Lagbanner
Inför säsongens första vänskapsmatch
Säsongens första träningsmatch väntar under onsdagen. Ska "El Goalzi" fortsätta rulla in bollar i nätet?

Inför säsongens första vänskapsmatch

Det har blivit dags att ”damma av” skribentpennan, knyta skorna och ta på sig matchtröjan - det är match igen! Årets försäsong inleds med möte mot Walsall, som Aston Villa mötte i en vänskapsmatch för två säsonger sedan. Fem gjorda mål då. Hur blir det den här gången?

KÄRT ÅTERSEENDE

Dean Smith skrev på för Aston Villa i oktober 2018 och har suttit kvar på posten som manager sedan dess med flertalet framgångar i ryggsäcken. Men vart inledde han sin resa som manager? I Walsall FC. 

I januari 2011 började resan ”på riktigt”, då han tog över som manager för Walsall FC som då befann sig i Leauge One. Han inledde som ”Caretaker Manager”, men 17 dagar senare presenterades han officiellt som manager för klubben, på permanent basis. Under hans första säsong så löste han ett nytt kontrakt för Walsall, som låg pyrt till tabellmässigt när Dean tog över. Bara en sådan sak att skryta med en 6-1 vinst över Bristol Rovers, den största segern sedan 1986 vid den tidpunkten, vittnade om att det fanns något spännande och speciellt kring denna manager. Dean blev kvar på posten som manager fram till november 2015. 

Walsall FC som klubb då? Kallas för ”The Saddlers” som grundar sig i Walsalls status som ett centrum för tillverkning av sadlar. Fotbollsmässigt så kan klubben skryta med avancemang under säsongen 00/01 till Championship (då hette det avancemang till Football League First Division) och finalspel i Football League Trophy 2015, en turnering som idag heter ”Papa John´s Trophy” där enbart lag från Leauge One och League Two tävlar.

Ifjol hade ”The Saddlers” en tuff säsong i den hårda, tuffa och brutala ligan League Two. Efter 46 omgångar så skrapade man ihop 53 poäng och slutade på en 19:e plats i tabellen, 10 poäng från jumboplatsen. En vinstprocent på endast 24% är ett tecken på att fjolårssäsongen kanske inte ska betecknas eller beskrivas som en succé. 

Flest gjorda mål ifjol gjorde anfallaren Elijah Adebayo, 10 mål. I och med det blev han också såld till Luton Town, som den här säsongen spelar i Championship. 

Hur har då Walsall agerat på transfermarknaden hittills? Nog allt har klubben förstärkt och försökt att rusta upp sin trupp inför säsongen. 11 spelare har värvats in, inklusive låneaffärer med bland annat Brighton & Hove Albion, Huddersfield Town och Mansfield Town. Den mest meriterande värvningen får nog Stephen Ward anses vara. Bland annat fem säsonger i Burnley, där han spelade 4 matcher i Europa League 2018/19, samt deltagit i två Europamästerskap med Irland 2012 & 2016. Samtliga nyförvärv presenteras nedan;


Walsall FC har spelat två vänskapsmatcher under sin försäsong, båda har slutat med förlust. Först var det Leamington FC, som spelar i National League North där resultatet blev 1-3. Därefter stod man enligt rapporter upp bra mot Crystal Palace och förlorade med endast uddamålet, 0-1. På onsdag väntar nytt motstånd från Premier League för ”The Saddlers”. 

UNGA TALANGER FÅR CHANSEN?
Aston Villa är i full gång med sin försäsong som har varit tuff, intensiv och hård. Precis som en försäsong ska vara, vilket Matty Cash och tränaren Craig Shakespeare har intygat med tanke på intervjuerna som genomfördes med VillaTV. Nyförvärven Ashley Young och Emi Buendia är på plats och flertalet spelare från klubbens framgångsrika akademi har lyfts upp och fått känna på hetluften med A-laget. Finns det möjlighet att spelare som Carney Chukwuemeka, Louie Barry och Bradley Young får chansen att visa upp sig under försäsongen? En del talar absolut för det. Men det gäller också för spelare som Hourihane, Kortney Hause, Keinan Davis och Wesley att försöka ta chansen att imponera på ledarteamet för att lösa en plats i truppen inför säsongen som kommer. 

Jack Grealish, Tyrone Mings och Emiliano Martinez är ännu inte på plats på grund av sin medverkan i Englands respektive Argentinas landslag. När trion är tillbaka i träning är lite oklart i nuläget.

Kan Aston Villa starta försäsongen med en rivstart? Eller är det en trupp som är lite sliten efter två hårda träningsveckor och som ännu inte har blivit ”vän med bollen”? Oavsett form, prestation eller resultat så är vi alla överens om att det ska bli kul att få se Aston Villa spela fotboll igen. 

TV
Matchen sänds på VillaTV där man kan titta på matchen för £4.99, vilket är 60 SEK. Ett annat alternativ som VillaTV erbjuder är att man kan titta på samtliga försäsongsmatcher för £19.99 - vilket är i runda slängar närmare 240SEK. 

Avspark är 20:30.

Oskar Laurell2021-07-20 19:27:18
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa