Lagbanner
INFÖR STOKE CITY
Ollie Watkins inledde försäsongen med två mål. Ska han sparka in ytterligare någon boll eller två imorgon?

INFÖR STOKE CITY

"Can they do it on a cold rainy night in Stoke?" På Bet365 Stadium ska Aston Villa spela sin andra träningsmatch som en förberedelse inför säsongen 2021/22. Dock så kommer det inte att bli en regnig kväll i Stoke imorgon. Men kan Aston Villa vinna även under väderförhållanden som beskrivs enligt BBC som ”Lite molnigt med måttlig vind”?

FÖRLUSTFRI FÖRSÄSONG HITTILLS FÖR ”THE POTTERS”

Stoke City har under sin försäsong befunnit sig på ett läger i Belfast, vilket manager Michael O´Neill säkerligen är nöjd med, då karln är född i Nordirland. Michael O´Neill, som har varit manager för lördagens motståndare sedan november 2019, har också ”rattat bygget” för det Nordirländska landslaget. Tillsammans med spelarna så löste han landets kanske största internationella framgång genom att kvalificera sig för EM 2016. Bortsett från framgång med Nordirland och att han numera är manager för Stoke City så har denna 52-åring även hunnit med två irländska ligatitlar med Shamrock Rovers. 

Nog om det, med fokus på Stoke City och dess försäsong istället. Innan laget begav sig iväg på träningsläger så skulle försäsongen inledas på Bet365 Stadium med match mot skotska Hibernian, vilket är John ”SuperJohn” McGinns gamla klubb. Ett kryss i försäsongspremiären, 1-1. 

Under träningslägret skulle man också avverka nordirländskt motstånd i form av Linfield FC, som håller till i den nordirländska högstaligan. Om det säger någonting? Kanske inte så mycket, men likväl så skulle Stoke City spänna musklerna mot detta gäng. Stoke City klev av fotbollsplanen med ett positivt resultat, seger med 6-0. Stor segerorganisatör blev Jacob Brown som hängde dit ett hattrick. 

Stoke City spelade även i tisdags, den 20 juli, mot Crewe Alexandra, som till vardags håller till i League One. Stoke startade matchen i ett sanslöst tempo och efter 45 minuters spel så var ställningen 3-0 till ”The Potters”, efter ett mål av försvararen Batth och varsitt av lagets två poängbästa spelare ifjol - Steven Fletcher och Nick Powell. Men Crewe Alexandra skulle inte vifta med den vita flaggan och ge upp utan strid. Två reduceringar orkade motståndarna med innan domaren blåste av Stoke Citys tredje träningsmatch. Slutresultat 3-2 efter en del dramatik. 

Efter genomgång av Stoke Citys siffror från ifjol så kan vi se att laget har tagit ett positivt steg i sin utveckling gällande målproduktion under årets försäsong. Ifjol skrapade man ihop 50 mål, där Nick Powell var målbäst med 12 stycken. Det ger ett snitt på 1,08 mål/match, vilket inte skapade några känslor av vare sig skräck eller beundran hos motståndarna. Det resulterade helt enkelt i en mittenplacering av Championship. Efter 46 omgångar hade laget 60 poäng i ryggsäcken som i sin tur resulterade i en 14:e plats i tabellen - 17 poäng upp till den sista playoffplatsen och 17 poäng ned till den 22:a och sista nedflyttningsplatsen. Vid bokslut av säsongen i Championship 2020/21 så skulle jag beskriva säsongen som ”lagom”. Vare sig mer eller mindre, högre eller lägre. Sedan klubben trillade ur Premier League säsongen 2017/18, så har tabellplaceringarna och målskörden varit följande i Championship säsong för säsong; 

2018/19: 16:e plats och 45 gjorda mål.

2019/20: 15:e plats och 62 gjorda mål.

2020/21: 14:e plats och 50 gjorda mål. 

Fortsätter det i denna takten så lär klubben och dess sympatisörer och supportrar få vänta på avancemang till finrummet, som är Premier League. På tre försäsongsmatcher har laget rullat in 10 bollar i nät. En rivstart rent produktionsmässigt i offensiv väg, 3,33 mål/match. Ett steg i rätt riktning för Michael O´Neill och hans spelare som förmodligen tar sikte på en högre tabellplacering än 16:e, 15:e eller 14:e plats. 

Tittar vi på klubbens ”Silly Season” och spelartransfers så har tre nya spelare värvats in sex spelare har skeppats iväg. Med fokus på de nya spelarna så har Stoke City hittills presenterat följande spelare; 

Ben Wilmot och Mario Vrancic är två spelarvärvningar som Stoke City känner hoppfullhet kring. Wilmot spelade 25 matcher för Watford, som avancerade upp till Premier League tack vare en andraplacering ifjol, varav 14 stycken var från start. 1 mål och 1 assist blev det från den unga backen, född 1999. Mario är en spelare som är väl bekant med den engelska fotbollen. Fyra säsonger i ryggsäcken med Norwich som har innehållit två avancemang till Premier League. Det är solklart att Mario vet vad som krävs för att man ska klara av den tuffa utmaningen att nå de höga tabellplaceringarna för att ”ta sig bort” från Championship. Ifjol löste mittfältaren från Bosnien 3 mål och 4 assist, där förhoppningen är att denna 32-åring ska vara en del av den offensiva lösningen tillsammans med Steven Fletcher och Nick Powell. 

En gammal bekant till Aston Villa finns i truppen. James Chester, med nummer 5 på ryggen, har tillhört Stoke City sedan januari 2020 då han lånades ut till ”The Potters” av Aston Villa. Därefter löpte kontraktet med Aston Villa ut och mittbacken valde att skriva på för Stoke City. Ifjol spelade han 32 matcher för laget innan han blev tvungen att bryta efter 16 minuters spel i en ligaomgång i april 2021 mot Coventry City. James har därefter varit på skadelistan och har ännu inte spelat under försäsongen. Huruvida han är med imorgon låter Stoke City än så länge vara osagt. 

FRÅNVARO AV SPELARE GER ANDRA MÖJLIGHETEN

Aston Villa startade försäsongen på ett mycket bra sätt genom att ”städa av” Walsall med 4-0 på bortaplan i onsdags. Två mål av Ollie Watkins och varsitt mål av de talangfulla spelarna Jaden Philogene-Bidace och Aaron Ramsey. En match som Aston Villa hade full kontroll på utan att för den sakens skull briljera och spela på sin maximala nivå. Man ställde upp med två olika elvor i matchen mot Walsall, där mycket talar för att man väljer att gå samma väg även på lördag. 

Vi fick se två assist av nyförvärvet Emi Buendia och en stabil insats av Ashley Young, som har fått mycket beröm av de yngre spelarna i Aston Villa under försäsongen för sitt engagemang och sina ledaregenskaper. Är Ashley Young en klok värvning av Dean Smith och Johan Lange? Det finns åtminstone mycket som talar för det, då engelsmannen kändes löpvillig och aktiv i den första träningsmatchen. 

På frånvarolistan kan vi räkna upp följande spelare; 

Emi Martinez (Semester efter landslagsuppdrag med Argentina)

Tyrone Mings (Semester efter landslagsuppdrag med England) 

Matt Targett (Åkte på en lättare skada på träningen i tisdags. Oklart om han kommer till spel imorgon)

Morgan Sanson (Rehabilitering av sitt skadade knä)

Douglas Luiz (Landslagsuppdrag med Brasilien)

Bertrand Traoré (Rehabilitering efter ljumskoperation)

Jack Grealish (Semester efter landslagsuppdrag med England)

Med dessa spelare på frånvarolistan så ges det möjlighet till spelare som Jed Steer, Kourtney Hause, Jacob Ramsey och Carney Chukwuemeka att på allvar blanda sig in och försöka konkurrera om speltid inför kommande säsong i Premier League. 

Det fanns även spelare som var tillgängliga i matchen mot Walsall, men som inte utnyttjades. 
  • Filip Marschall (Målvakt)
  • Kaine Kesler Hayden (Försvarare)
  • Arjan Riakhy (Mittfältare) 
  • Tyreik Wright (Yttermittfältare)
  • Louie Barry (Anfallare)
  • Brad Young (Anfallare)
Huruvida dessa spelare är aktuella eller inte för speltid mot Stoke City är ännu oklart och någonting som Aston Villa inte har gått ut med ännu. Det råder hur som helst ingen tvekan om att det finns gott om talang på spelarbänken för ledarteamet att tillgå. 

TV

Matchen sänds på VillaTV och du kan köpa den för £4.99, vilket är 60 SEK. 

Oskar Laurell2021-07-23 20:45:57
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa