Lagbanner
INFÖR CHELSEA
Framgångsrikt senast Aston Villa mötte Chelsea. Kan man besegra de regerande Europamästarna på deras hemmaplan?

INFÖR CHELSEA

En sak som förmodligen alla managers i Premier Leauge har gemensamt inför omgång fyra i ligan är i vilken form, både fysiskt och mentalt, som spelarna återvänder till sina ordinarie arbetsgivare efter ett landslagsuppehåll. Dean Smith har sina utmaningar i och med sydamerikanska spelare i karantän. Tuchel har sina problem i och med skadekänningar och avstängning på nyckelspelare. Tuff utmaning väntar på Stamford Bridge på lördag.

STÖKIGT I SYDAMERIKA
Ja, vi kanske ska börja i rätt ände. VM-kvalmatchen mellan Brasilien och Argentina som "spelades" den 5 september kan nog beskrivas som stökig. Sex minuter in i matchen kliver Brasiliens motsvarighet till Anders Tegnell in och avbryter matchen. Anledningen till detta grundar sig i att Argentina hade brutit mot restriktionerna då Argentina hade med sig fyra spelare som till vardags är bosatta i Storbritannien. Brasilien har, enligt de själva, klart och tydligt uttryckt att det är 14 dagars karantän för spelare som kommer från Storbritannien. Emiliano Martinez, Emiliano Buendía, Cristian Romero och Giovani Lo Celso befann sig inte i karantän i 14 dagar, kort sammanfattat. Dessa argentinska spelare ska då enligt brasilianska hälsomyndigheten ljugit i sina inreseuppgifter, vilket lade grunden till att hälsomyndigheten stormade planen och avbröt matchen. 

Inte nog med det. I och med att landslagsuppehållet ligger på ”FIFA-datum” så innebär det att de större ligorna, såsom Premier League, ska ge spelarna möjlighet att åka iväg på landslagsuppdrag. Men ett flertal lag, bland annat Chelsea, tillät inte sina brasilianska spelare att åka iväg. Skulle man ha släppt iväg spelarna så skulle det innebära att spelarna hade behövt sitta i tio dagars karantän innan man åter var klar för spel i klubblaget. Chelsea kommer därför att bestraffas av FIFA. Bestraffningen lyder som så att Tuchel får inte involvera Thiago Silva i något matchspel mellan 10 - 14 september. Således kommer Danny Ings och Ollie Watkins att slippa stångas med den erfarna brasilianska mittbacksklippan. 

Källor: Sportbladet och Fotbollskanalen.

https://www.fotbollskanalen.se/england/premier-league-spelare-akte-inte-till-landslaget-nu-stoppas-de-fran-spel/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/Qy541A/kaos-och-ordkrig-efter-avbrutna-matchen-mellan-brasilien-och-argentina

SPELARE TILLGÄNGLIGA
I och med att det är karantänregler som gäller för Aston Villas sydamerikanska duo, Martinez & Buendía, så är de inte tillgängliga för spel på lördagskvällen. Dock så kan vi glädja oss att det jamaicanska nyförvärvet från Bayer Leverkusen, Leon Bailey, är spelklar inför lördagen. Leon stod för ett piggt inhopp i sin debut i Villatröjan mot Watford då han löste en assist innan slutsignal. Betrand Traore, som också stod för ett piggt inhopp i förlustmatchen mot Watford, är även han äntligen tillgänglig för spel. Båda har varit frånvarande på grund av skada under säsongsupptakten.

Landslagsuppehållet kom lägligt för Dean Smith, då spelare som just Leon Bailey & Bertrand Traoré har kunnat fokusera i lugn & ro på rehabilitering. Det gäller även Jacob Ramsey och John McGinn som var frånvarande senast mot Brentford på grund av Covid-19. Både Ramsey och McGinn a ska vara tillgängliga för spel enligt Dean Smith. Även Ollie Watkins ska vara 100% redo för spel, efter att ha varit åsidosatt på grund av skada mot Watford och Newcastle. Den målglada anfallaren, och säkerligen vissa Villasupportrars "frikort", spelade endast 15 minuter mot Brentford senast. Det är förhoppningsvis en efterlängtad comeback som vi får skåda på lördag! 

Tyvärr så klarade sig inte Aston Villa helt från skador; Carney Chukwuemeka och Jaden Philogene-Bidace, som båda var på landslagsuppdrag med diverse ungdomslandslag, har återvänt till Bodymoor Heath med skador som gör de otillgängliga inför matchen på Stamford Bridge. 

I övrigt så har det inte uttalats någonting om exempelvis Morgan Sanson. Den franska mittfältaren spelade 45 minuter med U23-laget i EFL Trophy när man besegrade Wycombe med 1-3 på bortaplan. Sanson hann med 1 assist innan han blev utbytt efter första halvlek. Huruvida han är redo för spel inför lördag är oklart. Vi är många som ser fram emot att låta han varva upp och leverera även i Premier League, så småningom. 

Hur ser då en tilltänkt startelva ut mot Chelsea FC en lördagskväll i september? Det talar för att Jed Steer får kliva in och vikariera. I backlinjen kan vi säkert vänta oss Cash, Konsa, Mings och Targett. Centralt får vi se två defensiva, sett till en 4-2-2-2 uppställning; McGinn och Douglas Luiz. På kanterna kommer Dean Smith att ge fortsatt förtroende till El Ghazi och Ashley Young, då Bailey och Traoré förmodligen kommer att få göra ett inhopp beroende på hur matchbilden ser ut. Längst fram kommer vi se, för första gången från start, Villas nya anfallspar; Ings och Watkins. Spännande duo som säkerligen kommer att sätta skräck i Chelseas uppspelsfas tack vare sitt fenomenala presspel. 

Det ger oss därför följande uppställning; 

Steer

Cash Konsa Mings Targett

McGinn Luiz

El Ghazi Young

Ings Watkins


Det kan vara värt att betona att detta är en chansning från min sida vad gäller uppställning och uttagning av spelare till startelvan - detta är ingenting som Dean Smith har avslöjat eller presenterat - vad jag vet. 

TUCHEL OCH HANS SKADEBEKYMMER
Om landslagsuppehållet kom lägligt för Dean Smith och Aston Villa, så var själva landslagsuppehållet kanske inte lika lyckat för Chelseas manager, Thomas Tuchel. 

Ngolo Kanté och Christian Pulisic är definitivt inte med, på grund av skada. Romelu Lukaku är ett osäkert kort, men tränade fullt idag (läs fredag) utan några större problem. Utöver de skadade spelarna så är även Thiago Silva, med största sannolikhet, även otillgänglig för spel. Även högerbacken Reece James är otillgänglig på grund av sitt röda kort mot Liverpool i senaste omgången, då Chelsea krigade till sig ett kryss på Anfield. 

Om vi bortser en stund från skadebekymmer och istället fokuserar på Chelseas resultatrad i ligaspelet så ser det ut som följande; 

  • Seger mot Crystal Palace (hemma) med 3-0. 
  • Seger mot Arsenal (borta) med 0-2.
  • Oavgjort mot Liverpool (borta) 1-1. 

Tuchel har i alla tre matcher ställt upp med en 3-4-2-1-formation. Inte alls omöjligt att Tuchel håller fast i sin trebackslinje där Rudiger, Christensen och Chalobah håller till. Azpilicueta, lagkapten för Chelsea, har tidigare varit en del av den framgångsrika trebackslinjen, men i och med Reece James avstängning så är det inte omöjligt att vi får se spanjoren ett snäpp högre upp i planen tillsammans med Alonso, Jorginho och Kovacic. Längst fram kommer Tuchel säkerligen att köra med Havertz, Mount och Lukaku. Om den belgiska målmaskinen inte kommer till spel så kan vi räkna med att Werner istället går in på den positionen. 

Sex mål i ligan med sex olika målskyttar. Kommer målen att fortsättas spridas ut på spelarna i Chelsea? Eller kan det till och med bli så att Aston Villa ”nollar” Chelsea på Stamford Bridge? Drömma kan man få göra och ingenting är omöjligt enligt Gunde Svan. 

SENASTE MÖTEN
Ifjol lyckades Aston Villa med bedriften att lösa 4 av 6 möjliga poäng mot Chelsea som under fjolårssäsongen vann den mäktiga fotbollsturneringen Champions League. Målen för Aston Villa ifjol gjordes av El Ghazi (2st) och Bertrand Traoré. På Stamford Bridge löste Aston Villa krysset. I den avslutande omgången ifjol så fick Aston Villa fira dagen med 3 poäng inför 10 000 personer på Villa Park tack vare straffmål av El Ghazi och ett läckert mål av Traoré via en finurlig frisparksvariant. 

TV
Matchen sänds på Viaplay och Viasat Sport Premium, med avspark 18:30. 

Up The Villa! 

Oskar Laurell2021-09-10 18:38:15
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa