Lagbanner
INFÖR MANCHESTER CITY
Ifjol hängde "Cashy" ledningsmålet på Etihad Stadium. Kan den populära ytterbacken även göra det på Villa Park?

INFÖR MANCHESTER CITY

Ett av lagen har 13 av 15 möjliga poäng under säsongsinledningen. Det andra har levererat 3 poäng. Den ena managern har en vinstprocent på löjliga 74,2%. Den andra når inte över 35%. Det ena lagets bästa målskytt har gjort makalösa 9 mål på 5 matcher. Det andra laget har sammanlagt gjort 4 mål. Det råder viss skillnad mellan Aston Villa och Manchester City, rent statistiskt och formmässigt. Men uttrycket ” It ain't over till the fat lady sings” lär användas som inspiration och motivation för lör

MANCHESTER CITY
Laget som vunnit Premier League två säsonger i rad samt fyra gånger de senaste fem kommer till Villa Park under lördagen. Hur lyder förutsättningarna inför mötet med denna fotbollsgigant?

19 mål på 5 omgångar, varav en norsk superanfallare har stått för nästan hälften av målen, ger ett målsnitt på 3,8 mål/match. I nuläget är det inget lag i ligan som kan matcha sig med de siffrorna, och då ska vi ändå ha i baktanke att Liverpool besegrade AFC Bournemouth med hiskeliga 9-0 i Premier Leagues fjärde omgång.

Det är Erling Haaland som har stått för rubrikerna den här säsongen och även om han är tveksam till start så kan managern för klubben, Pep Guardiola, ändå placera dit en mycket kompetent vikarie. Nyförvärvet från Argentina, Julian Alvarez, eller den oerhört tekniskt skickliga Riyad Mahrez kan göra ett gediget jobb om Haaland vilas. Anledningen till att Manchester City eventuellt skulle rotera i startelvan grundar sig i att laget ska spela Champions League på tisdag, bortamatch mot Sevilla. En turnering där klubben har satsat enorma summor för att plocka hem den åtråvärda pokalen. Men naturligtvis finns risken eller chansen, beroende på hur diverse supporter ser på saken, att Haaland trummar vidare och siktar på nya ligamål även på lördag.

Hur har laget skött sig defensivt? Fem insläppta mål, varav tre kom mot Newcastle United i den fjärde ligaomgången. Därefter så släppte laget in ytterligare två bollar mot Crystal Palace. Men som så många gånger förr, även mot Aston Villa ifjol, så lyckas detta skickliga Manchester City att vända på målmässiga underlägen. Underläge med 3-1 mot Newcastle på bortaplan blev kryss och 3-3. Underläge med två bollar senast på hemmaplan mot Crystal Palace slutade med fyra gjorda mål framåt och seger med 4-2. Ifjol när Aston Villa och Manchester City möttes i den sista omgången så slutade det med att Pep Guardiolas mannar tryckte gasen i botten och ”vips” så hade man istället en ledning med 3-2 istället för underläge med 0-2. Resultatet höll sig matchen ut och City kunde i samband med firandet av tre poäng även jubla ytterligare åt en ligatitel.

Manchester City har en stark defensiv med en rad försvarsspelare som håller högsta internationella klass. Men att laget släpper in mål, ja – det händer. På dom fem senaste säsongerna har laget släppt in 143 mål, vilket i sin tur genererar ett snitt på 28,6 insläppta mål/säsong. I och med att en säsong i Premier League innehåller 38 omgångar så kan man i princip säga att laget släpper in i snitt mellan 0,73 – 0,76 mål per match under en säsong. Sanslösa siffror för detta framgångsrika fotbollslag. Så även om mål släpps in, så är det inte särskilt ofta dessa lägen dyker upp för motståndarna. Med andra ord så krävs det att motståndare till Manchester City är exceptionellt kliniska och effektiva när målchans ges. Om Aston Villa är kliniska och effektiva? Kul att du frågar..

ASTON VILLA
Steven Gerrard har inte haft det lätt sedan premiärförlusten mot AFC Bournemouth. Han har förvisso förlängt sitt managerliv i Aston Villa tack vare en ligaseger över Everton samt avancemang i Carabao Cup efter seger mot Bolton. Däremellan har man radat upp förluster och fått syna känslan av att bli nollade poängmässigt flera gånger. Förluster mot nyss nämnda AFC Bournemouth, men även mot Crystal Palace, West Ham och Arsenal har resulterat i att tabelläget är katastrofalt för klubben.

Det finns argument för att säsongen fortfarande är ung och att det finns oändligt många poäng kvar att spela om. Motargumentet pekas dock mot Gerrard och hans vinstprocent som manager för Aston Villa. På 32 matcher som huvudansvarig har laget mäktat med 11 segrar, vilket ger en vinstprocent på 34,3% - att jämföra med Pep Guardiolas 74,2%. Gerrards förlustprocent? Mindre smickrande 16 förluster, vilket ger höga 50%. Klubben satsar och har, sett till hur de flesta supportrarna har tolkat och uppfattat det, en hög målsättning utifrån ett tabellmässigt perspektiv. Fjolårets 14:e plats var en besvikelse och skulle inte upprepas. Läget är därför kritiskt i nuläget då klubben huserar på nedflyttningsplats och en degradering ned till Championship skulle vara ett monumentalt fiasko, utan att överdriva. Men säsongen är ung, och så vidare.

Men enligt lagkaptenen John McGinn så är det spelarna som bär det största ansvaret för den risiga inledningen av Premier League. Han vädjade till klubben och dess ägare i en intervju efter senaste förlustmatchen att ha tålamod, då han menar att spelarna borde ta ett större ansvar för att vända den dystra trenden. Ett uttalande som säkerligen låter bra för många. En annan teori, eller snarare åsikt, är att det möjligtvis anser sig vara en självklarhet att den utnämnde lagkaptenen ska försvara sin tränare. Den optimistiska och tålmodiga står på McGinns sida och kommer på samma vis att höja sin röst med fokus på processen, långsiktigheten och kontinuitet. Om det finns en supporter som är mer lagd åt det bittra hållet så lär det istället muttras att lagkaptenens uttalande i sig inte är av någon särskilt stor betydelse. Resultat är en färskvara och fotbollsbranschen är brutal.

Så om vi analyserar statistiken utifrån McGinns uttalande så kan förmodligen de allra flesta konstatera att spelarnas ansvar har varit åtminstone frånvarande. Fyra gjorda mål på fem matcher ger ett målsnitt på 0,8 mål/match. Fyra lag är sämre i nuläget. Vad gäller insläppta bollar bakom den eleganta Emi Martinez så har nio rullat in i nätet bakom den argentinska landslagsmålvakten, ett snitt på 1,8 insläppta mål/match. Aston Villa har ännu inte löst en ”nolla”, det vill säga lämnat motståndaren mållös efter slutsignal.

Laget är inte allra värst vad gäller insläppta mål, men sett till målsättningen inför säsongen vad gäller att ta ”nästa steg” i processen, så är det rimligt att dra slutsatsen att statistiken i nuläget inte stödjer en sådan. En mer hållbar målsättning i nuläget borde internt vara att behålla sin ligastatus och säkra kontraktet för nästkommande säsong, utifrån siffrorna som hämtas och redovisas efter fem spelade omgångar.

Vad gäller att skapa målchanser, så är det intressant att titta på raden ”skott på mål”. Aston Villa har totalt 17 skott på mål under säsongen, vilket ger lite över 3 skott på mål/match. Om man tar Aston Villas gjorda mål under säsongen och dividerar det med skott på mål så resulterar det i en måleffektivitet på 23,5%. Att jämföra med Manchester Citys effektivitet på sanslösa 57,5%.

Men som det nämndes i textens inledning; It ain't over till the fat lady sings, vilket i sak innebär att man inte ska förutsätta ett visst resultat eller utgång av en kommande händelse, i detta fall en fotbollsmatch mellan Aston Villa och Manchester City. Vad talar för att Aston Villa ska besegra laget som ännu inte har förlorat någon ligamatch den här säsongen? Ingenting. Men klyschigt nog kan det måhända vara den enskilda anledningen till att Aston Villa överraskar och tar poäng under lördagen. Att ingenting talar för seger, att Gerrard, tillsammans med lagkapten McGinn och övriga spelare, inte har någonting att förlora samt att ingen fet dam har börjat att sjunga ännu.

TV
Matchen sänds på Viasat Sport Premium samt på Viaplay med avspark 18:30.

 

Oskar Laurell2022-09-02 23:21:49
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa