Lagbanner
Villa Park, 2024-02-11 17:30

Aston Villa - Manchester U

INFÖR MANCHESTER UNITED
Emery eftersöker en snabb respons efter två raka nederlag på Villa Park.

INFÖR MANCHESTER UNITED

På fyra matcher mellan Unai Emery och Erik Ten Hag så har den senare vunnit tre av dessa. Även om första mötet mellan dem båda slutade med hemmaseger för Aston Villa så har laget från Birmingham knappast haft något flyt därefter mot den klassiska storklubben. Tre raka förluster och åtta insläppta sedan segern i Emerys managerdebut för Aston Villa. Med vilken inställning ska man ta sig an den här söndagsmatchen? I denna text väljer vi att skriva utifrån två olika perspektiv: Det optimistiska och

"A QUICK RESPONSE"

Utifrån det optimistiska perspektivet så är det lätt att man väljer att tro på ”a quick response”, vilket innebär att laget ska studsa tillbaka prestationsmässigt efter en sämre insats. I vilken utsträckning är den här snabba responsen, för att använda oss av en rak översättning, nödvändig för Aston Villa? Bland flera experter och bland många statistiska mätningar och data så är klubben en av dem mest överpresterande i ligan sett till antalet inspelade poäng på säsongens 23 matcher. Utifrån mätningen Expected Points så har Aston Villa tagit 6 poäng fler än vad man borde, vilket i sin tur möjligtvis inte är skyhögt i sig. Men många minns nog tillbaka till matcher som Tottenham i november och Arsenal i december där man under långa stunder var tillbakapressade och möjligtvis rentav utspelade men ändå ”kom undan” med vinst och tre poäng. Med det sagt och skrivet så har Aston Villa en kollektiv egenskap som bäst kan beskrivas som effektiv.

Effektiv i bemärkelse att man har tagit vara på målchanser, efterföljt Emerys strategiska spelplan och nyttjat energin på rätt sätt. Därefter ska man naturligtvis ta i beaktande att externa faktorer såsom att vissa avgörande domslut har varit till Aston Villas fördel. Men utifrån skapade målchanser och effektivitet så har Aston Villa gjort fler mål än vad statistikkolumnen Expected Goals uppvisar, vilket är åtminstone ett tecken på effektivitet. På fyra matcher mellan Emery och Ten Hag, mellan Aston Villa och Manchester United, så har Aston Villa gjort sju mål och har en måleffektivitet på 63,6%. Med andra ord så är det snarare osannolikt att Aston Villa lämnar matchen på söndag mållösa än tvärtom. Ur offensiv synpunkt så är det naturligtvis fördelaktigt och hoppfullt.  

Det är inte heller någon hemlighet att Emery har varit den enskilt största anledningen till Aston Villas pågående framgångssaga. Det som har gjort Emery framgångsrik är hans passion för sporten och taktiska noggrannhet. För att en spelplan överhuvudtaget ska kunna efterföljas på någorlunda effektivt vis så krävs det en kollektiv acceptans för den fotbollsstrategiska planen och för metoden av ledarskap och pedagogiskt utförande. I flera matcher under säsongen har det varit tydligt att Emery har utmanövrerat sina ledarkollegor utifrån effektiviteten av taktiskt angreppssätt, med segern över Brighton och Manchester City färskt i minnet. Det finns således en stor potentiell framgångsfaktor för Emery och spelarna i Aston Villa att luta sig tillbaka mot när man kliver ut på Villa Park under söndagseftermiddagen.

Vad gäller att energin har nyttjats på korrekt vis så har Aston Villa under säsongen framgångsrikt hanterat både ligaspel och europeiskt cupspel på ett effektivt vis. Emery har varit i hög grad öppen för spelarrotation gällande speltid i Europa Conference League och dess gruppspel, vilket har givit honom möjligheten att nyttja energiska och till stor del utvilade spelare i ligaspelet som i sin tur har resulterat i en tabellplacering som bör uppfattas som framgångsrik. Även faktorer som mentalitet och motivation har spelat en stor och beundransvärd roll under säsongen. Att Aston Villa under säsongen har skapat sig den goda förutsättningen som tabellplaceringen i nuläget innebär grundar sig i motivationen och inspirationen att nå prestationer som på kollektiv nivå beskrivs som personbästa vecka ut och vecka in. Det har också handlat om att man har haft hemmarekordet i sikte, vilket man också tangerade i december. Det har handlat om att ha isbrytande och höga målsättningar som samtidigt har accepterats av spelartruppen, ledarstaben och av klubben innehållande personer med stort inflytande, bland annat ägarna Wes Weden och Nassef Sawiris. Att besegra Manchester United har Aston Villa redan bevisat en gång under Emerys tid att det är möjligt. Med tanke på den pågående jakten av en ligaplacering som innebär spel ute i Europa nästkommande säsong så skulle det vara förvånande om Aston Villa inte anser att matchen mot Manchester United under söndagseftermiddagen inte är av stor och motiverande betydelse. När Aston Villa kliver upp i ringen med storklubbar som motståndare så har man väldigt ofta dykt upp prestationsmässigt med både seger och underhållande fotboll. Det finns därför en stor anledning till att lita på att Emery både motiverar och inspirerar sina spelare till en ”quick response” för att visa hemmapubliken att matchen tidigare i veckan mot Chelsea endast var en ”dikeskörning” och ingenting annat.

"SKADOR, FORMSVACKOR OCH ANNAT ELÄNDE"
Utifrån en mer pessimistisk synvinkel så finns det en rad faktorer som talar emot Aston Villa, för att tala klarspråk. Tunga skador på Mings och Buendía i säsongsinledning för att därefter bli av med formstarka försvarsspelare som Pau Torres, Lucas Digne och nu senast Ezri Konsa. Klart att det har påverkat Aston Villa och sättet man agerar och beter sig försvarsmässigt. Sett till senaste två hemmamatcherna så har Aston Villa dels förlorat, men framför allt släppt in sex bollar bakom den eleganta och magnifika målvakten Emi Martinez. I matchen mot Chelsea tilläts man skjuta åtta skott på mål och innan dess sköt Newcastle sex skott på mål. Således 14 skott på mål på två hemmamatcher från motståndarnas sida, vilket innebär 7 skott emot Martinez per hemmamatch. Det är inte hållbart mot skickliga motståndare som Newcastle och Chelsea och framför allt inte mot ett Manchester United som anländer till Villa Park med tre raka segrar i ryggsäcken, bland annat en seger med 3-0 över West Ham på Old Trafford där Garnacho blev tvåmålsskytt.

Det råder väl inga tvivel om att Ten Hag har ett övertag på Emery och hans Aston Villa. Senast lagen möttes så kunde man på 45 minuter i andra halvlek vända på steken, göra 3 mål och hämta hem 3 poäng på Boxing Day. En käftsmäll som hette duga för Aston Villas del. Har man hämtat sig efter den smällen? Har Manchester United och Erik Ten Hag ett mentalt övertag på Aston Villa innan domaren ens har blåst i gång matchen? Klart att det finns en oro för det.

Manchester United har bokstavligt talat öst in mål senaste tiden. I FA-Cupen gjorde man fyra mål mot Newport, fyra dagar senare gjorde man samma antal mål fast i ligaspel mot Wolves för att nu senast hänga dit tre baljor mot då 6:e placerade West Ham. Ett målsnitt på 3,66 mål/match är siffror som är svåra att snacka bort och som bör vara ett orosmoln för Emery och hans höga och tyvärr formsvaga försvarslinje. Att möta ett målglatt Manchester United samtidigt som Aston Villa har släppt in sex mål senaste två matcherna på Villa Park talar väl för att Aston Villa kommer att ha stora svårigheter att hålla spelare som Garnacho, Höjlund och Fernandes borta från farliga målchanser. Är man inne i en form som i nuläget innebär att man släpper till i snitt 7 skott på mål emot sig per hemmamatch så kommer Emery med stor sannolikhet vara noggrann med att ha en plan B utifall att man hamnar i underläge och hur man då ska hantera det mot ett formstarkt motstånd som Manchester United. Finns det en plan B hos Emery?

Alldeles uppenbart att Aston Villa lider av skador, formsvackor och annat elände, men likväl är det uppenbart att han har en tydlig strategi vad gäller spelsätt, såsom speluppbyggnad.Emery viker sig inte mot sin spelidé, oavsett motstånd. Men om Manchester United läser av det och låter Aston Villa gå rakt i fällan, vad gör Emery för drag då? Det har nyligen riktats kritik mot Emery att spelarbytena mot Chelsea dröjde alldeles för länge och att matchen redan var avgjord när dessa gjordes, vilket har tolkats som att Emery saknade en reservidé för att vända på underläget vad gäller bollinnehav och spelövertag. Eller åtminstone att planen igångsattes alldeles för sent. Mot Newcastle fick Emery kritik för att han använde sig av en strategi och taktik som skulle visa sig vara felaktig och för Newcastlespelarna lättläst. Har fler och fler klubbar börjat att läsa av Emery och Aston Villa? Har sanningen kommit ifatt Aston Villa och överprestationerna som tidigare gjorde sig kända under säsongen numera är ett minne blott? Många frågor där svaren kan komma att uttryckas olika från supporterhåll.

Så hur gör du som Villasupporter, sätter du dig i TV-soffan med en optimistisk inställning eller pessimistisk inställning?

TV
Matchen sänds på Viaplay och Viasat Sport Ultra med avspark 17:30.
 

Oskar Laurell2024-02-10 22:26:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa