Lagbanner
Old Trafford, 2023-04-30 15:00

Manchester U - Aston Villa

INFÖR MANCHESTER UNITED
Senast var det mittbacken Kortney Hause (idag utlånad till Watford) som gjorde det matchavgörande målet. Vilken annan Villaspelare kliver fram under söndagen?

INFÖR MANCHESTER UNITED

Ett formstarkt Aston Villa åker till Manchester med en förhoppning om att bjuda upp djävulen på en dans. Senast Aston Villa var på Old Trafford så släppte laget in fyra mål och blev utslagna ur ligacupen. En cup som Manchester United sedan plockade hem. Båda lagen har haft matcher som duggat tätt under en kort period. Vilket lag hanterar detta intensiva spelschema bäst?

MANCHESTER UNITED

Under en period på 11 dagar så har Manchester United spelat fyra matcher, ingen av dessa har spelats på Old Trafford. Senast laget spelade på Theatre of dreams var den 13 april, då i det första av två möten i kvartsfinalspelet i Europa League mot Unai Emerys gamla arbetsgivare, Sevilla.

På denna ”bortaturné” har the Red Devils vunnit en, förlorat en och spelat oavgjort två gånger, sett till resultat efter fulltid.

  • 16 april, bortaseger mot Nottingham Forest med 2-0.
  • 20 april, bortaförlust kvartsfinal i Europa League mot Sevilla, 0-3.
  • 23 april, Oavgjort efter 90 minuter, därefter seger på straffar mot Brighton i FA-cupsemifinalen på Wembley Stadium.
  • 27 april, oavgjort i ligamötet på bortaplan mot Tottenham, 2-2.
Vid tätt matchande så förefaller det viktigt att ha en bred trupp, vilket innebär att managern Erik Ten Hag måste nyttja den kompetens han har till sitt förfogande och sprida ut speltiden för att minimera riskerna för skador. Under denna 11 dagar långa period har den holländska managern använt sig av 18 spelare. Av dessa har Manchester Uniteds svenska bidrag, Victor Nilsson Lindelöf, spelat samtliga matcher från start utan att bli utbytt. Den svenska landslagskaptenen bidrog med en stark prestation och ett härligt avgörande till Manchester Uniteds fördel när han avgjorde straffläggningen mot Brighton i semifinalen av FA-cupen.

När VNL har spelat under denna period har han och försvarslinjen släppt in 5 mål, där 3 av dessa baklängesmål rullades in i bortamatchen mot Sevilla. Om europaspel och cupspel ska bortses, så har Manchester United endast släppt in fyra mål på deras fem senaste ligamatcher. Innan bortamatchen mot Tottenham som spelades under torsdagen så hade laget tre raka nollor och segrar i bagaget;
  • Seger 1-0 hemma mot Brentford, 5 april.
  • Seger 2-0 hemma mot Everton, 8 april.
  • Seger 2-0 borta mot Nottingham Forest, 16 april.
Hållna nollor mot två av lagen som befinner sig i botten av tabellen. Det beror nog på vem man frågar huruvida det säger någonting eller inte, men matcherna ska vinnas och en hållen nolla är faktiskt en hållen nolla, oavsett om det sker mot Everton eller, gud förbjude, Aston Villa.


På Old Trafford har Manchester United varit heta under säsongen. Laget har spelat in 36 av 45 möjliga hemmapoäng och har ett målsnitt på nästan två mål per hemmamatch. Vad som är ännu mer imponerande är att lagets spanska målvakt David De Gea endast har åtta insläppta bollar summerat på säsongens hemmamatcher i ligaspelet, vilket resulterar i ett målsnitt på 0,53 insläppta mål per hemmamatch. Av någon anledning verkar Manchester United ha ordning och reda på sitt försvarsspel på hemmaplan. Att jämföra med bortaspelet där laget har släppt in 31. Det verkar som att Manchester United är mer bekväma och tillfreds med att spela på hemmaplan under säsongen 2022/23.

Varför har då Manchester United släppt till så få mål? En del av anledningen stavas framgångsrikt mittbackspar i Varane och Martinez. Till Aston Villas lycka så är båda dessa skadade och inte tillgängliga till söndagens drabbning. Utöver mittbacksparet så har Manchester United ytterligare fyra spelare på skadelistan (Heaton och Greenwood ej medräknade) enligt Flashscore.se.
  • Jones (Knäskada)
  • Van de Beek (Knäskada)
  • Maguire (tveksam till spel, huvudskada)
  • McTominay (tveksam till spel, sjukdom?)
En som förväntas göra comeback är Alejandro Garnacho, en av världens bästa fotbollsspelare födda 2004, som under lördagen skrev på ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2028. Den talangfulla argentinaren har inte spelat fotboll i matchsammanhang sedan 12 mars. Frågan är då om han är redo från start eller behöver ”varvas igång” genom att agera avbytare.

Senast Aston Villa spelade på Old trafford var i november tidigare under säsongen, då i ligacupsammanhang där Garnacho blev inbytt i den 62:a minuten och såg till att vända matchen till Uniteds fördel genom att spela fram Fernandes och McTominay till varsitt mål. På det sättet får det anses vara rimligt att gissa att Garnacho har en god känsla mot Aston Villa, sett till tidigare erfarenhet.

ASTON VILLA

Med utgångspunkt att Manchester United är duktiga defensivt på sin hemmaplan så kan åtminstone Unai Emery sätta sig på lagbussen på resan dit med vetskapen om att hans Aston Villa är i en strålande målform. Aston Villa har aldrig gått av planen mållösa under Emerys ledning, vilket har uppmärksammats i media tidigare under månaden. Någonting som knappast har undgått Ten Hag, vars uppgift blir att hålla tätt och släppa till så få mål emot sig som möjligt.

På Emerys 9 bortamatcher (cupspel exkluderat) har Aston Villa gjort 14 mål. Av dessa har Watkins gjort sex, vilket är 42,8% av alla bortamål under Emerys ledning. Det råder ingen tvekan om att Aston Villa har en anfallare som är i god form. På säsongens hittills två spelade matcher mot Manchester United så har han gjort 1 mål och 1 assist. Det råder därför ingen som helst tvekan om att den engelska 27-åringen kan göra mål och leverera fullgoda insatser även mot topplagen i Premier League, vilket Manchester United får anses vara och betraktas som i och med lagets fjärdeplacering i tabellen.



Som tidigare nämnt så är det ett formstarkt Aston Villa som jagar en Europaplats ur en tabellaspekt. I skrivande stund befinner sig Aston Villa på en sjätteplats, vilket innebär kvalificering till Europa League enligt tabellvyn som man kan hitta på Flashscore.se. Sett till senaste tio ligamatcherna så är det endast Manchester City som har tagit fler poäng än Aston Villa. Det finns dock inget lag i ligan som har släppt in lika få mål som Aston Villa, endast tre insläppta på lagets tio senaste ligamatcher. Med andra ord så åker den spanska fotbollsstrategen till Manchester med vetskapen om att hans lag inte bara är i god målform utan också är oerhört stabila defensivt i nuläget. En känsla som knappast ska underskattas.

På presskonferensen talade Emery om att Aston Villa lever under en annan sorts press idag jämfört med tidigare. Denna press och utmaning är dock att betraktas som positiv, om man ska lita på Emery. Att tävla om europaplatser och högre tabellplaceringar jämfört med att strida i botten av tabellen för att överleva är någonting som supportrar till Aston Villa knappast är vana vid. Det finns en tro, mentalitet och en annan sorts förväntan på Aston Villa idag jämfört med för bara några månader sedan. Emery var därför tydlig under presskonferensen gällande ödmjukheten som måste infinna sig hos varje individ när laget kliver in på Old Trafford på söndag.

Åsidosatta är fortfarande Matty Cash, Boubacar Kamara, Philippe Coutinho och Leon Bailey på grund av skador. Dock börjar det att närma sig för Cash, Coutinho och Bailey, vilket får anses vara positivt då varje lag som önskar en hög tabellplacering kräver en miljö där konkurrens är en del av vardagen som leder till höjda prestationsnivåer.


TV

Matchen sänds på Viaplay och Viasat Sport Premium med avspark 15:00.

 

Oskar Laurell2023-04-29 21:42:38
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa