Lagbanner
INFÖR LEEDS UNITED
Ifjol gjorde Coutinho 2 mål och 2 assist på två ligamöten mot fredagskvällens motståndare. Dags för nya mål och framspelningar?

INFÖR LEEDS UNITED

Ena laget har två poäng ned till nedflyttningsplats. Det andra laget placerar sig i mittenskiktet med en tveksam form. Kommer vi att se en desperation från båda sidorna under fredagskvällen på Villa Park för att vända en tveksam trend?

LEEDS UNITED

Gällande desperation så är nog fredagskvällens bortalag desperata efter en bortaseger. På åtta bortaförsök under säsongen har man endast vunnit en. Segern kom dock på Anfield efter seger med 2-1, vilket är en fjäder i hatten. Utöver segern på Anfield så har man spelat två oavgjorda och förlorat resterande. Således 5 av 24 möjliga bortapoäng inspelade den här säsongen. Bortaspelet har inte levt upp till förväntningarna, då det värvades in ganska friskt från Leeds sida efter försäljning av Raphinha och Kalvin Phillips.

Leeds har på åtta bortamatcher rullat in 10 mål, där den spanska anfallaren Rodrigo är bästa målskytt på bortaplan med 5 mål. Således har han under säsongen gjort hälften av sina ligamål på bortaplan. Om Aston Villa har gjort sin research och scoutat motståndaren Leeds United så är Rodrigo definitivt en spelare att hålla ögonen på. Utöver sina bortamål så är han för övrigt Leeds bästa målskytt i ligaspelet med 10 till antalet, vilket är personbästa. Under sina två tidigare säsonger i klubben har han noterats för sju samt sex ligamål på 26 respektive 31 ligaomgångar.

Tittar man på lagets dagsfärska form så har man två raka kryss i ryggen:

  • 2-2 mot West Ham på Elland Road den 4 januari 2023.
  • 2-2 i FA-cupmötet med Cardiff City den 8 januari 2023.
Fyra gjorda mål på två matcher, med lika många insläppta. Leeds United är ett lag som har en kollektiv underton av ”vilda västern”, det blir med andra ord alltid sevärda matcher när Leeds är inblandad i fotbollssammanhang. Något som Aston Villa bör nyttja är Leeds uppvisning av svagt försvarsspel på bortaplan, där målvakten Illan Meslier och hans försvarslinje släpper in lite över två mål per bortamatch. Dock så ska det lyftas att laget lyckades med konsten att nolla oerhört formstarka Newcastle på bortaplan, så det finns en möjlighet att managern Jesse Marsch har fått ordning på försvarsspelet.

På skadefronten så berättade Marsch på presskonferensen att Luis Sinisterra och Crysencio Summerville inte är tillgängliga för spel på grund av skador. Att Summerville inte kommer till spel är nog Unai Emery ganska tacksam över. Den nederländska virvelvinden på 21 jordsnurr har under säsongen spelat 12 ligamatcher och gjort fyra mål. Dessa fyra mål har han gjort de senaste sex ligamatcherna som han har fått speltid i, således en formstark spelare som, tyvärr för Leeds Uniteds del, inte kommer till spel.

Goda nyheter för Marsch del är att Bamford är tillbaka och kommer att involveras på ett eller annat sätt. Endast 10 framträdanden i ligan den här säsongen och ännu mållös. Den engelska anfallaren har under årets säsong samt under fjolårssäsongen mest fått stå vid sidan av på grund av skadeproblematik, vilket statistiken visar tydligt. Senaste två säsongerna har han spelat 19 ligamatcher och har på dessa gjort 2 mål och 3 assist. Att jämföra med hans debutsäsong i Premier League med Leeds då han dunkade in 17 mål och spelade fram till sju på 38 ligaomgångar. Med andra ord så kanske det inte är en stekhet anfallare som Aston Villa får handskas med, men Bamford har målhistoriken på sin sida då han har rullat in bollar bakom Martinez tidigare.

Vad som också bör nämnas är att Leeds har agerat under transferfönstret som öppnade den 1 januari 2023. Den österrikiska mittbacken Maximilian Wöber har värvats in från Red Bull Salzburg, där Marsch tidigare har huserat som ledare från 2019 fram till 2021. Den 24-åriga landslagsbacken har under sin karriär även representerat Ajax och Sevilla. Egenskaperna som lyfts fram är hans huvudspel samt passningsskicklighet. Huruvida han kommer att spela från start direkt återstår att se, men det får ändå anses som ett logiskt drag av Leeds sportsliga ledning att värva in spelare som kan stärka upp defensiven.

När det gäller spelare som har lämnat så har det konstaterats att den polske mittfältaren Mateusz Klich lämnar klubben efter sex säsonger för spel i MLS.

Ryktesvägen säger att Leeds United har gjort klart med en fransk anfallare vid namn Georginio Rutter, som i skrivande stund tillhör 1899 Hoffenheim dit han värvades som 18-åring. På 57 spelade matcher i Bundesliga har han gjort 11 mål, varav två av dessa har gjorts på 15 framträdanden den här säsongen. Detta är ett namn för framtiden och som kommer att presenteras av klubben inom det närmsta.

Det ryktas även om att Marsch vill stärka upp mittfältet med Seko Fofana som spelar i Ligue 1 med klubblaget RC Lens. Än så länge verkar det vara Leeds United som leder jakten på ivorianens namnteckning, men klubbarna har än så länge inte nått en överenskommelse. 27 år gammal mittfältare med erfarenhet av spel i England sedan tidigare, då en utlåningssejour i Fulham i Championship under säsongen 2014/15. Har tidigare jämförts med Yaya Touré sett till spelstil och karaktär. Återstår att se om denna pusselbit hinner att landa innan transferfönstret stänger för Marsch och Leeds Uniteds del.

ASTON VILLA

Klubben och spelarna flög fram under Emerys första dagar som manager. Men sett till lagets två senaste matcher, en oavgjord och en förlust, så är det uppenbart att laget sviktar formmässigt i nuläget.

Kryss i senaste hemmamatchen mot Wolves där laget var lyckligt lottade att det endast var underläge med en boll efter 45 spelade minuter. Aston Villa släppte till fyra skottförsök under den första halvleken och styrde knappast vare sig tempot eller spelet med risiga 46% i bollinnehav. I andra halvlek blev det dock skillnad i tempo och spelstil, då Aston Villa agerade mycket mer beslutsamt och framåtlutat. 66% bollinnehav samt 11 skottförsök mot José Sa i Wolvesmålet. Känslan var trots allt hoppfull efter slutsignalen mot Wolves. FA-cupmöte fyra dagar senare mot Stevenage FC, det skulle bli målkalas för Villas del om laget upprätthöll den fina andrahalvan av matchen. I stället så blev det fiasko och uttåg. Har Emerys smekmånad redan gått över?

På skadefronten så är fortfarande Diego Carlos vid sidan av på grund av sin långtidsskada. Det finns en del som talar för att den brasilianska mittbacken får sikta in sig på nästkommande säsong. Lagkaptenen John McGinn är inte heller tillgänglig för spel efter skadan han ådrog sig i segern mot Spurs. Även frågetecken för Matty Cash som fick lämna FA-Cupmötet i söndags efter 70 spelade minuter på grund av skadekänning. Även Dendoncker kommer att få se matchen från läktaren på grund av det röda kort han fick syna i söndags.

Tittar man på fjolårssäsongens resultat mot Leeds United så kan det konstateras att det bjöds på flertalet måljubel, både för Villa och Leeds.
  • 3-3 på Villa Park, där Coutinho gjorde 1 mål och spelade fram till Ramseys båda mål.
  • Vinst med 3-0 på Elland Road där Coutinho återigen gjorde mål, samt att försvararna Cash och Chambers syntes till i målprotokollet.
En fin målskillnad på 6-3 ifjol. I oktober tidigare under säsongen så spelade lagen en mållös ligamatch på Elland Road, där Aston Villa på 19 skottförsök hade sju skott på mål. Men ineffektiviteten lyste starkt den hösteftermiddagen. Det som talar för Aston Villa är att laget inte har gått av fotbollsplanen mållösa i någon tävlingsmatch under ledning av Unai Emery. Den spanska fotbollsprofessorn verkar ha både en, två och tre olika taktiker och strategier för att lösa minst ett mål framåt i varje match. Det som talar emot Aston Villa och Unai Emery är att laget endast har hållit ”nollan” en gång under Emerys fem ligamatcher långa karriär som Villamanager. Insläppta mål mot Manchester United, Brighton, Liverpool och Wolves. En statistik som framkallar hopp för Leeds Uniteds del.

Likt fredagens motståndare så har även Aston Villa gjort klart med en försvarsspelare. Den spanska ytterbacken Alex Moreno signerade kontraktet med Aston Villa under onsdagen och Emery hoppas att allt pappersarbete hinner att lösa sig så att han kan nyttja sin nyblivna guldklimp redan under matchen mot Leeds United. Moreno har inga landskamper att skryta med, men var enligt Emery en av La Ligas bästa ytterbackar under fjolårssäsongen. Att Emery hyllar sitt nyförvärv för fjolårets prestation är befogat; På 30 ligamatcher gjorde han fem mål och spelade fram till tre. Således en försvarsspelare som även kan ses som en offensiv kraft i Emerys lagbygge. Egenskaper som snabbhet, närkampsspel och attityd verkar ha skapat framgång för denna 29-åring under karriären.

I övrigt så ryktas det ganska friskt kring Aston Villa. Bland annat kring två mittfältare, där den ena håller till i Olympique Marseille och den andra i Juventus. Från klubben Marseille har det värvats friskt från, då både Sanson och Kamara har en historik i klubben. Kommer även Matteo Guendouzi att vandra samma transferväg som sina landsmän? Det ryktas om att Aston Villa har slängt fram rejält med pengar för att rekrytera den 23 år gamla mittfältaren med erfarenhet av spel i Premier League sedan tidigare med Arsenal. Matteo har en god relation med Emery efter att ha spenderat tid tillsammans i Arsenal under en säsong, där den unga franska mittfältstalangen fick gott om förtroende.

Den andra mittfältaren det ryktas om är Weston McKennie. Den amerikanska landslagsmittfältaren hade ett lyckat VM i Qatar och verkar nu se sig om efter en ny arbetsgivare efter att ha spenderat tre säsonger i Italien och Serie A. Det ryktades om amerikanaren redan under säsongen 2019/20, då han tillhörde Schalke 04. Han spelar i en liknande position som Kamara och Douglas Luiz. Det verkar alldeles uppenbart att Emery vill stärka upp just den delen av mittfältet ytterligare då det är för tunt med kompetens och konkurrens, då både Guendouzi och McKennie kan spela på samma position och axla samma roll som Luiz och Kamara.

Under presskonferensen som hölls under torsdagen så avslöjade Emery att han har pratat med den svenska vänsterbacken Ludwig Augustinsson och meddelat att han är fri att söka sig om efter ett nytt fotbollsgig. Svensken lämnade planen skadad mot Stevenage i söndags och det hjälpte knappast att Villa värvade in Alex Moreno från La Liga. Tre vänsterbackar är en för mycket och Ludwig drog nitlotten. Huruvida han skickas tillbaka till Sevilla som han tillhör eller om det blir ett lån någon annanstans är i nuläget inte klart.

Det pratas även om att Morgan Sanson kommer att lämna laget för att åka tillbaka till Ligue 1 och spel med Montpellier som ligger lite risigt till i ligan. Men för att den affären ska kunna genomföras så har Montpellier krävt att Sanson måste gå ned i lön, vilket verkar vara oklart sett till vilken inställning Sanson, målskytt i söndags, har till det.

Tidigare under fönstret har även anfallstalangen Cameron Archer lånats ut av klubben till Championship och Middlesbrough, som i nuläget parkerar på en playoffplats till Premier League.

TV

Matchen sänds på Viasat Sport Premium och Viaplay med avspark 21:00.

 

Oskar Laurell2023-01-13 07:09:43
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa