Lagbanner
London Stadium, 2024-08-17 18:30

West Ham - Aston Villa
1 - 2

Inför West Ham - Aston Villa: Tvivel till triumf
Gör Watkins mål i sin första match för säsongen?

Inför West Ham - Aston Villa: Tvivel till triumf

Efter en osäker försäsong är det dags för säsongspremiär. På lördag ställs Emerys mannar mot West Ham, med förhoppningar om att omvandla tvivel till triumf.

År 2012 var senaste gången Aston Villa inledde säsongen med en bortamatch mot West Ham i London. Då spelades matchen på klassiska Upton Park, men nu är det London Stadium som gäller. Den gången gick The Hammers vinnande ur premiärmatchen. På lördag hoppas vi att rollerna är ombytta.
För egen del är det en match som både väcker spänning och nervositet. För några veckor sedan ställde jag en fråga till Villa-redaktionen om hur mycket en "lyckad" försäsong egentligen betyder för prestationerna under tävlingssäsongen. Den frågan resulterade i en artikel som ni kan läsa här. Slutsatsen vi kom fram till var att det är svårt att dra en tydlig koppling mellan försäsongsresultat och vilka prestationer vi får se under den riktiga säsongen. Det kan däremot ge insikter eller i alla fall en uppfattning om lagets form inför säsongspremiären.

Tre frågetecken
Inför den här matchen finns några frågetecken jag gärna ser rätas ut under matchen. Ollie Watkins, kanske just nu lagets viktigaste spelare, har inte spelat några minuter alls sen EM. Möjligen har han laddat upp och funnit motivation vid sidan av planen - genom kärlekens kraft. Han friade nämligen till sin flickvän tidigare i somras, vilket också är orsaken till hans frånvaro under försäsongen. Ollie Watkins är dock ett fullblodsproffs och kommer säkerligen leverera den här säsongen också - oavsett bristen på spelminuter under högsommaren. Frågan är bara om han kommer upp i nivå redan i premiären. Jag tycker att John Towley, Villa-korre vid Birmingham Mail uttryckte det bra:

“Emerys lag har inte gjort mål i tre av sina sju försäsongsmatcher, men har fortfarande Watkins att komma tillbaka till laget så mål kommer inte att vara ett problem under säsongens gång. Det är dock långt ifrån idealiskt att klubbens bäste anfallare med 19 mål från förra säsongen inte har spelat en minut fotboll före den nya kampanjen.”

En annan viktig poängspelare från förra säsongen var Douglas Luiz, som till bl.a mitt förtret lämnat för Juventus. Därmed kommer det att bli intressant att se hur kreativiteten kommer att se ut från mittfältet, eftersom Luiz stod för mycket av den varan den gångna säsongen. Nyförvärvet Onana imponerade på mig under EM och spelade för sitt Belgien med stort självförtroende. Det ska bli kul att se vad han kan prestera och om vi kommer att känna av Luiz frånvaro. Dynamiken och kreativiteten på mittfältet har således förändrats, men förhoppningsvis blir Onanas nytillkomna närvaro kännbar i positiv bemärkelse. 

Det sista frågetecknet gäller formen. Det går nämligen inte att undgå de resultat Villa presterat under försäsongen (varierade elvor med stor rotation, absolut, men ändå) vilket skapat en del oro inför premiären. Tre vinster mot bland annat Walsall, Trnava och Athletic Bilbao där vinsten mot de sistnämnda satt långt inne. Sen har det blivit fyra förluster med totalt nio insläppta mål dessa matcher. Det är svårt att sia om vilken energi spelarna går in med och hur stor motivationen är i matcher “som inte betyder något”. Däremot går det att konstatera att Villa förlorat fyra av sju matcher mot ett någorlunda jämnt motstånd. Jag väljer att inte utläsa allt för mycket från det – utan ser istället med spänning fram mot lördagkvällens drabbning mot West Ham. 

De som ska göra det
Ja, vilka är det då som ska bärga säsongens tre första poäng? Jag har plitat ner den startelva jag tror Emery inleder den här säsongen med. I den elvan hittar vi egentligen inga överraskningar. Det är ett nyförvärv som hittar in i elvan och det är Onana. Emery låter nog övriga nyförvärv visa upp sig också, men då som inhoppare från bänken. Till vänster i anfallsposition hittar vi Rogers, en spelare som imponerade på mig förra säsongen. 

Han imponerade även på Emery som sade så här om Rogers under presskonferensen:

“Han presterade mycket bra förra året. Hans anpassning var fantastisk och han hjälpte oss mycket att komma med i Champions League i år. Från och med i morgon är utmaningen för honom att fortsätta att förbättra sig. Det svåraste är inte när man når den nivå som han gör, utan att behålla den under lång tid. Den nivå han uppnådde förra året med oss, nu är utmaningen att behålla den. Han är ett mycket, mycket bra exempel för sina lagkamrater, för den anda vi vill ha, att vara intelligenta i rekryteringen och försöka göra en plan med de spelare som utvecklas som han.”

Bakåt är det en polsk-engelsk-spansk-fransk-fyrbackslinje som ska stå emot Bowen, Antonio och Kudus. Det blir ett test för våra försvarare, som såklart i någon mån kan känna en trygghet med Martinez längst bak. 
 
Min XI

23.Emi Martinez

2.Cash, 4.Konsa, 14.Pau, 12.Digne

8.Tielemans, 24.Onana, 7.McGinn ©

31.Bailey, 11.Watkins, 27.Rogers 


West Ham
Ett lag vi kommer att mäta oss med genom hela säsongen knackar alltså på dörren i omgång 1. För två år sen stod de som mästare i ECL och de har nog siktet inställt på topp sju i år också, likt Aston Villa. Med en tränare i Lopetegui blir det en värdig utmaning för Villa på lördag. På sju försök har Emery nämligen bara vunnit över Lopetegui en gång (Villareal-Sevilla) och det brukar ofta vara taktiska tillställningar mellan de båda. På lördag har Emery en möjlighet att kunna slipa till de där siffrorna lite. 

West Ham har gjort ett intressant transferfönster och fått in ett antal namnkunniga spelare. Den mest spännande är kanske Niclas Füllkrug, den tyske forwarden som verkar kunna hitta målet på alla möjliga sätt. Jarrod Bowen som nyligen utsetts till ny lagkapten blir något att bita i för firma Pau & Digne längs kanten. 

PREDICTION
Jag tror att det kommer bli en match som präglas av båda lagens kantspelare och hur pass bra respektive lag är på att ta hand om dem. Full fart framåt på sidorna och en taktisk tillställning i mitten av planen. Watkins gör mål i säsongens första match för honom. 0-1 till Villa. 

FAKTA:
Datum & tid: Lördag 17/8 kl 18.30
Arena: London Stadium
TV: V Premium & Viaplay
 

Anton Palomaa2024-08-16 17:46:43
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Aston Villa - Bologna 2-0
Manchester United väntar på Villa Park