Lagbanner
King Power Stadium, 2023-04-04 20:45

Leicester - Aston Villa

Inför: Leicester City FC – Aston Villa FC

Inför: Leicester City FC – Aston Villa FC

Det vankas midweek-omgång i Premier League där ett antal lag har släpande matcher att spela ikapp. Bland dessa finns Aston Villa som alltså får ta sig en bit österut för att möta Leicester på bortaplan.

Matchen skulle egentligen ha spelats den tionde september förra året men sköts upp i samband med att drottningen gick bort dagarna dessförinnan. Rent formellt spelas matchen alltså i omgång sju och det är mycket som har hunnit hända sedanmatchen skulle ha spelats.

Redan i oktober förra året gjorde sig Villa av med Steven Gerrard och tog som bekant in Unai Emery. Med mer vemod har nu också Leicester fått krypa till något typ av kors när klubben igår gick ut med att man gått skilda vägar med Brendan Rodgers. För Leicester finns ingen anledning att vara orolig då det till synes inte kan bli sämre än det varit på senare tid, däremot kan Villa komma att få jämra sig över timingen som the Foxes valde för denna rockad.

I nuläget florerar det rykten kring allt ifrån Thomas Frank till Graham Potter, däremot står det inte klart vem som kommer att träna klubben framöver. Det finns flertalet exempel på klubbar som gör sig av med tränare bara för att se ett initialt lyft i energi och prestationer, något som Villa sannerligen får se upp för under måndagen. För vi alla minns väl när Aaron Danks ordnade fram en 4-0 vinst direkt efter sparkandet av Gerrard i höstas?

Vem ska då leda Aston Villas motståndare under matchen? Just nu ser det ut som att Adam Sadler och/eller Mike Stowell kommer att stå i det tekniska området, två tränare som ska agera interim tills dess att man tillsatt en permanent ersättare till Rodgers. 

Vidare till läget i truppen. Sett till form så har man inte lyckats prestera något vidare med totalt en poäng de senaste sex matcherna, med tre asterisker vid matcherna mot Chelsea, Manchester United och Arsenal där Leicester inte längre kan förväntas ta poäng. 

Laget huserar utöver detta med en gedigen skadelista. James Justin, Dennis Praet, Jonny Evans, Ryan Bertrand och Youri Tielemans, så lyder listan över indisponibla spelare för hemmalaget. Det största tappet är kanske den sistnämnda, den belgiska mittfältaren ser inte ut att behöva spela championship nästa säsong oavsett huruvida Leicester går ner eller inte.

Den i stort sett enda ljusglimten för rävarna denna säsong har varit James Madison. Den numera 26-årige offensiva mittfältaren gör återigen en bra säsong och har spelat in lika många poäng som Ollie Watkins, det vill säga 15 stycken. Med det i ryggen tycks han vara den klart starkast lysande stjärnan i en för dagen ganska blek trupp.

Blekast av alla måste Daniel Iversen anses vara. Dansken har inte spelat ihjäl sig i Premier League denna säsong, men när han i helgen fick chansen att peta Ward så styrde han in en frispark i egen bur. Att ha en så orutinerad målvakt i motståndarlaget gör säkerligen inte att Ollie Watkins & co. känner sig mindre självsäkra framför målet imorgon.

Nu till Aston Villa. Det var länge sedan som så starka vindar blåste åt just detta håll i de norra delarna av Birmingham. Man har gått utan förlust ur sina fem senaste matcher och har lyckats vinna fyra av dessa. Utöver det har man bara släppt in ett mål på lika många matcher. Det är med ett starkt försvar som Unai Emery byggt upp ett spel som lovar högre tabellplaceringar än man som Villasupporter kunde drömma om inför spanjorens intåg.

Faktum är att senaste gången Villa förlorade en match som inte var mot Manchester City eller Arsenal, vilka man får se som svåra matcher att ta poäng i, var just mot Leicester. Man möttes i början av februari och då föll Villa ihop efter att ha tagit ledningen med 2-1 till ett slutresultat på 2-4. Från det får laget ta med sig att det går att ta ledningen över Leicester men att det är viktigt att markera Iheanacho som gjorde 1+2 i matchen.

Numera ligger Aston Villa på nionde plats och alltså den övre delen av tabellen, detta med elva poäng ner till Palace på tolfteplatsen. Alltså går det att dra slutsatsen att laget inte kommer att behöva kämpa ihjäl sig för att inte sjunka lägre än elfteplats i tabellen. Detta kan vara ett skönt konstaterande för truppen att vila emot när man tar sats mot ännu högre placeringar.

Unai Emery ser ut att ha ett starkt manskap att ta med till Leicester. Endast Jed Steer, Matty Cash och Philippe Coutinho ser i nuläget ut att behöva stå över, utöver det ser truppen slagkraftig ut. Speciellt i slag ser Ollie Watkins ut att vara, men det har nog inte gått någon förbi vid det här laget. Den tidigare Brentford-anfallaren har nu gjort poäng i åtta av sina nio senaste ligamatcher och ser glödhet ut. Trolig Aston Villa uppställning ser ut som följer:

Martinez; Young, Konsa, Mings, Moreno; Mcginn, Kamara, Luiz, Ramsey; Buendía, Watkins

Om Unai Emerys lag vill kunna slåss om europaplatserna i slutet av säsongen så måste lagen på nedre halvan bara städas av i detta läge. Däremot har Leicester stundtals visat på bra mycket högre nivå än vad deras 19:e placering gör gällande och ser ut att kunna stå för ett starkt motstånd imorgon. Det finns svaga punkter hos hemmalaget och desto starkare pjäser hos the claret and blue, låt oss nu hoppas att de går att kapitalisera på.

UTV!

Vad? Premier League omgång 7
När? Tisdag 4/4
Var? Viaplay

 

Lukas Eriksson Melander2023-04-03 16:45:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa