Lagbanner
City Ground, 2023-11-05 15:00

Nottingham - Aston Villa

INFÖR NOTTINGHAM FOREST
McGinn gjorde två mål på City Ground säsongen 2018/19. Är det dags igen?

INFÖR NOTTINGHAM FOREST

Senast lagen möttes på City Ground så kryssade man tack vare en vacker kvittering av den tidigare Villaveteranen Ashley Young. Inför dagens drabbning så har Forest ännu inte förlorat på hemmaplan och Aston Villa har haft och upplevt en viss problematik med defensiven när man spelat hemifrån. Aston Villa är oddsfavoriter, men att vinna på City Ground är inte en självklarhet.

NOTTINGHAM FOREST

Man är knappast ”etta på bollen” med spaningen att Nottingham Forest, nykomlingar ifjol, värvade många nya spelare. När PL-kontraktet säkrades ifjol så har Nottingham valt att inte satsa på kontinuitet den här säsongen heller. Hela 14 nya spelare, där svenska Anthony Elanga är en av nyrekryteringarna, har värvats in inför säsongen 2023/24. Trots den stora spelaromsättningen, där även mängder av fotbollsspelare har lämnat klubben och gått vidare, så menar managern Steven Cooper att lagmoralen är fantastisk i klubben. På presskonferensen inför mötet med Aston Villa så menar Cooper att stort fokus riktas på antalet rekryteringar, men att strålkastarljuset inte riktas mot hur väl Forest uppträder som ett lag, trots omsättningen av spelare. Skribenten Christian Zivlak menar att Forest har till stora delar funnit en annan stabilitet och är således inne på någorlunda samma spår som Cooper:

”Efter att ha klarat sig kvar ifjol, till stora delar på grund av stora inköp av spelare, så känns det idag som att man har hittat en stabilitet i spelet som man kanske inte kunde se lika tydligt förra säsongen.”

På säsongens första 10 omgångar så har man spelat fyra av dessa på City Ground, som har en publikkapacitet på drygt 30 500, och ännu inte förlorat. En seger och tre kryss har det blivit på fyra hemmamatcher under ligaspelet. Vinsten kom i augusti mot Sheffield United med 2-1 där anfallarna Awoniyi och Chris Wood gjorde varsitt mål. Kryssen har kommit mot Burnley (1-1), Brentford (1-1) och Luton (2-2). I senaste hemmamatchen hade man ett överläge med 2-0 fram till matchminut 83 men tappade, vad som såg ut som säkra, tre poäng.

I ligaspelet har Coopers lag skrapat ihop 10 poäng, varav 60% av dessa har levererats på City Ground. Zivlak menar att hemmaspelet samt lagets innehåll av ett par spelskickliga pjäser kan ställa till det för Aston Villa under söndagseftermiddagen:

”Nottingham Forest är duktiga på hemmaplan och har individuella spelare som kan göra det där lilla extra. Exempelvis Elanga, Gibbs-White och Hudson-Odoi för att nämna några.”

På hemmaplan tenderar Nottingham Forest att agera lite mer framåtlutat än annars. Under säsongens fyra hemmamatcher har man ett snitt på 14 skott mot mål per match, vilket indikerar att man är kreativa och kan skapa flertalet målchanser på hemmaplan när man får med sig publiken och dess engagemang. I kombination med att laget inte har lämnat City Ground mållösa ännu gör att respekten för söndagens motståndare växer en aning.

Det nämndes att Callum Hodson-Odoi, den tidigare Chelseaspelaren, var en av Forest skickligare spelare. Tyvärr så kommer inte engelsmannen till spel på grund av en lårskada. Även försvararen Gonzalo Montiel och anfallarna Divock Origi och Chris Wood kommer att vara frånvarande på grund av skadekänning.

ASTON VILLA

Unai Emery och hans pågående, och hittills framgångsrika, projekt Aston Villa kommer till City Ground med god form. Obesegrade senaste sex matcherna (Conference League inkluderat) samt 19 gjorda mål. Trots att det enligt statistiken ser väldigt ljust ut för Aston Villa så ska det observeras att bortaspelet ännu inte har felfritt. Man släpper in i snitt 2 mål per bortamatch och har ett poängsnitt på 1,4 poäng per densamma. Emery har varit tydlig med att det finns förbättringsområden vad gäller bortaspelet och minimerandet av att ge motståndarlaget någon form utav momentum eller gratislägen avseende målchanser.

Senast Aston Villa förlorade på City Ground var i den 30:e omgången i Championship under säsongen 2016/17, då med 1-2. Kodija var målskytt och Jack Grealish samlade på sig två gula kort och visades ut i matchminut 78. Efter den snöpliga uddamålsförlusten så har Aston Villa haft det relativt lätt på Forests hemmaplan: Två segrar och ett kryss samt fem gjorda mål.

Så vad talar egentligen för att Aston Villa ska lämna City Ground med 3 poäng istället för 1 poäng, som man gjorde ifjol? Zivlak menar att grundkompetensen, skickligheten och formen är till Villas fördel:

”Aston Villa är ett bättre lag i grunden och är inne i en väldigt fin form, vilket känns väldigt skönt att säga. Vill man behålla sin fina tabellplacering och nå säsongsmålsättningen så är detta en match som Aston Villa ska ha stora chanser att vinna. Men jobbet måste alltid göras och det finns inget utrymme för underskattning. Om Aston Villa klarar av att hålla sig till sin spelfilosofi och idé så kommer Aston Villa att vinna”  

Vidare kan en annan fundering uppstå; vilken, eller vilka, spelare måste kliva fram och spela huvudrollen idag för att tre poäng ska vara genomförbart? Då nämns två försvarsgiganter:

”För att luckra upp Forest tighta defensiv på City Ground så behövs det ett bra passningsspel. Ezri Konsa och Pau Torres behöver finna lösningar för att ta sig över hindret som är Forest första press, för att på så vis kunna etablera ett fint anfallsspel.”

Zivlak fortsätter med vem han tror kommer inneha huvudrollen offensivt:

Moussa Diabys snabbhet kommer att vara viktig och avgörande idag!”

TV

Matchen sänds på Viaplay/V Sport Premium med avsparkstid 15:00.

 

TV: Diaby visade vägen när Aston Villa besegrade Luton
 

Oskar Laurell2023-11-05 13:55:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa