Lagbanner
Goodison Park, 2024-01-14 15:00

Everton - Aston Villa
0 - 0

Inför Everton - Aston Villa

Inför Everton - Aston Villa

Det är ett välmående Villa som under söndagen reser till Liverpool för att möta ett Everton i behov av poäng. En ryggsäck fylld med höstens bravader ska nu packas ur, sorteras och återplaceras i samma ryggsäck inför återstarten av Premier League.

Inför årets första match i Premier League känner jag att det ändå är på sin plats att först stanna upp, reflektera och se vad Aston Villa hittills åstadkommit under säsongen. För någonstans är det alltid med en ryggsäck spelarna går ut på planen – och det är innehållet i den ryggsäcken som ibland kan avgöra vilka prestationer vi supportrar i slutändan får se.

Jag minns när jag för några år sen tänkte att de behöver måla om väggarna ute på Bodymoor – just eftersom det brukar talas om att vinnarmentalitet sitter i väggarna – och då fanns det en avsaknad av just vinnarmentalitet. Frågan är om inte Emery faktiskt suttit ner och tittat på olika färgpaletter och till sist brustit ut i ett ”Den färgen ska vi ha´!” likt talangscouten i Tjuren Ferdinand. För nu verkar väggarna i alla fall imaginärt vara nymålade sett till de prestationer Villa totalt sett visat upp under hösten. Så i fickan längst upp på ryggsäcken hittar vi mentaliteten – viljan att vinna varje match – och den föreställer jag mig och hoppas finns kvar under våren också.

I ett utav sidofacken, om än ett ganska stort sådant, finns tryggheten i att längst upp i anfallslinjen spelar nummer elva, Ollie Watkins. En otroligt viktig spelare som utöver sina poäng under hösten (11+10 alla tävlingar) verkligen gör jobbet för sina medspelare. Diamanten har börjat slipats till och ser ut att stortrivas i dagens Villa. I det stora och rymliga huvudfacket återfinns organisationen och hanteringen av det stora maskineri som Aston Villa är. Med Monchi som med sin erfarenhet bidrar med sportslig kunskap och värvningar som snabbt kommit till rätta. Ägarna Sawiris och Edens, som med sin påtagliga närvaro vill utveckla, förbättra och återplacera Aston Villa som en toppklubb. Till sist har vi the Gaffer, Mister, eller helt enkelt Unai Emery som förvandlat en haltande spelartrupp till en vinnande sådan. Detta har bland annat lett till att Villa tagit sig till och avancerat i Europa Conference League, ligger på en andra plats i Premier League, och gått vidare till nästa omgång av FA-Cupen för första gången på sju år.

Det är ovant att se Aston Villa och skriva om Aston Villa på det här sättet. Inget att ta för givet samtidigt som undertecknad tar vara på det rus supporten i mig går igenom just nu. Jag hoppas att samma ryggsäck spelarna burit under hösten också hänger på axlarna under våren. Vi börjar med att packa redan idag för imorgon avgår resan till Liverpool för mötet med Everton.

Flest mål vinner
Det är mycket glädjande att Emery på presskonferensen bekräftat att både Pau Torres och Youri Tielemans är tillbaka fullt friska. Torres har framför allt varit saknad när både Carlos och Lenglet stundtals varit bleka. Ute till vänster i försvarslinjen kommer vi troligen se Moreno från start eftersom Digne fortsatt är borta på grund av skada.

I matchen mot Middlesborough gavs Jacob Ramsey förtroendet att spela från start. Efter skadan har han inte riktigt varit sig lik, men efter 90+5´ måste jag ändå säga att glimtar av den Ramsey man saknat fanns där. Om han letar sig in i startelvan mot Everton får vi se men att han verkar ha en uppåtgående form bådar gott för framtiden.

Flest mål vinner fotbollsmatcher och just mål har supportrar till Aston Villa inte gått miste om den här säsongen. Vi har gjort näst flest mål (43, delat med Liverpool) i ligan med bland annat Watkins som i princip alltid hittar vägar att göra poäng tillsammans med sina offensiva kollegor i Bailey, Diaby, Luiz och numera McGinn som förstärkt lagets kreativitet och målskytte. Aston Villa verkligen satt avtryck i ligan genom sin imponerande målproduktion och förmågan att hitta nätet. Det burkar även bli målrikt i matcher mellan Aston Villa och Everton och mycket talar för att den trenden håller i sig även denna gång. 

Jag passar även på att gratulera Emery som vann utmärkelsen månadens tränare i decemeber, men också skicka med en uppmaning; det är ett utmärkt läge att i jakten på att bli månadens tränare för januari att ta tre pinnar mot Everton!

Coote och Kamara möts igen
Domare för matchen är David Coote som senaste dömde Aston Villa i det stökiga mötet med Brentford, där bland annat Boubacar Kamara blev utvisad. Sedan den matchen har Kamara varit avstängd, eftersom direkt rött kort ger tre matchers avstängning. Coote snittar strax under fem kort per match och med det numera ”moderna dömandet” med VAR och annan teknik får tiden sia om vi får se en Coote i centrum eller skymundan under söndagseftermidddagen.

Everton
Inledde december med fyra raka segrar men gick sedan in i en svacka och har inte lyckats vinna på sina fem senaste matcher. Det är troligen ett motstånd som är väldigt motiverade att vända den trenden som Aston Villa ska stångas mot under söndagen.

I matchen mot Crystal Palace i FA-Cupen blev Dominic Calwert-Lewin utvisad och såg ut att missa denna match. Sedan kom ett uttalande från FA:

"Dominic Calvert-Lewin will be available for Everton's next three games following a successful claim of wrongful dismissal."

Det innebär alltså att Calwert-Lewin är uttagbar och spelbar mot Villa, viktigt för Everton i kampen mot nedflyttningssträcket.

Idrissa Gueye är i väg och representerar Senegal i Afcon vilket gör att han missar denna match.

Min XI:
Martinez; Moréno; Torres; Konsa; Cash; Kamara; Luiz; McGinn; Diaby; Watkins; Bailey

Frånvarande i Aston Villa:
Lucas Digne, lårskada
Tyrone Mings, knäskada
Emiliano Buendia, knäskada
Bertrand Traore, landslagsuppdrag


Avspark: Söndag 15:00 på Goodison Park
TV: Viaplay & Viasat Sport Premium

Fun Fact: Sedan Villas återkomst till Premier League har Everton på nio försök i ligan inte lyckats ta tre poäng av Aston Villa.
 

Anton Palomaa2024-01-13 17:06:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa