Lagbanner
INFÖR WEST HAM
Ska Emery bryta trenden och skrämma bort spöket som är West Ham?

INFÖR WEST HAM

På söndag väntar Aston Villas mardrömsmotståndare, eller ”Bogey Team” som det uttrycks internationellt, på bortaplan. Senaste segern kom i maj 2015, 1-0 efter mål av Cleverley. Idag tillhör han Watford och Aston Villa har sedan dess radat upp 6 förluster och 3 oavgjorda resultat i ligaspelssammanhang. Hur stor del Cleverley har i Villas miserabla siffror gentemot West Ham låter jag vara osagt, men vi ska ta en närmare titt på söndagens motståndare ur ett Villaperspektiv.

SNACKISEN - DANNY INGS

Den tidigare Villaspelaren Danny Ings, som var en del av Villas plan att ersätta Grealish med, flyttade under januarifönstret till West Ham efter en försäljning på £15m enligt SkySports. En affär som innehöll både för-och nackdelar, naturligtvis. Argumentet kring den största fördelen av affären lyder att Villa fick tillbaka en stor del av pengarna som man investerade under sommaren 2021, då Ings kontrakt löpte ut nästa sommar. Från att ha värvats från Southampton för drygt £25m till att säljas för £15m, så får det anses som en klok affär i detta fall för Aston Villas del då det avser en snart 31-årig engelsk anfallare som levererat mänskliga 14 mål på 52 tävlingsmatcher. Det råder inga tvivel om att Ings har gjort både snygga och viktiga mål under hans sejour i Aston Villa, men det har knappast varit någon större målproduktion att skriva om.

En annan fördel som poängteras på diverse plattformar är spelarlönen. Enligt olika källor, såsom salarysport.com, så tjänade Danny £125 000 i veckan. Det är mycket pengar för en anfallare som managern Unai Emery inte anser sig passa in i spelsystemet. Att det fanns en klubb i januari som befann sig i ett så pass desperat läge efter offensiva förstärkningar var till Villas fördel ur ett affärsmässigt perspektiv. Villa behövde bli av med en stor lönepost och var möjligtvis även i behov av likvida medel, West Ham var villiga att betala och ta över tjänsterna som Ings kunde erbjuda. En deal som var lite för bra för att säga nej till, enligt Emery när det väl blev officiellt.

Varför blir då Danny Ings en snackis inför söndagens avspark? Han kan nämligen bli den första spelaren som både gör mål FÖR Aston Villa och gör mål PÅ Aston Villa under en och samma säsong. Hur hög är sannolikheten att han är målskytt på söndag undrar du? På sex ligamöten med Aston Villa har han gjort fem mål. Han har gjort det förut, så att säga.

Säsongen 2014/15 (Tillhörande Burnley)

  • 1 mål i ett möte som slutade 1-1.
  • 1 mål i en uddamålsseger med 1-0.
Säsongen 2019/20 (Tillhörande Southampton)
  • 2 mål i en seger med 3-1.
Säsongen 2020/21 (Tillhörande Southampton)
  • 1 mål i en seger med 4-3.
När Ings gör mål på Aston Villa så verkar det allt som oftast ha genererat i segrar till hans fördel. Antingen så behövs en trend brytas eller så krävs det att uttagna spelare håller honom borta från målprotokollet.

Under sin tid i West Ham så har han spelat 6 ligamatcher, varav två från start, och gjort två mål.



WEST HAM

I den inledande delen av texten så nämndes West Ham som en mardrömsmotståndare eller Bogey Team för Aston Villa. Dessa uttryck är att betraktas som metaforer, det vill säga att man överför ett ord från ett sammanhang till ett annat, där ordet ursprungligen inte hör hemma. I detta fall mardröm eller engelskans Bogey.

Inom fotbollen, men även generellt kring lagidrott, så är det vanligt att ett lag får tillskriva sig kännetecken som vanligtvis beskriver en person. Det grundar sig i att denna personifiering av ett lag får oss supportrar att tänka på en motståndare, eller sitt eget lag, som något sammanhängande eller som en levande organism enligt en studie från Tammerfors Universitet. Det blir därför lättare att sätta en stämpel på ett lag som West Ham när de nämns i samma kontext som Aston Villa.

Det engelska ordet Bogey har lite olika betydelser, såsom ond, olycklig själ/ande eller spöke. Inom en idrottslig kontext så skulle man kunna säga att Bogey Team betyder att ett lag på något märkligt vis alltid presterar bra mot ett annat lag och blir således svårbesegrade. Detta för oss naturligt vidare på West Ham.

West Ham har inte förlorat mot Aston Villa sedan 9 maj 2015, då på Villa Park med Tom Cleverley som matchens enda målskytt. Därefter har det blivit sex vinster och tre kryss, träningsmatch från 2018 inte inkluderad.
 
DATUM OCH RESULTAT HEMMALAG BORTALAG MÅL ASTON VILLA MÅL WEST HAM
26 december 2015,   1-1 Aston Villa West Ham Ayew Cresswell
2 februari 2016,   2-0 West Ham Aston Villa Antonio & Kouyate
16 september 2019, 0-0 Aston Villa West Ham
26 juli 2020, 1-1 West Ham Aston Villa Grealish Yarmolenko
30 november 2020,  2-1 West Ham Aston Villa Grealish Ogbonna & Bowen
3 februari 2021,   1-3 Aston Villa West Ham Watkins Lingard 2 & Soucek
31 oktober 2021, 1-4 Aston Villa West Ham Watkins Johnson, Rice, Fornals & Bowen
13 mars 2022, 2-1 West Ham Aston Villa Ramsey Yarmolenko & Fornals
28 augusti 2022,  0-1 Aston Villa West Ham Fornals


Om fokus skiftas till frågeställningen kring vilken spelare som Aston Villa bör se upp med under söndagen så är Pablo Fornals en sådan då spanjoren har gjort mål i tre raka matcher mot just Aston Villa. Den 27-årige mittfältaren är inne på sin fjärde säsong för The Hammers men har, likt laget, levererat knackigt poängmässigt. På 21 framträdanden har det under säsongen blivit 1 mål och 1 assist. Det målet gjordes mot Aston Villa tidigare den här säsongen. Tillfällighet? Knappast. Fornals har under sina säsonger i West Ham rullat in bollen 14 gånger och kan även stoltsera med 13 framspelningar på 126 ligaframträdanden i klubben.



Säsongen 2022/23 kan annars beskrivas som tung för West Ham och managern David Moyes. Åtminstone ur ett ligaspelsperspektiv. Laget placerar sig på 16:e plats i tabellen och har endast vunnit en bortamatch på hela säsongen. På hemmaplan har laget åtminstone levererat mer stabila insatser, fem segrar på 12 hemmaförsök. Vad som bör oroa Aston Villa är att laget är obesegrade på sin hemmaplan, London Stadium, under 2023:
  • Seger med 2-0 över Everton (januari 2023)
  • Oavgjort 1-1 mot Chelsea (Februari 2023)
  • Seger med 4-0 över Nottingham Forest (Februari 2023)
På sina tre senaste hemmamatcher har laget släppt in endast ett mål, men varit farliga offensivt med sju mål till antalet. Under säsongen har 16 mål gjorts på hemmaplan, där Jarrod Bowen är hetast med fyra. Sanningen är även den att Bowen har endast gjort mål på London Stadium den här säsongen. Någonting för Emery att vara orolig över när en resa till just London Stadium väntar på söndag?

På skadeläget verkar det se ljust ut för West Hams del då endast veteranmålvakten Fabianski inte är aktuell för spel på grund av skada. I övrigt en frisk trupp. Kan det vara en nyckel i arbetet med att behålla sin goda hemmaform?

ASTON VILLA

Efter tre raka förluster och 11 insläppta mål så drog Emery i den defensiva handbromsen. Två raka nollar i segrarna mot Everton och Crystal Palace ger Emery tillfällig befrielse från huvudvärk. I sin senaste match kom motståndaren Crystal Palace endast till tre skottförsök på 90 minuter, vilket är ett styrkebesked när man mötte ett lag med offensivt skickliga Zaha, Olise och Eze.  

I senaste bortamatchen, som spelades och vanns på Goodison Park, så kom Everton till 15 skottlägen, varav 5 av dessa gick på mål och avverkades av Martinez, som åter har hittat tillbaka till fin form efter en kortare tid av formsvacka. På ett naturligt sätt, om Evertons tabellplacering tas i hänseende, så mötte Aston Villa ett desperat hemmalag vilket förklarar mängden skottförsök man fick emot sig. Något Emery bör förvänta sig även på söndag då West Ham endast tillfälligt befinner sig på säker mark tabellmässigt.

Under 2023 har Aston Villa spelat fyra bortamatcher och vunnit tre av dessa, med +3 i målskillnad. Emery har sedan han tog över fått ordning på bortaspelet och för att knipa en plats inom topp-10 den här säsongen så krävs det att man fortsätter på inslagen positiv väg. Sett till säsongen som gått så har Aston Villa vunnit fyra bortamatcher och gjort 11 mål. 54,5% av säsongens bortamål har kommit under Emerys ledning.

Lagets främste målskytt på bortaplan, Ollie Watkins, kommer att fortsätta att spela en viktig roll för sitt lag även under söndagen. Hälften av hans mål (8) har kommit på bortaplan den här säsongen. Det är en formstark anfallare som törstar efter en ny landslagschans i Gareth Southgates trupp. Sedan Emery tog över i början på november 2022 så har Ollie Watkins blomstrat och levererat 6 mål och 2 assist. Emery nämnde på presskonferensen att han är imponerad över Watkins driv, engagemang och uthållighet samt att han även nämner att han borde vara aktuell att få en landslagskallelse. Om landslaget kallar så är det även Watkins chans och ansvar att behålla en plats i truppen, vilket innebär att jämna prestationer blir ett krav, vilket är anfallarens utmaning enligt Emery. Sett till anfallarens fina form så finns det en del som talar för att Watkins blir uttagen inför Englands kval mot Europamästerskapet, som i slutet på mars innehåller matcher mot Italien och Ukraina.



Vid en kort analys av skadeläget så nämner Emery att Kamara och Coutinho inte är tillgängliga. Kamara är ett stort avbräck för laget då han och Douglas Luiz har bildat ett starkt mittfältspar under senare delen av säsongen och vem som ska ersätta den franska mittfältsgiganten är i nuläget oklart. Sett till vilka spelaregenskaper som krävs i den rollen så är känslan att Leander Dendoncker blir den naturliga ersättaren, men han är ett frågetecken inför söndagen då belgaren även missade förra helgens match mot Crystal Palace.

Positivt är att muskelpaketet Diego Carlos är tillbaka i träning och är numera uttagningsbar enligt Emery. Den snart 30 år gamla mittbacken värvades till Aston Villa som en av två stjärnvärvningar under sommaren 2022 från Sevilla men hann endast med att spela två matcher innan hälsenan slets av. Efter lång och tålmodig rehabilitering så kan det äntligen bli aktuellt med spel igen!

STARTELVAN
Det är inte särskilt troligt att Emery skulle göra några förändringar i försvarslinjen inför en intensiv bortamatch mot West Ham. En fyrbackslinje som hållit nollan två raka matcher kommer att få fortsatt förtroende.

Sedan blir det intressant som Emery fortsätter att köra med 4-2-3-1 och låta Dendoncker/Chambers/McGinn vikariera på platsen bredvid Douglas Luiz på det defensiva mittfältet. Men det kan också vara som så att man väljer att spela 4-4-2 och låter McGinn, trots framgångsrika insatser högre upp i planen, ta ett steg tillbaka och fokusera på mer defensiva arbetsuppgifter för att få stopp på offensiva hot som Bowen, Benrahma och Paqueta.

Offensiva arbetsuppgifter kommer att ges till Buendía, Watkins och Bailey, där den förstnämnde spelade alla 90 minuter förra helgen och får ett fortsatt stort förtroende av Emery. Watkins ska spela för att anfallaren är, som tidigare nämnt i texten, glödhet. Bailey är dock en spelare som innehar en oerhörd X-faktor och har även visat detta under Emerys ledning. Jamaicanens problem är dock jämnheten i spelet, han pendlar mellan bra och dåliga ageranden och avvägningar alldeles för ofta. Men i en match mot West Ham kan hans snabbhet komma till stor nytta när han möter tunga och stora försvarare som Ogbonna, Zouma och Aguerd med ständiga löpningar i djupled och i stället låta anfallskollegan Watkins ta duellspelet då han är flera nivåer bättre gällande det fysiska spelet.

Utifrån ovan spekulationer så kommer Aston Villa att ställa upp enligt följande:

Martinez

Cash Konsa Mings Moreno

Buendía McGinn Luiz Ramsey

Bailey Watkins


TV
Matchen sänds på Viaplay och på någon av Viasats kanaler med avspark 15:00.

KÄLLOR
https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/79679/gradu02721.pdf?sequence=1
https://alvin-almazov.com/soccer-eng/bogey-team/
Flashscore.com
https://salarysport.com/football/player/danny-ings/
https://www.skysports.com/football/news/11095/12790516/danny-ings-to-west-ham-aston-villa-striker-completes-15m-move-to-the-hammers
https://www.skysports.com/football/news/11677/12789892/danny-ings-west-ham-agree-deal-for-striker-from-aston-villa-for-15m-transfer-fee

Oskar Laurell2023-03-10 22:09:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa