Lagbanner
Stamford Bridge, 2023-09-24 15:00

Chelsea - Aston Villa

Inför: Chelsea – Aston Villa

Inför: Chelsea – Aston Villa

Aston Villa åker till norra London för att ta sig an ett formsvagt Chelsea. Birminghamlaget behöver se till att få med sig tre poäng och ett positivt resultat för att inte tyngas ned allt för mycket av veckans förlust i Polen.

För bara ett par år sedan stod ett av lagen som europeiska mästare medan det andra kämpade på nedre halvan av tabellen. Sedan dess har en rysk invasion av Ukraina och ett spanskt intåg i Birmingham lett till att rollerna blivit ombytta. 

Det går att påstå att lagen gick in i säsongen med ungefär lika högt ställda förväntningar på sig. Där Villa skulle fortsätta på inslagen väg och utvecklas vidare skulle Chelsea istället resa sig från den den döda delen av tabellen med ett antal spenderade miljarder som defibrillator. 

Det kan tyckas vara orättvist att Unai Emerys lagbygge ska jämföras med Pochettinos när argentinaren har mångdubbelt så mycket pengar att handplocka spelare för. Däremot har den förre Sevilla-, PSG- och Villarrealtränaren visat att man kommer långt på en bra spelidé. Någon sådan har inte Chelsea haft på länge och laget har trots sina spenderade miljarder inte inlett säsongen som man borde. 

Med fem matcher spelade har Mauricio inte lyckats få maskineriet att fungera felfritt. Det som såg någorlunda lovande ut när man tog poäng mot självaste Liverpool har inte klaffat när laget fallit mot både Bournemouth och nu senast Nottingham Forest.

Det finns såklart förklaringar till de svaga resultaten från den blåa sidan av norra London. Tidigare matcher har man fått lufta skadepräglade startuppställningar och söndagens match är inget undantag. Bland andra är klubbkaptenen Reece James och den tilltänkta anfallsstjärnan Christopher Nkunku fortsatt skadade. Tillsammans med de på läktaren sitter också de båda defensiva mittfältsvärvningarna Romeo Lavia och Moises Caicedo som dragit på sig varsin skada.

I slutändan lämnas vi med ganska få alternativ kring Chelseas laguppställning, som skulle kunna se ut enligt följande:
Sánches; Gusto, Disasi, Silva, Colwill; Gallagher, Fernández, Ugochukwo; Sterling, Jackson, Mudryk

Efter att ha redogjort för Chelseas skadelista känns Aston Villa väldigt ordinarie. Detta trots att namn som Tyrone Mings, Emiliano Buendía, Diego Carlos inte kommer att åka med till London. 

Det är inte med speciellt höga huvuden som Emerys lag åker till huvudstaden. Det har i skrivande stund bara hunnit gå två dagar sedan man förlorade i Warszawa och en ny förlust skulle vara en väldig missräkning för dem. Laget kommer inte att vilja försämra sin tabellplacering i förhållande till förra säsongen och behöver vinster för att haka på toppen.

Det man ska ha med sig är att det var en roterad elva som ställdes upp mot Legia Warszawa. Det är helt enkelt mer relevant att se till den senaste ligamatchen där spelarmaterialet antagligen påminner mer om vad vi ser i helgens drabbning. Där slog man Crystal Palace med 3–1 efter att ha legat under fram tills den 87:e minuten.

Snackisen efter de senaste matcherna är absolut Jhon Durán, den unga Colombianska anfallaren gjorde mål mot både Palace och Legia och har sett stark ut – om än lite klumpig. Han är urstark och kompletterar Ollie Watkins på ett perfekt sätt när engelsmannen blir trött.

Även om det finns skador att ta hänsyn till så ser en trolig startuppställning inte allt för försvagad ut sett till ordinarie lag. Det enda riktiga tappet i nuläget är kanske Buendía, men Zaniolo och Bailey kan göra ett gediget jobb när de ersätter den Argentinska trollkarlen.

Trolig laguppställning:
Martínez; Cash, Torres, Konsa, Digne; McGinn, Kamara, Luiz, Bailey; Diaby, Watkins

Sett till det stora hela behöver Villa vinna matchen lite mer än vad Chelsea gör. Det är klart att förväntningarna borde vara större på Londonlaget, men i nuläget är det nog många som ser Aston Villa som det bättre laget. Dessutom finns ju såklart chansen för birminghamlaget att klättra lite i en väldigt ung tabell vilket alltid är kul!

 

Lukas Eriksson Melander2023-09-23 18:30:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa