Lagbanner
St James' Park, 2023-08-12 18:30

Newcastle - Aston Villa

Inför Newcastle - Aston Villa
En ny spännande säsong står för dörren. I Aston Villa finns nu stora förhoppningar på en framgångsrik era med Unai Emery som tränare.

Inför Newcastle - Aston Villa

Redan i premiären möts två lag med liknande bakgrund från föregående säsong. Båda lagen har nyss fått in ekonomiskt starka ägare, är klara för Europaspel denna säsong och har värvat tidigt och dyrt i sommar. Det är två lag som siktar på att etablera sig i den absoluta toppen av Premier League och därför kan den här matchen räknas som ett tungviktsmöte. De båda möttes i en träningsmatch för drygt två veckor sedan i en svängig match som slutade 3-3.

Newcastle
Man kan bara lyfta på hatten när vi ser tillbaka på föregående säsong för Newcastle. Visst har det kommit in mycket oljepengar som satts sprätt på men det är inte garanti för framgång.        Eddie Howe tog över ett sargat lag och har på kort tid skapat en segermaskin som föregående säsong ledde ända fram till en CL-plats. Det ska bli intressant att följa Newcastle under säsongen och se om framgångarna fortsätter för hemmalaget. Hur som helst kommer laget som vanligt ha ett fantastiskt stöd på St James' Park som ger extra tryck i matchen.
Newcastle har denna sommar förstärkt mittfältet med Sandro Tonali (från Milan) och Harvey Barnes (från Leicester) plus ytterbacken Valentino Livramento (Southampton) som ytterligare ska höja nivån och bredda truppen. Under sommaren har Allan Saint-Maximin sålts vilket är den mest uppmärksammade spelarförlusten.
Förra säsongen hade Newcastle ett mycket starkt hemmafacit i Premier League med totalt endast två förluster (Liverpool och Arsenal) och det bäddade för den fina slutplacering som det till slut blev. Det är ett lag som gör en hel del mål men framför allt är de försvarsmässigt otroligt stabila och var minst insläppta mål jämte Manchester City förra säsongen.
I hemmalaget är det i stort sätt full trupp att välja mellan. Enda frågetecknet är mittbacken Fabian Schär som är osäker till start.

Aston Villa
I Aston Villa är det stora förhoppningar inför kommande säsong. Efter en stabil avslutning förra säsongen, med tre högintressanta nyförvärv (Moussa Diaby, Pau Torres, Youri Tielemans) samt att tränare Emery fått en sommar på att drilla sina spelare på så kommer Aston Villa väl förberedda till premiären. Just mötet mot Newcastle känns som att det kan sluta hur som helst. 3-3 i senaste träningsmatchen men motsvarande möte förra året blev svidande 4-0 till hemmalaget. Men vi glömmer aldrig hemmamötet i våras med Villa Sweden på plats då Aston Villa körde över skatorna med 3-0 och det var i underkant.
Emerys pussel börjar ta form och alla som följer Aston Villa kan se stora skillnader i spelet från ett år tillbaka med i stort sätt samma spelare. Med de nya spelarna in så blir lagbygget ännu mer slagkraftigt och det märks bland tyckare och experter att Aston Villa nämns som en kandidat för toppskiktet av Premier League.
Under träningsmatcherna i somras fortsatte trenden med Villas målfarlighet, de gör alltid mål i matcherna vilket är en förutsättning för att vinna. Dock var det några problem med att hålla tätt bakåt men det var också ett stort skifte mellan och under matcherna hur backlinjen formerades.
Tyvärr så finns det flera skador som påverkar laget en hel del och i skrivande stund är det klart att Emi Buendia har ådragit sig en svår knäskada och blir borta lång tid. Lägg där till Jacob Ramsey, Traore, Moreno, Dendoncker, Duran och Iroegbunan som alla får se matchen vid sidan om. Trots denna skadelista kommer Villa ändå att kunna ställa upp med ett mycket slagkraftigt lag. Själv tror jag på en uppställning som vi hade i sista träningsmatchen mot Valencia:
Martinez, Cash, Konsa, Mings, Torres, Luiz, McGinn, Kamara, Bailey, Diaby, Watkins.

Matchen
Matchen spelas klockan 18:30 på lördag och visas på Viasat/Viaplay. UTV!

TV: Höjdpunkter från senaste PL-mötet mellan Newcastle och Villa
 

Robert "robstar" Larsson2023-08-11 08:02:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa