Lagbanner
Villa Park, 2022-11-06 15:00

Aston Villa - Manchester U

INFÖR MANCHESTER UNITED
Skarpt läge direkt för nytillträdde managern Unai Emery!

INFÖR MANCHESTER UNITED

Ett stort fokus under veckan har varit när Aston Villas nya manager, Unai Emery, ska få beviljat arbetstillstånd och påbörja sin resa med sin nya arbetsgivare. Mitt i allt detta så ska det även förberedas inför hemmamötet med Manchester United. Den här texten kommer att beröra båda delar. En del med strålkastarljuset mot Unai Emery, och en annan med fokus på söndagens möte mot Manchester United på Villa Park.

”Imponerandes av meriterna från Villareal och Sevilla”
Den här texten skrivs av en skribentduo bestående av Christian Zivlak och Oskar Laurell. Den senaste rapporten efter matchen mot Newcastle var att liknas mer vid en krönika snarare än en sedvanlig matchrapport där egna åsikter lyftes fram hej vilt. På det spåret ska vi fortsätta rulla med hjälp av Christian Zivlak, som har besökt Villa Park sex gånger. Första besöket skedde 2013, då mot Liverpool, där han fick uppleva en sur uddamålsförlust med 0-1. Senaste besöket av Villa Park skedde under medlemsresan ifjol, då seger mot Norwich med 2-0.  

Aston Villas nytillträdde manager, Unai Emery, fick sitt arbetstillstånd beviljat i onsdags och gjorde således sin första träning med laget samma dag. Intervjuer med VillaTV har gjorts samt en presskonferens under fredagen tillsammans med Johan Lange och Christian Purslow, vars roller i klubben bäst kan beskrivas som sportchef och VD. Vad vet vi om Unai Emery och vad kan han bidra med i dagens Aston Villa?

”Det är en meriterad tränare som med relativt små medel har vunnit Europa League vid fyra tillfällen. Det måste man anse som mycket imponerande. Brukar föredra 4-2-3-1 som spelstil och jobbar med snabb återerövring när man har förlorat bollen. Han har även gjort sig känd för att få ut ganska mycket ur sina spelare och det är det man hoppas på i dagens Villa, för det finns potential. Han har med sig ett relativt stort tränarteam och lägger åtskilliga timmar på videoanalyser, mer än andra, för att kolla på motståndarnas samt egna matcher & insatser.”., svarar Christian Zivlak.

Att Steven Gerrard var Purslows rekrytering har knappast någon supporter med sympatier för Aston Villa missat. Det har varit glasklart, framför allt från Purslows sida. Gällande rekryteringen av Emery så sägs det att ägaren Nassef Sawiris var den som drog i trådarna och färdigställda affären. Att en klubb som Aston Villa kan köpa loss en tränare, som bevisligen har ett imponerande CV, får en att fundera; Vilka signaler ger detta ut till övriga fotbollsklubbar i Premier League?

”Det första jag tänkte var att ägarna imponerandes av meriterna från Villareal och Sevilla där man fått ut mycket utav spelarmaterialet. Sen tror jag att man snabbt ville hitta en meriterad samt taktisk tränare som man har en längre plan med samt visa att vi inte är nöjda med hur det sett ut i det sista.”

Unai Emery har under intervjuer och på presskonferens nämnt ordet ”projekt” flertalet gånger. Med andra ord så finns det en långsiktighet som tilltalar spanjoren, men också att han anser att det är ett alldeles för spännande uppdrag, eller projekt, att tacka nej till. Ett kontrakt som sträcker sig över fyra och en halv säsong indikerar det som Christian är inne på, nämligen att ägarna imponeras över tidigare prestationer som har resulterat i flertalet olika cup-och ligatitlar. Men vad blir Emerys allra första och mest primära uppgift, enligt Christian?

”Lära känna spelarna, spela sitt spel oavsett vad det står i matcherna och sätta en grundidé i vårt spel. Och framför allt gärna hålla oss ett par pinnhål upp från nedflyttningsstrecket.”

Christian nämnde tidigare att Emery är en manager som föredrar formationen 4-2-3-1 där spelarna arbetar aggressivt för snabb återerövring. Med det i åtanke; vilken/vilka spelare kan ”lyfta” och spela en viktig roll för Emery resten av säsongen? Christian hoppas på flertalet spelare;

”Jag har under lång tid tjatat om att jag vill se spelande mittbackar. Så hoppas Mings, Konsa samt övriga i backlinjen vågar rulla mer boll. McGinn behöver få ett lyft och hitta sin roll och bidra med mer poäng. Sen hoppas jag att någon av våra anfallare kommer in i zonen och börjar leverera på riktigt.”

”Är väldigt engagerade och visar mycket känslor”
Om man tar ett litet grepp runt frågeställningen kring utländska tränare i Premier League så är Christian inne på att det finns en klar fördel med att anställa en icke-engelsk tränare;

”Många utländska tränare är väldigt engagerade och visar mycket känslor samt karisma. Det är något som spelare älskar. Det gör även att man får en bättre relation med sin tränare och jag skulle vilja påstå att det är underskattat.”

Av tjugo klubbar tillhörande Premier League så är det sju som har en engelsk manager som styr sin skuta. Onekligen verkar det vara populärt att anställa en manager med utländska meriter, mycket möjligt av just anledningen som Christian var inne på. Om det hjälper Aston Villa med en meriterad tränare från Spanien? Att hålla en tumme eller två kan alltid hjälpa!

När fördelar analyseras så är det av stor vikt att även framföra nackdelarna med att anställa en utländsk manager. Vilka risker finns det? Vilka ”minor” kan klubben gå på? Christian trycker på kommunikationen;

”Nackdelen kan dock också vara att du inte får kommunikationen & kemin att fungera, då kan det istället uppstå missförstånd, samt att budskap och instruktioner kan missförstås.”

En intressant fråga som dök upp på presskonferensen var den gällande valet av kapten. Emery klargjorde att han inte hade för avsikt att byta kapten inom det närmaste, men ska analysera spelartruppen och gruppen för att få en klar bild och ett tydligt underlag kring sitt kaptensbeslut så småningom. John McGinn utnämndes till lagkapten av den tidigare managern Steven Gerrard inför säsongen. De senaste två matcherna mot Brentford och Newcastle så har ”The Scottish meatball” fått inleda på bänken och målvakten Emi Martinez har fått bära bindeln istället. Christian anser att det skulle bli rörigt med ytterligare ett kaptensbyte under säsongen, men att det samtidigt är viktigt med en naturlig ledare som är så gott som självklar i startelvan.

”Att byta kapten nu igen ser jag inte som något som skulle få truppen i harmoni. Kaptensbyte bör ske relativt tidigt på försäsongen.

Frågan är ju om McGinn får spela eller inte!? Enligt mig så behöver han spela sig in i laget och förtjäna sin plats i startelvan. Med detta sagt så ser jag bara ett givet alternativ och det är Emi Martinez. En naturlig ledare och han inger tryggheten som behövs. På sikt kan även Diego Carlos vara ett alternativ om han håller sig skadefri och kommer tillbaka.”


”Ten Hag har fått mycket att stämma på kort tid..”
Tittar man på fjolårets resultat mot Manchester United så lyckades Aston Villa lösa fyra av sex möjliga poäng. Detta tack vare en seger på Old Trafford med 1-0 samt ett oavgjort resultat på Villa Park, 2-2. Finns det egentligen någonting som talar för att Aston Villa skulle kunna upprepa, eller rent av slå, fjolårets poängskörd gentemot Manchester United? Vilka delar talar emot? Christian menar att det krävs prestationer av toppklass, med start redan på söndag;

”Jag tror att spelstilen United haft under en tid, under styret av OGS & Rangnick, har passat oss. Nu är det lite annorlunda och man har blivit ett lag med betydligt bättre passningsspel, bättre individuell kvalitet samt lite av det gamla United att aldrig ge upp. Låter klyschigt, men detta är det bästa lag spelmässigt sett United haft sedan Mourinho, året de vann EL, samt under Ferguson. Så för att nå upp i samma poängskörd krävs två prestationer i toppklass. Tror på kryss imorgon men låter mig gärna överraskas.”

Manchester United befinner sig i nuläget på en femteplats, 23 inspelade poäng fördelat på sju segrar, tre förluster och två oavgjorda. Laget har på 12 omgångar rullat in bollen 17 gånger och släppt in 16, vilket ger något blygsamma +1 i målskillnad. I den sämsta av världar så kommer Manchester United att bättra på den målskillnaden. Vad är det som talar för att det skulle ske?

”Deras individuella kvalitet, spelet i djupled bakom våra mittbackar, samt fasta situationer. För att nämna några hot individuellt säger jag Bruno och Antony.”

Lyckligtvis är Bruno Fernandes avstängd, samt att försvarsgiganten Varane är åsidosatt på grund av skada. Tveksamma till spel är även nyss nämnde Antony, men även Martial och Sancho.

I den bästa av världar så kommer Aston Villas trista målskillnad på -9 och risiga 16:e plats i tabellen vara ett minne blott efter söndagens match mot Manchester United. Vilka svagheter kan Aston Villa och i synnerhet Unai Emery utnyttja? Christian menar att hålla bollen längs backen kan vara en nyckel;

”Ten Hag har fått mycket att stämma på kort tid. Men är det några ställen vi kan och bör hota så är det ytterbackarna. Dubblera på kanterna och utmana. Sen vill man ju inte falla in i ”gnällkåren” över Maguire. Men spelar han så måste vi utmana 9/10 gånger och hålla bollen längs backen. I luftskeppet har han pondus men längs backen är han enligt mig medelmåttig. En klar svaghet i United.”

Sett till Manchester Uniteds senaste match, vilket var i torsdags i Europa Leagues sjätte gruppspelsomgång mot Real Sociedad, så bildade Lindelöf och Lisandro Martinez mittlås i backlinjen. I den senaste ligamatchen mot West Ham, seger med 1-0, så bildade nyss nämnde Maguire och Martinez mittbackspar. I och med Varanes skada så återstår det att se huruvida Maguire eller Lindelöf får chansen i backlinjen bredvid den formstarka mittbacken Lisandro Martinez. Om Christians matchplan ska gå i lås så vore det en klar fördel för Aston Villa om Maguire kommer till start.

TV
Matchen spelas på söndag med avspark 15:00. Viasat Sport Premium och Viaplay sänder matchen.

 

Christian Zivlak & Oskar Laurell2022-11-04 22:24:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa