Lagbanner
INFÖR SOUTHAMPTON
Två spelare som det förväntas mer av. Kan Mings och Watkins bidra till framgång under fredagskvällen?

INFÖR SOUTHAMPTON

Många frågor. Vilka svar får vi?

Fredagskvällen på St Mary's Stadium kan visa sig vara Dean Smiths viktigaste fredagskväll i hans tränarkarriär. Ett formsvagt Aston Villa, som har radat upp fyra raka förluster efter triumfen på Old Trafford, ska försöka att bryta en förlusttrend samtidigt som man ska kliva upp i ringen och brottas mot Southampton FC. 

En fråga som har varit aktiv på diverse sociala medier, forum och säkerligen som samtalsämne på puben; Vilken formation ska Aston Villa använda sig av? Utifrån de formationer som Dean Smith har startat matcherna med så kan vi utläsa följande trend; 

  • 4-2-3-1 har använts en gång, detta i premiären mot Watford (borta), förlust med 2-3.
  • 4-3-3 har använts två gånger, en seger och en förlust mot Newcastle (hemma) och West Ham (hemma) 
  • 4-1-4-1 har använts en gång, detta mot Brentford (hemma) där båda lagen fick nöja sig med ett kryss. 
  • 5-3-2 har använts två gånger, detta i förlustmatchen mot Chelsea (borta) samt i segern på Villa Park mot Everton
  • 3-5-2 har använts två gånger, med resultatraden en seger och en förlust. Seger mot Manchester United (borta) och uddamålsförlust mot Tottenham (borta). 
  • 3-4-1-2 har använts två gånger, detta i bottennappen mot Wolves (hemma) och Arsenal (borta). 

När Aston Villa har ställt upp med formationen 3-5-2 så har Emi Buendía förpassats till bänken under båda tillfällena. Han har inte heller varit involverad i startelvan när Dean Smith beslutat sig för att använda sig av 5-3-2. När Smith valde att gå en annan formation till mötes, efter uddamålsförlusten mot Tottenham, så placerades Buendía centralt i något som kan liknas vid 3-4-1-2. Känslan är att tränartrion med Smith, Shakespeare och Danks försöker att hitta någon formation där Buendía kan spela och nyttja sin kreativitet till fullo. Om sanningen ska fram så har det fungerat som bäst för honom när han har fått utgå ifrån högerkanten i ett 4-1-4-1, då han ”målade” mot Brentford hemma på Villa Park, eller i ett 4-3-3 då han bidrog med en assist mot West Ham och stod för en bra insats i segermatchen mot Newcastle i ligans andra omgång. Om vi ska utgå ifrån att en nyckel hos tränartrion avseende deras fotbollsfilosofi är att ”få igång” denna kreativa mittfältare så kan vi nog påstå att en klok idé är att låta han utgå från högerkanten. 

Vid val av formation så måste naturligtvis Aston Villas tränartrio ta hänsyn till vilka spelare som kommer att vara frånvarande under fredagen. Danny Ings och Douglas Luiz deltog inte i söndags mot West Ham och är ännu inte redo för comeback. Bertrand Traore spelade 11 minuter mot Tottenham och har sedan dess inte varit involverad i någon av de tre senaste matcherna på grund av en lårskada. Den omtyckta mittbacken Ezri Konsa är avstängd på grund av det röda kort han fick syna i söndags. Sedan tidigare är även Trezeguet inte aktuell för spel. 

Vid presskonferensen som ägde rum under torsdagsförmiddagen så kunde Dean Smith informera att Morgan Sanson och Jaden Philogene-Bidace hade tillfrisknat och är aktuella för spel. Även den egna mittfältsprodukten Jacob Ramsey, även kallad ”JJ”, är tillgänglig för spel, vilket kanske kom som en överraskning för Villasupportrarna med tanke på att han byttes ut efter en kvart mot West Ham senast. 

Vad Smith och hans tränarkollegor också bör ta i beaktande är att Aston Villa på sistone har ”leaked goals for fun” - det vill säga att det ser ut som att Aston Villa släpper in mål för skoj skull, vilket naturligtvis inte stämmer om man skulle fråga någon med sportslig anknytning till klubben. Men om man ska utgå ifrån sanningen så har det visat sig att lagets taktiska och tekniska egenskaper har brustit den senaste tiden. Eller vad sägs om tolv insläppta mål på de fyra senaste matcherna? Det ger ett snitt på tre insläppta mål per match. Når man en placering inom topp-10 med den statistiken? Optimisten säger att det är möjligt, så till vida att laget har ett målsnitt på minst fyra mål per match. Men för den individ som är påläst så kan hen snabbt se att Aston Villa i nuläget inte når upp till ett sådant målsnitt. Under oktober, som enbart har innehållit förluster för vårt älskade fotbollslag, så har Aston Villa rullat in bollen fem gånger i motståndarmålet - det ger ett målsnitt på 1,25 mål per match. Det är förefaller då som självklart att Smith, tillsammans med Shakespeare och Danks, måste hitta en strategi och formation som först och främst minskar antalet insläppta mål. Enskilda individuella misstag kommer alltid att förekomma inom fotbollen, såsom vinster och förluster eller framgång och motgång. Men i detta specifika oktoberfall så är det uppenbart att det inte endast är individuella misstag som ligger till grund för tolv insläppta mål på fyra matcher. En del supportrar skulle säkert peka på spelarnas avsaknad av trygghet gällande en kontinuerlig formation och strategi att utgå ifrån. Men Smith har berömt spelartruppen och dess bredd gällande kompetens och smartness, vilket i sin tur skapar möjligheter att använda sig av flera olika formationer. Sex olika på 10 omgångar talar sitt tydliga språk - tränartrion har ännu inte hittat ”rätt”.

Med ovan resonemang så är det så gott som omöjligt att lista ut vilken startelva som kommer att publiceras imorgon klockan 20:00 på diverse sociala medier. Att använda begrepp som ”trolig” eller ”sannolik” i samma mening som startelva är i detta fall lönlöst. Jag väljer istället att ge tränartrion ett förslag! 

(4-1-4-1)
Martinez 

Cash - Tuanzebe -  Mings - Young

Nakamba 

Buendía - McGinn - Ramsey - Bailey 

Watkins


Southampton har under oktober, innehållande fyra ligaomgångar, vunnit två matcher, kryssat en och förlorat en. Antalet insläppta mål kan räknas till fem och detsamma gäller även antal gjorda mål, således 5-5 i målskillnad. Inget målglatt gäng, men samtidigt varit ett lag som har varit hyfsat trygga i defensiven. Tränaren i Southampton, Ralph Hasenhüttl, är en förespråkare av 4-4-2 som har visat sig resultera i flertalet oavgjorda matcher under årets säsong. På 10 matcher så har Southampton kryssat i hälften av dessa. På St Mary's Stadium har laget vunnit en match på fem försök. Det ska också nämnas att laget endast har förlorat en match på sin hemmaplan. Således är det kanske inte aktuellt med argument om att fredagens motståndare kommer att ha någon särskild fördel av spel på hemmaplan med tanke på den låga vinstprocenten. Men tyvärr så visar Aston Villa upp dystra siffror gällande bortaspelet under säsongen 2021/22; Laget har en seger och fyra förluster med en målskillnad på 5-11 på fem bortamatcher. 

Vad ska man som supporter förvänta sig? Vart går gränsen för vad som är en rimlig inställning till en ligaomgång i ”serielunkens” gråaste månad november? Personligen så lyder resonemanget att denna matchen är livsviktig för Aston Villa. Ett femte raka nederlag skulle kunna resultera i en placering bland ”bottom three” när ligaomgång 11 är färdigspelad på söndag om vissa resultat vill sig illa. Om någon skulle ge mig ett kryss och en poäng så är risken stor att jag på förhand skulle acceptera ett sådant bud. Men att plocka säsongens andra trepoängare på bortaplan skulle betyda oerhört mycket för spelare, ledare och supportrar till Aston Villa. Så låt oss tillsammans knyta näven, ta på oss matchtröjan, hälla upp den där ölen och med stolthet skandera ”Up The Villa”! 

Oskar Laurell2021-11-04 18:45:46
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa