Lagbanner
Villa Park, 2023-09-16 16:00

Aston Villa - Crystal Palace

INFÖR CRYSTAL PALACE
Ollie Watkins på jakt att sätta första ligamålet för säsongen 2023/24.

INFÖR CRYSTAL PALACE

Det ena laget med 6 poäng och en 10:e plats i tabellen. Det gästande laget med 7 poäng och en 7:e plats. Aston Villa har ännu inte förlorat på Villa Park den här säsongen. Crystal Palace har å andra sidan ännu inte förlorat på bortaplan. Tre frågor dyker upp, där varje fråga får en rubrik, inför den jämna drabbningen på lördagseftermiddagen.

HAR EMERY EN DEFENSIV LÖSNING?

Inför säsongen hade Aston Villa följande mittbacksalternativ:

Den tidigare lagkaptenen Tyrone Mings är borta resten av säsongen samtidigt som Diego Carlos fick kliva av efter drygt 20 minuter i senaste omgången mot Liverpool. Således kan man ta bort Mings och Carlos från ekvationen men samtidigt lägga till lånet från FC Barcelona, Clement Lenglet.

När skador uppkommer så förändrar det spelsättet i viss utsträckning. Tyrone Mings fysiska spel byttes ut mot Pau Torres boll-och passningsskicklighet. Men mot Newcastle och Liverpool, samt även vid baklängesmålet mot Burnley, så var det tydligt att Pau inte har Mings fysiska kvalitéer.

Digne, Konsa och Cash är den försvarstrio som har startat samtliga ligamatcher den här säsongen. Pau Torres och Diego Carlos med speltid i samtliga matcher. Resultatet? Nio insläppta mål på fyra ligaomgångar, vilket ger ett beklagligt målsnitt på 2,25 insläppta mål/match. Samtliga inom Aston Villa FC är medvetna om att det inte är hållbart över tid. Förvisso har åtta av dessa nio insläppta mål kommit mot ligans förmodade topplag i Newcastle och Liverpool, men problemet kvarstår likväl.



Utifrån en statistik analys där ”skott mot mål” behandlas så kan vi utläsa följande:
  • I premiären mot Newcastle släppte laget till 17 (!) målchanser, dvs skott både på och utanför mål samt blockerade skott, emot sig.
  • Everton kunde på Villa Park skapa 9 skott mot mål.
  • Burnley kunde i förlusten mot Aston Villa komma till nio skottlägen under matchens 90 minuter plus tillägg.
  • I den sista matchen innan landslagsuppehållet så hade Liverpool ”lilla julafton” vad gäller målchanser – hela 17 till antalet.
Det innebär att Aston Villa släpper till i snitt 13 målchanser, av olika grad, emot sig varje match. Oavsett vilket lag man möter i denna intensiva och till stora delar konkurrenskraftiga liga så förefaller det lite väl generöst att bjuda på så pass många målchanser till motståndarna. Således är det av stor vikt att Emery finner en lösning på lagets defensiva struktur. Det är även upp till spelarna att anpassa sig och förstå den defensiva delen av spelsystemet så snabbt som möjligt, förvisso i teorin men framför allt i praktiken.

Utifrån ovan analys och reflektion kring Aston Villas försvarsarbete den här säsongen så tycker jag att frågan som ställs i textens rubrik är rimlig. Många insläppta mål, målchanser emot och endast en ”nolla” under säsongen trots att man tillhandahåller världsmästarmålvakten Emiliano Martinez.

HUR SKA MAN HANTERA EDOUARD?

Odsonne Edouard
är den franska anfallaren som i nuläget är Crystal Palaces största offensiva hot. Tre mål på lagets fyra inledande ligaomgångar, varav två av dessa tillkom i senaste segern mot Wolves hemma på Selhurst Park. Vad vet vi om Odsonne? I ärlighetens namn inte särskilt mycket. Men vid en sökning och med ett förstoringsglas riktad mot den 25 år gamla anfallaren så kan det utläsas att det är en målglad anfallare vi har att göra med.

Karriären tog ordentlig fart när han reste över till Skottland och spelade för landets bästa klubb Celtic. På lite mer än fyra säsonger och 116 ligamatcher i den skotska ligan gjorde han 66 mål, vilket resulterade i två skytteligatitlar, säsongen 2019/20 och 2020/21. Han startade säsongen 2021/22 i Celtic med att göra två mål på fyra ligamatcher innan Crystal Palace valde att investera 14 miljoner pund och värva anfallaren till London.

Väl i Crystal Palace har inte målsnittet från Skottland varit densamma. Under debutsäsongen gjordes det sex mål på 28 ligamatcher. Ifjol fem på 35. Utifrån fjolårssäsongen så hade Edouard det tufft med målskytte och till viss del även speltid. Vieira var managern vid säsongsstart men fick lämna över till Roy Hodgson i mitten på mars. Oavsett manager så var hans speltid skral då han snittade runt 52 minuter/match, varpå han fick starta 57% av matcherna han var uttagen till. Med andra ord så kanske den offensiva valutan på fem mål och två assist på 35 fjolårsframträdanden tenderar att alltmer framstå som rimlig utifrån vad som kan förväntas på den speltiden och det förtroendet.

Den här säsongen har Odsonne, som även har möjlighet att representera Guyana i landslagssammanhang, fått starta samtliga ligamatcher och snittar i nuläget på en speltid på 85 minuter/match. På dessa fyra framträdanden är det tydligt att han tar vara på förtroendet. I snitt skjuter han fem skott mot mål per match, att jämföra med ifjol då han snittade endast ett per match. Att ge den här, i grunden, målfarliga anfallaren förtroende verkar vara ett klokt beslut av Roy Hodgson då det är tydligt att han bidrar i det offensiva spelet, både vad gäller mål och att skapa målchanser för sig själv och andra och på så vis sätta ett offensivt tryck som blir svårhanterat för motståndarna.

För att stärka underlaget kring hans beryktade målsnitt så är Edouards U-landskampsmeriter helt otroliga. Eller vad sägs om nedan summering av antal landskamper och mål?
  • 12 U17-landskamper för Frankrike – 15 mål.
  • 9 U18 landskamper – 4 mål.
  • 13 U19 landskamper – 5 mål.
  • 14 U21-landskamper – 17 mål.
Således 41 mål på 48 U-landskamper för Frankrike. Det kan inte beskrivas på något annat sätt än brutalt.



Därför är det med all tydlighet önskvärt att Emery kan besvara frågan i rubriken; Hur ska Aston Villa hantera den formstarka anfallaren Odsonne Edouard? Frågan kommer att gå lite ”hand i hand” med den första frågan som avsåg försvarsspelet utifrån ett generellt perspektiv. Med försvarsspelare som kan hantera en hög försvarslinje samt vara starka i luftrummet gentemot Edouard, där Pau och Konsa lär få stora och viktiga arbetsuppgifter att hantera och utföra, så finns det trots allt en del som talar för att man kan hålla fransmannen borta från målprotokollet. För att uppnå detta så krävs en stor portion ödmjukhet. Edouard har kanske inte något imponerande facit i Premier League sett till hans två första säsonger i ligan. Men det är tydligt att han har varvat upp och kommer att spela en större och viktigare roll för Crystal Palace den här säsongen. Således är detta en spelare som Aston Villa och dess försvarslinje får se upp med.

HUR SER LÖSNINGEN UT KRING ROTATION?

Oavsett motstånd så är naturligtvis grundtanken att varje match ska vinnas. Men utifrån ett spelschema där matcherna duggar mer tätt på grund av europaspel samt inhemskt cupspel så krävs det att man har en bred trupp till sitt förfogande och att rotation på ett eller flera positioner i startelvan är ett måste.

Aston Villa har tuffa matcher framöver;
  • Legia Warszawa (borta) , Europa Conference League den 21 september
  • Chelsea (borta), ligaspel den 24 september
  • Everton (hemma), ligacup den 27 september
  • Brighton (hemma), ligaspel den 30 september
Gruppspel I Conference League, två ligamatcher mot två tilltänkta topplag och 16-delsfinal i ligacupen innan månaden september är över och förbi. Fyra matcher på tio dagar kommer att kräva rotation på flertalet positioner. Således uppstår frågan: Är matchen mot Crystal Palace ett sådant tillfälle man bör ta vara på avseende rotation?

Det finns argument som talar både för och emot en rotation. Fördelarna med att rotera inför lördagens match är att Crystal Palace har historiskt vis haft väldigt svårt att vinna, eller ens hämta poäng, på Villa Park. Sanningen är den att Crystal Palace har inte vunnit på Villa Park sedan 2013, då Dwight Gayle avgjorde i den 92:a matchminuten. Det finns därför ett historiskt perspektiv att använda till en mental fördel för Aston Villa, oavsett vilka spelare som kommer till start.

Ett annat argument som talar för viss rotation är att Crystal Palace saknar några spelare. Tyngsta spelartappen i nuläget är den engelska landslagsbacken Marc Guéhi ej tillgänglig för spel på grund av en muskelskada samt att det colombianska mittfältsförvärvet Jefferson Lerma inte kommer till spel efter att ha skadat sig under landslagsuppehållet. Sedan tidigare är även Michael Olise frånvarande. I och med skadeuppdateringen från Crystal Palaces sida så tyder det på att Hodgson kommer att vara tvungen att göra spelarbyten även i sin startelva, då landslagsspelare ska bytas ut mot bänkspelare. En viss skillnad i kvalitet, må tro. Någonting som Aston Villa bör och kan nyttja oavsett startelva som Emery väljer att mönstra.

Argument som talar emot en rotation är att Crystal Palace under säsongsinledningen ännu inte har förlorat på bortaplan. I premiären vann man mot nykomlingen Sheffield United med uddamålet 1-0 och i den tredje ligaomgången kryssade man mot Brentford, 1-1. På tal om bortaspelet så kan vi även utläsa att Crystal Palace har gjort mål i båda sina bortamatcher i säsongsinledningen, vilket också bör tas i beaktande när Emery ska välja ut spelare att starta med. I senaste bortamatchen mot Brentford imponerade laget ur ett statistiskt perspektiv. Fem skott på mål och ytterligare tiotalet skott i riktning mot mål (utanför och blockade). Det tyder på att lördagens motståndare har under säsongsinledningen anammat en idé och ett spelsätt på bortaplan som genererar i poäng, vilket inte får underskattas – oavsett historiska resultat.

Tittar man på Aston Villa så har åtta spelare startat samtliga ligamatcher: Det finns mycket som talar för att ovan nämnda spelare även startar på lördag. Av dessa åtta spelare spelare var det endast Matty Cash, John McGinn och Boubacar Kamara som var iväg på landslagsuppdrag. Cash spelade alla 90 minuter i EM-kvalförlusten mot Albanien, lagkapten McGinn nätade och spelade 82 minuter mot Cypern i EM-kvalet samt spelade 81 minuter i förlusten mot England som var en träningslandskamp. Frankrike spelade en EM-kvalmatch samt en vänskapsmatch mot Irland och Tyskland, där Boubacar Kamara fick sitta kvar på bänken i båda matcherna. Det är därför hoppfullt att ingen av spelarna i denna landslagstrio lider av fysisk utmattning utan är matchredo när ligaspelet startar igen efter landslagsuppehållet.

På presskonferensen som Emery höll under fredagseftermiddagen så kunde han med glädje uppdatera supportrarna att den spanska vänsterbacken Alex Moreno är tillbaka i träning och aktuell för laguttagning. Att han kommer att starta är smått osannolikt, men mycket talar för att han sitter på bänken och är redo för ett inhopp.

Det har diskuterats på diverse forum att det italienska nyförvärvet från Galatasaray, Nicolo Zaniolo, bör starta i matchen mot Crystal Palace. Den offensiva mittfältaren har i Villatröjan spelat totalt 44 minuter fördelat på två matcher mot Burnley och Liverpool. Under landslagsuppehållet spelade Zaniolo 45 respektive 71 minuter för sitt Italien när de kryssade mot Nordmakedonien samt besegrade Ukraina i sitt EM-kval. Förhoppningen är då att 24-åringen har börjat hitta tempo och form för att kunna bidra. Vem ska han då ersätta?



Leon Bailey, som spelade samtliga 180 minuter för Jamaica i centralamerikas Nations League mot Honduras och Haiti, är väl den spelaren som Zaniolo främst konkurrerar med. Baileys 90 minuter mot Haiti spelades i onsdags och frågan blir därför om Bailey är redo för ytterligare 90 minuter även på lördag? Med tanke på jamaicanens skadehistorik så förekommer det oroliga tankar att även han ska gå sönder. Är det värt att riskera det, när det faktiskt väntar flertalet matcher nästkommande två veckor där den kreativa yttern kan bidra.

Så hur skulle en startelva kunna mönstras under lördagen?

Martinez

Cash Konsa Pau Digne

Zaniolo Luiz Kamara McGinn

Diaby Watkins


Med andra ord så tror jag att Emery kommer att låta Zaniolo få starta och dela speltid med Bailey. Detta för att hålla båda offensiva spelarna nöjda, motiverade och i hyfsat god matchform inför Conference League och dess första gruppspelsomgång några dagar senare.

Hur man än vrider och vänder på det så är det viktigt för Emery att samtliga spelare registrerar närvaro genom hög arbetsmoral och stor ödmjukhet. Samtliga spelare och dess kvalitéer och kompetenser kommer att behövas när laget går in i ett mer intensivt spelschema.

Avspark lördag 16/9 klockan 16:00. 

 

Oskar Laurell2023-09-15 16:15:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa