Lagbanner
Municipal Stadium of Marshal Jozef Pilsudski, 2023-09-21 18:45

Legia Warszawa - Aston Villa

INFÖR LEGIA WARSZAWA
Får Matty Cash & Leon Bailey fira även på polsk fotbollsmark?

INFÖR LEGIA WARSZAWA

Efter att ha mosat Hibernian i kvalet till klubblagsturneringen Europa Conference League med totalt 8-0 så är det dags att kliva in i turneringen på allvar. Första gruppspelsmatchen spelas under torsdagskvällen och det är polskt motstånd som väntar. Vad vet vi om Legia? Vilka förväntningar finns på Aston Villa gällande säsongens europaäventyr? Vi fick hjälp av fyra skribenter från VillaSweden att söka svar på diverse frågor inför matchen.

LEGIA WARSZAWA

Det är ett lag som trivs på hemmaplan som Aston Villa ska försöka att besegra. Ifjol var man obesegrade på 17 hemmamatcher och laget har fortsatt i samma vinnaranda även den här säsongen. Ett målsnitt på 2,23 mål/hemmamatch under fjolårets ligaspel resulterade i 12 vinster och fem kryss, vilket i sin tur var en anledning till att laget slutade på en andraplats i ligan Ekstraklasa.

Under årets säsong har man vunnit samtliga ligamatcher på hemmaplan, fyra till antalet, och endast släppt in ett mål. Hemmaspelet i kvalet till årets klubblagsturnering Europa Conference League har även det varit mestadels positivt. Bortsett från förlusten i kvalets tredjerunda mot Austra Wien (1-2) så besegrade man Ordabasy från Kazakstan och kryssade mot danska Midtjylland.

Arenan heter Stadion Wojska Polskiego, klubben har spelat sina matcher här sedan 1930 och arenan har en publikkapacitet på 31 800. Med andra ord kan det bli bra tryck och stämning under torsdagskvällen mot Aston Villa.

Vidare på kvalet till gruppspelet i Europa Conference League så besegrade man som tidigare nämnt i tur och ordning Ordabasy, Austria Wien och Midtjylland. På sex kvalmatcher så blev den tjeckiska anfallaren Tomas Pekhart bästa målskytt med tre mål. 34 år gammal har han representerat klubbar som Nürnberg och Ingolstadt i Bundesliga samt AEK Athen. I landslagssammanhang har han som senior spelat två Europamästerskap, 2012 och 2020. I ligaspelet har han gjort fyra mål på sex ligamatcher och kommer således att vara en viktig pusselbit för tränaren Kosta Runjaic.

"DET GÄLLER ATT INTE TAPPA FOKUS ELLER UNDERSKATTA MOTSTÅNDET.."

I och med att Aston Villa återigen ska varva liga- och inhemskt cupspel med spel ute i Europa så är det intressant att reda ut kring vilka förväntningar som är rimliga gällande Aston Villa och deras medverkan i Europa Conference League.

”Om man ser till förutsättningarna så är ett lag som slutar 7a i PL helt överlägset de 3 övriga i gruppen. Så pappersmatchen är inget snack men det ska spelas om det och bollen är rund. Det gäller att inte tappa fokus eller underskatta motståndet. Med Emerys goda erfarenheter av Europaspel så skulle jag bli förvånad om vi ser ett avslaget Aston Villa i matcher med betydelse i Conference League. Villa tillhör tveklöst att vara en av favoriterna till att vinna bucklan så jag har stora förhoppningar till att vara med länge i Europa” säger Robert Larsson, Bohusläns bidrag till VillaSwedens skribentgäng.

Skribenten Anton Palomaa tar ett grepp kring supporterperspektivet när han får frågan kring hans förväntningar på årets europaspel:

”Det är svårt att inte vara förväntansfull inför vårt stundande Europaäventyr. Samtliga lag i gruppen har starka supporterskaror så ur ett supporterperspektiv blir nog det här en riktigt underhållande grupp att följa. Villas chanser att ta sig vidare är goda och förhoppningen är såklart att vi får se Villa i slutspelet.”

En av VillaSwedens rutinerade rävar, Pär Johansson, använder sig av pokerspråk när han ska förtydliga sina förväntningar:

”Min inställning är att vi går all in i Conference League och går för seger eller iallafall gå så långt som möjligt. Min förhoppning och förväntan är att vi går vidare från gruppen.”

En som dock höjer varningens finger och som inte vill ta ut någon gruppseger i förskott är Christian Zivlak:

”Man får inte glömma det faktum att vi inte har erfarenhet från europaspel likt många andra klubbar. Mindre klubbar som deltar i turneringen kommer att fightas för sina liv för att få in extra pengar, då en europeisk klubblagsturnering alltid är ett bra skyltfönster för spelare men också för den publicitet det faktiskt medför. Med det sagt och vilka lag som står för motståndet i gruppen så ska vi ta oss vidare med den truppen vi har. Allt annat är inte godkänt.”

"VI SKA VARA FÖRSIKTIGA MED ATT GÅ PÅ NÅGON TIDIG MINA.."

För att kunna leverera resultat som överensstämmer med skribenternas förväntningar så krävs det att Emery ger sig själv förutsättningar att lyckas. Förutsättningar i dessa fall innebär egentligen vilka spelare han har att tillgå och väljer att spela med. Har Aston Villa råd att rotera friskt i europaspelet för att sedan satsa fullt ut när slutspelet drar igång? Eller finns det risk för att Aston Villa missar avancemang och ett snudd på pinsamt uttåg blir huvudrubriken? Vilka risker kommer Emery att ta gällande startelvan? Pär Johansson menar att han inte vill ta några risker:

”Jag tycker vi ska spela med starkast möjliga lag men kanske startar med en taktik som är lite mer defensiv och försiktigt för att inte gå på någon tidig mina. En poäng borta och tre poäng hemma mot varje lag borde räcka till avancemang.”

Gällande defensiv strategi och förhållningssätt på Stadion Wojska Polskiego är någonting som även Christian Zivlak skriver under på:

”Aston Villa ska ta sig an Legia Warszawa på ett sådant sätt som egentligen inte skiljer sig särskilt mycket åt sett till hur Aston Villa spelar till vardags. Man ska fortsätta spela sitt eget spel, men på bortaplan lite mer cyniskt med ett lägre utgångsläge samt inte lika hög press.”

Robert Larsson är också inne och ”tassar” på spelsätt, men använder sig istället av begreppet ”tweaks”, vilket innebär endast små justeringar gällande den taktiska biten.

”Jag tror på en stark uppställning som skulle kunna betecknas som ordinarie. Detta är första matchen i turneringen och det är viktigt med en bra start. Så här tidigt på säsongen behövs ingen större rotation för sega ben eller huvud. Det blir viktigare längre in i säsongen. Sedan har Emery kört in ett spelsätt som Villa maler på med och det känns tryggt. Små subtila tweaks baserat på motståndet naturligtvis. Vad gäller Legias eventuella svagheter som Emery ska utnyttja återstår att se.”

Viss förändring i startelvan vill Anton Palomaa se. Främst genom att ge förtroende och speltid till en formstark colombiansk anfallare:

”Jag tycker att det vore kul att se Duran från start, antingen i ett partnerskap med Watkins eller i samma formation som Emery brukar spela, och då med Watkins på bänken. Tycker han har sett pigg ut varje gång han fått spela. Målet senast på Crystal Palace försvagar inte heller idén om att ta ut honom från start.”

"HELA FÖRSVARSLINJEN BEHÖVER TA ETT STORT ANSVAR.."

För att Aston Villas äventyr i Europa Conference League ska bli ett lyckat sådant så krävs det att flera spelare tar ett stort ansvar. På frågan vilken, eller vilka, spelare kommer att bära ett litet större ansvar i gruppspelet så pratar Palomaa i mer generella termer snarare än individuell spetskvalitet:

”Hela försvarslinjen anser jag egentligen behöver ta ett stort ansvar och kanske höja sig något utifrån vad vi sett i ligaspelet. Skador på Mings och Carlos kan ha framkallat en viss osäkerhet där bak - men jag hoppas att den inte blir lika synlig framledes.”

Trots att Ollie Watkins står på noll mål i ligaspelet så nämner Robert Larsson honom som en viktig pusselbit inför gruppspelet i Europa Conference League:

”Jag känner att Watkins kan vara en spelare som kan fira triumfer i Europaspelet. Han möter helt andra typer av försvarare och hans kvalitéer kan bli ett stort hot mot backlinjen.”

Zivlak pekar på fem spelare som måste spela sin bästa fotboll för att Aston Villa ska avancera vidare från gruppspelet:

”Martinez kommer att vara en viktig spelare med tanke på hans ledarskap. Pau Torres blir viktig då han besitter värdefull erfarenhet av europaspel. Lagkaptenen John McGinn blir viktig centralt genom att vara en pådrivare och bidra både defensivt och offensivt. Watkins och Diaby kommer att vara viktiga tack vare sitt hårda jobb och individuella skicklighet.”

Avslutningsvis nämner Pär Johansson så gott som exakt samma spelare som Christian Zivlak, men sätter även fingret på årets anfallspar i Aston Villa:

”Jag skulle säga att Martinez, Torres, Luiz, Diaby och Watkins kommer att bära ett stort ansvar under årets spel i Europa Conference League. Någonting säger mig att Watkins och Diaby kommer att bilda ett formidabelt anfallspar ju längre säsongen pågår.”

TV

Matchen sänds på Viaplay och Viasat Sport Xtra med avspark klockan 18:45.
 

Oskar Laurell2023-09-20 22:00:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa