Lagbanner
Elland Road, 2021-02-27 18:30

Leeds United - Aston Villa

Inför Leeds - Aston Villa

Inför Leeds - Aston Villa

Mötet mellan Leeds och Aston Villa har på senare tid piskats upp som ett hat-möte. Detta på grund av en uppmärksammad match i the Championship för några år sedan. Det var märkliga scener och aktioner som ledde fram till någon sorts schism som fortfarande ligger kvar. Nu är det Premier League och efter drygt halva säsongen skiljer endast en poäng till Villas fördel.

Leeds
Leeds är verkligen en frisk nykomling i Premier League som spelar den mest öppna fotboll av alla lag i Premier League. Med detta menar jag att de ofta är involverade i matcher med mycket mål, både framåt och bakåt. I skrivande stund är det helt jämt i den statistiken, 43 framåt och lika många bakåt.  Ena veckan är det vinst 5-2 medan nästa match blir det förlust 2-6 (Newcastle, Manchester United). Men totalt sett ger detta i nuläget en 10:e placering i tabellen och det imponerar på mig. En stor anledning till den fina offensiven är måltjuven Patrick Bamford som står på 13 mål vilket ger en delad 3:e plats i skytteligan. Mycket av Leeds framgång tillskrivs den så omtalade managern Marcelo Bielsa som verkar hittat ett framgångsrikt koncept med Leeds. Tidigare har Bielsa inte varit så lång tid i klubblagen men nu är han på rekordlång tid (sedan sommaren 2018) och det kanske säger något om den framgång han haft med klubben.
Leeds spelar en fotboll med mycket löpningar från alla håll. Hög press och fyller på med mycket folk i sina anfall. Detta ger naturligtvis luckor bakåt och siffrorna talar sitt tydliga språk med målrika matcher. Därför är det väldigt svårt att förutse matcher med Leeds på ena planhalvan.
Till matchen mot Aston Villa har Leeds några viktiga frågetecken på skadefronten. Definitivt borta är Kalvin Philips, Robin Koch och Rodrigo medan Mateusz Klich är osäker på start. Tunga avbräck visst men det känns som reserver som kommer in ändå faller in bra i spelsystemet och gör bra ifrån sig. Spelare att hålla ett extra öga på blir förutom Bamford naturligtvis de båda yttrarna Raphinha och Harrison. Denna trio är extremt målfarliga och kan göra lördagskvällen underbar eller bedrövlig beroende på vilken sida man sympatiserar med.

Aston Villa
Till laget som ligger på 8:e plats i Premier League. Det är inte klokt att man får skriva detta så långt in i säsongen men nu är det en sanning och vi får njuta av det. Senaste tiden har varit en berg och dalbana där insatserna varit väldigt upp och ner. Men detta är jämfört med matcher fram till nyår, jämför man istället med förra säsongen är det mesta bara positivt. Ett svar har vi fått och det är att Jack Grealish är skadad och har säkert hämmats av denna skada ett tag. Nu är han definitivt bort på Lördag men vi kan hoppas på en snabb läkning.
Förra mötet med Leeds på VP vill vi snabbt glömma (0-3) men förhoppningsvis kan vi ta lärdom från matchen och få till en jämnare tillställning denna gång. Jag har själv ingen aning om nyckeln till detta och om det skulle krävas några ändringar i uppställningen och/eller spelsystemet. Detta överlåter jag med varm hand till Dean Smith och hans team. Det finns en del alternativ, främst på mittfältet. Sanson, Ramsey och Nakamba har alla gjort bra insatser när de fått chansen och någon av dessa bör väl ligga närmast en startplats.
På skadefronten är kapten Grealish borta. Cash är fortsatt ur spel men glädjande nog redan i lätt träning. Engels är tillbaka igen efter en känning siste vecka. Wesley är också indisponibel men tillbaka i full träning. Dessutom saknas Hause fortfarande.
Det som har fungerat absolut bäst under säsongen är försvaret och målvakt. Detta känns om en av den viktigaste pusselbiten till matchen på lördag. Martinez har varit fenomenal och det känns som en av de säkraste positionerna i laget. Fyrbackslinjen blir åter ifylld med Elmo som vikarierar för Cash. En liten försvagning på den så tillförlitliga 4:an. Återigen får Elmo en tuff uppgift mot Leeds vassa yttrar, får se hur han löser detta. Sedan kommer det svåra mittfältet. Positionerna för den centrala 3:an med två defensiva och en offensiv kanske möjligen ska skiftas till en sittande och två framför? Och i så fall hur ska dessa positioner tillsättas. På kanterna känns Traore ha en given plats, men vem tar andra kanten är mer osäkert. Framåt finns inget alternativ till Ollie men som han har spelat så hade skulle det vara svårt att peta honom ändå. Men han behöver fler bollar att arbeta, fler som agerar leverantörer så att säga.
Med historien bakom sig så är det inte osannolikt att Dean Smith ställer samma lag på planen som sist. Ärligt talat har det fungerat rätt bra över hela säsongen, det finns egentligen inte mycket att klaga på. Nu har serien vänt och det är nedförsbacke mot maj.

Matchen
En oviss match att tippa. 0-3 senast mot Leeds. Då säger jag vinst med 2-1.
Matchen går klockan

Robert Larsson2021-02-26 17:40:53
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa