spelare inför den avslutande omgången mot Manchester City på söndag.

Om det ska nämnas i texten vilka spelare som bör lyfta sig, så är det på samma vis ofrånkomligt att inte lyfta spelare som under säsongen har levererat bra insatser i Villatröjan, både på hemmaplan och på bortaplan;

”Jag tycker att Matty Cash har varit bäst om man ser säsongen i sin helhet. Även Jacob Ramsey har varit riktigt bra. Tycker även att Buendía ska nämnas då han har varit suverän den senaste i tiden i de matcherna han har fått spela. Jag är ganska säker på att han kommer att spela från start mot Burnley på torsdag”

Med Ezri Konsa långtidsskadad, samt frågetecken för Kortney Hause, Leon Bailey och Emi Martinez, så finns det trots allt goda chanser till en hemmaseger. I och med att den argentinska målvakten skadade sig på en träning tidigare i veckan, så finns det en chans att publik och supportrar framför tv:n får se den nyligen landslagsuttagna Robin Olsen göra tävlingsdebut för Aston Villa. Men Gerrard nämner på sin presskonferens som hölls under onsdagen att de hoppas att Martinez kan spela ändå, då skadan inte beskrivs som något större, värre eller för den delen obehaglig. I övrigt så har Gerrard en hyfsat bred och frisk trupp att tillgå. Med söndagens match mot Manchester City i tankarna så vore det därför inte förvånande om Gerrard väljer att rotera spelare i startelvan i jämförelse med de senaste matcherna. Det skulle i sin tur möjligtvis ge nyss nämnde Olsen en chans att visa upp sig, men även för Chambers, Sanson, Chukwuemeka, Iroegbunam och möjligtvis även Bertrand Traore. Med spänning får vi invänta Gerrards uppställning och val av formation.

”Jag tror på en målrik tillställning”

Aston Villa har mött Burnley fem gånger sedan återkomsten till Premier League. På dessa fem har laget gjort nio mål och släppt in sju samt besegrat ”The Clarets” två gånger. Man har även spelat två oavgjorda matcher (2-2 och 0-0) samt förlorat med 2-3. En förlust på fem matcher mot Burnley ger förmodligen Villasupportern ett visst hopp om att Aston Villa ska lösa en seger under torsdagen.

I skrivande stund så kommer inte Burnley att kunna använda sig av Johann Gudmundsson, Matej Vydra eller Ashley Westwood. Tveksamma till spel är även mittbackskollegorna Ben Mee och James Tarkowski. Anfallaren med förflutet i West Bromwich, Jay Rodriguez, är även han tveksam till spel på grund av en lårskada. Är det ett skadeskjutet och ångestladdat fotbollslag som kommer på besök till Villa Park? Definitivt ångestladdat då laget i nuläget ligger på 18:e plats i tabellen, vilket innebär degradering ner till Championship. Dock så har laget en match mindre spelad än bottenkonkurrenten Leeds United, som ligger endast en poäng före. Men skador förekommer i de allra flesta lagen under en säsong och Ron påpekar att det knappast är ett ofarligt gäng fotbollsspelare som ska försöka matcha Aston Villa;

”Det gäller att se upp för holländaren Wout Weghorst som är farlig på fasta situationer.”

Weghorst kom till Burnley under januarifönstret och har på 18 matcher i Premier League levererat två mål och tre assist. Den holländska landslagsanfallaren värvades från Bundesliga och klubben Wolfsburg. Målbäst i Burnley är Maxvel Cornet som värvades in från den klassiska franska Ligue 1-klubben Lyon i augusti förra året, åtta mål på hans konto. Vad som bör nämnas är att han rullade in reduceringen när Aston Villa och Burnley möttes senast. Kommer han att vara ett offensivt hot gentemot Aston Villa även denna gång?

Det nämndes tidigare i texten att Aston Villa på fem matcher mot Burnley gjort nio mål. På frågan om slutresultat efter 90 minuter så ger Ron ett tydligt besked;

”Jag tror på en målrik tillställning, Villaseger med 4-1.”

TV
Matchen sänds på Viaplay med avspark 21:00.
 

Oskar Laurell2022-05-18 23:33:58
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa