Lagbanner
INFÖR HŠK ZRINJSKI MOSTAR
Ska Dougie Luiz, som är avstängd på söndag, säkra förstaplatsen i Grupp E?

INFÖR HŠK ZRINJSKI MOSTAR

Den sista gruppspelsmatchen i Conference League äger rum under torsdagen och Aston Villa tar planet ned till Bosnien och Hercegovina. En snudd på betydelselös match för Zrinjski samt att Aston Villa är i ett behov av rotation efter det tuffa schemat föregående vecka. Bäddat för en trist fotbollshistoria?

HŠK ZRINJSKI MOSTAR

För att en fotbollsmatch ska få lite extra ”krydda” så brukar man vända sig till betting, så till vida man inte har problem för då är det stödlinjen.se som gäller. Den här rapporten inför den sista gruppspelsmatchen i Conference League kommer därför att ha ett fokus på oddssättning där vi analyserar huruvida nuvarande oddssättning är relevant eller inte.

I skrivande stund ligger oddsen på 6,20 gånger insatsen på Svenska Spel. Varför dessa odds?

Det blir naturligtvis intressant att se över hemmaformen för HŠK Zrinjski Mostar som spelar sina hemmamatcher på Stadion pod Bijelim brijegom med en publikkapacitet på 9 000 sittplatser. På den fjärde största fotbollsarenan i landet så har 7 av totalt 11 segrar kommit på hemmaplan för den bosniska ligatvåan. I ligaspelet snittar man över 2,5 mål per hemmamatch, vilket är ett starkt facit för ett lag som vill skapa ett momentum och bygga upp en känsla av en kollektiv självsäkerhet. Huvudet högt och bröstet utåt, och så vidare.

Men hur har det sett ut i Conference League? På sina två hemmamatcher så har man både vunnit och förlorat samt har en målskillnad på 5-5. Laget imponerade stort i den första gruppspelsmatchen när man besegrade AZ Alkmaar med 4-3 efter att ha befunnit sig i ett underläge med 0-3 efter 45 minuter. Därefter förlorade man med uddamålet mot Legia Warszawa, som spelar en avgörande match om slutspelskvalificering mot AZ Alkmaar under torsdagen.

I gruppspelet har Aston Villas bosniska motståndare släppt in 2,5 mål i snitt per hemmamatch i europaspelet, vilket höjer oddsen för hemmaseger då oddssättarna anser det vara mindre sannolikt för hemmalaget att vinna med den sortens statistik emot sig. Utöver det så tar förmodligen samma oddssättare även hänsyn till tabellplaceringen i Grupp E, där HŠK Zrinjski Mostar placerar sig på den fjärde och sistaplatsen med tre inspelade poäng och fyra förluster på fem matcher. Således har man ingenting att spela för då chansen till avancemang är bortblåst och deras tabellplacering i gruppen är bekräftad och klar, oavsett resultat mot Aston Villa. Så varför ställa upp överhuvudtaget?

Att spela för stolthet och lojalitet gentemot klubbmärket? Jo, kanske. Men även att det finns en chans att delvis förstöra festen för gästerna från England. Aston Villa kan förlora sin plats som gruppvinnare om Zrinjski vinner hemma på Stadion pod Bijelim Brijegom samtidigt som Legia Warszawa besegrar AZ Alkmaar på sin hemmaplan.

När lagen möttes på Villa Park i början av oktober så stod man emot oerhört bra och agerade sanslöst imponerande i sina försvarsageranden. Målvakten Marko Maric fick högst spelarbetyg av samtliga då tack vare sina fina och framför allt viktiga målvaktsräddningar som var sex till antalet. Sedan den matchen har Marko Maric hållit nollan i 4 av 13 matcher samt lämnat matchen som en vinnare sex av gångerna. Således är denna kroatiska målvakt den spelaren som återigen måste prestera på en hög nivå för att ge sitt lag chansen att få med sig något, eller alla, poäng när Aston Villa kommer på besök.

Sammanfattningsvis skulle man kunna summera och således sammanfatta HŠK Zrinjski Mostars oddssättning enligt följande:

  • Högre odds på grund av snittet gällande insläppta mål per hemmamatch.
  • Högre odds då laget har förlorat fyra av fem gruppspelsmatcher i Conference League.
  • Uttåg ur denna europeiska klubblagsturnering är redan bekräftad.
ASTON VILLA

Oddsen för bortaseger är i skrivande stund 1,43 gånger insatsen. I denna del av texten ska vi försöka tolka oddssättningen med villaögon.

Hur bra har Aston Villas bortafacit varit denna säsong? I Conference League förlorade man relativt överraskande med 2-3 mot Legia Warszawa för att därefter vinna komfortabelt i Nederländerna med 4-1. Att jämföra med hemmaspelet i samma europeiska klubblagsturnering så är Aston Villa mer benägna att göra mål på sina målchanserpå bortaplan. Sex gjorda mål på två bortamatcher indikerar att Aston Villa definitivt kan såra motståndare som agerar lite väl framåtlutat och optimistiskt.

I ligaspelet har man en vinstprocent på 37,5% på bortaplan och ett poängsnitt på 1,38 poäng per bortamatch. Aston Villa är därmed inte på något vis eller sätt odödliga på bortaplan, vilket managern Unai Emery har förtydligat flertalet gånger. För att placera sig högt upp i en tabell samt vara framgångsrik i europeiska klubblagssammanhang så är det fördelaktigt med en jämnhet gällande prestation och angreppssätt ur ett mentalt perspektiv. Någonting som talar till Aston Villas fördel är att man endast har ”nollats” två gånger den här säsongen på bortaplan. Av totalt 11 bortamatcher den här säsongen så är det bara Liverpool och Nottingham Forest som lyckats med att hålla Aston Villa borta från målprotokollet.

Vidare förklaring, eller snarare gissning, på oddset 1,43 grundar sig även i att Aston Villa för tillfället är oerhört formstarka. Eller vad sägs om fyra raka segrar i Conference Leauge? Eller det här; segrar över Manchester City och Arsenal under förra veckan? Naturligtvis är detta variabler och förklaringar till varför Aston Villa går in med ett stort favoritskap inför den avslutande gruppspelsmatchen.

Med tanke på att Aston Villa har match igen på söndag samt att det räcker med ett oavgjort resultat i Bosnien och Hercegovina för att vinna Grupp E så förefaller det som uppenbart att det finns skäl för Emery att rotera i sin startelva under torsdagen. Så vilka spelare kan man tänka sig får chansen?

När man åker till Brentford Community Stadium i London på söndag så kommer både Lucas Digne och Douglas Luiz vara avstängda på grund av antalet gula kort, således samma avstängningsöde till mötes som Kamara fick uppleva i matchen mot AFC Bournemouth. Det är därför rimligt att låta både Douglas Luiz och Lucas Digne få speltid under torsdagen med tanke på att båda två är nödgade till vila några dagar senare. Däremot blir det med största sannolikhet förändringar både på målvaktspositionen samt i försvarslinjen.

Robin Olsen var inte med på bänken i senaste matchen mot Arsenal, men skulle det visa sig att han är tillgänglig och ”fit for fight” så är det förmodligen inte orimligt att han ersätter Emiliano Martinez i målet. I försvarslinjen har Emery visat ett större förtroende i Conference Leauge för det franska mittbackslånet från FC Barcelona, Clement Lenglet. Sett till speltid senaste veckan så har båda mittbackarna Diego Carlos och Pau Torres spelat samtliga matchminuter och gjort det med beröm väl godkänt. Således välförtjänt vila? Möjligtvis. Ezri Konsa har utgått från den högra ytterbackspositionen mot Bournemouth, Manchester City och Arsenal, där han spelade samtliga 90 minuter mot City samt 65 minuter mot Arsenal under förra veckan. Finns det således läge att matcha in den nybakade engelska landslagsmannen på mittbackspositionen igen tillsammans med Lenglet? På ytterbackspositionerna lär vi få se både Cash och Moreno som behöver matchas in. Senast Cash röjde upp och ned under 90 minuter var i slutet på november mot Legia Warszawa. Den spanska ytterbacken Alex Moreno fick starta i senaste matchen i Conference League och gjorde då 78 minuter innan Digne bytte av honom. Ska vi gissa på något liknande nu då Moreno måste spela alla 90 minuter mot Brentford några dagar senare?

På mittfältet och anfallet kan man tänka sig att Emery inte tar några risker och vilar formstarka spelare som Kamara, Watkins och Bailey. In istället med Ramsey, Dúran och Zaniolo. Jacob ”he´s one of our own” Ramsey har matchats in försiktigt sedan han kom tillbaka från sin skada som han ådrog sig under sommarens U21-EM. Senaste fem matcherna har han snittat 21 minuters speltid och börjar säkerligen känna en större motivation och drivkraft till att öka den speltiden. Dúran har varit framgångsrik i Conference Leauge då han har gjort två mål på sex matcher (kval mot Hibernian inkluderat) och stått för imponerande arbetsinsatser i majoriteten av dessa. Den unga colombianen, med 3 VM-kvalmatcher med Colombias A-landslag i ryggsäcken, är en råtalang och Emery har varit noggrann med att inte skynda på hans utveckling eller speltid. I hans ålder och läge i den unga fotbollskarriären så betonar Emery att det krävs tålamod för att nå högst upp så småningom. Således handlar det klyschigt nog om ”trust the process”. Zaniolo är den kreativa och offensiva pjäsen som inte är särskilt produktiv i nuläget. Senast Zaniolo gjorde mål var i början på juni då Galatasaray besegrade Fenerbache med 3-0. Emery är i behov av att få igång produktiviteten och effektiviteten hos den italienska landslagsmannen. Efter noll minuters speltid mot både Manchester City och Arsenal så är torsdagen ett ypperligt tillfälle för Emery att starta Zaniolo och låta han få uttrycka sin kreativitet och kompetens för att därefter reflektera kring huruvida han ska starta den unga italienaren i ligan igen eller inte.

Återigen så skulle man sammanfattningsvis kunna säga att oddssättningen på under 1,5 gånger insatsen grundar sig i nedan;
  • Det räcker med kryss för att vinna gruppen.
  • Aston Villa gör i snitt 3 mål per bortamatch i Conference League.
  • Aston Villas nuvarande form talar för ett framgångsrikt resultat även under torsdagen.
TV

Matchen sänds på Viaplay med avsparkstid 18:45.

 

Oskar Laurell2023-12-13 22:59:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa