Lagbanner
Molineux Stadium, 2023-10-08 15:00

Wolves - Aston Villa

INFÖR WOLVES
Två formstarka anfallare som ska duellera under söndagseftermiddagen. Vem går segrande?

INFÖR WOLVES

Senast Aston Villa segrade på Molineux Stadium så var Mike Dean domare, Targett vänsterback och Grealish fortfarande en levande ”Villalegend in the making”. Då hette målskytten Anwar El Ghazi och sedan den vinsten har man förlorat två raka. Vad krävs av Aston Villa för att återupprepa framgången?

WOLVERHAMPTON

Det var mycket snack om Wolverhampton inför säsongen. Dock inte i positivt syfte. Tunga spelartapp i mittbacken Nathan Collins (Brentford), Rúben Neves (Al Hilal) och Matheus Nunes (Manchester City) samt att den tilltänkta tränaren Julen Lopetegui lämnade klubben på grund av den finansiella situationen. Spelartappen i Collins, Neves och Nunes – även om den sistnämnda inledde säsongen i Wolves – grundade sig i Financial fair play vilket innebar att klubben inte hade samma möjlighet att spendera i samma utsträckning som tidigare. Lopetegui anställdes i november 2022 då vargarna parkerade längst ned i tabellen. När laget hade spelat resterande ligamatcher för säsongen 2022/23 så kunde Lopetegui stolt visa upp en positiv utveckling då Wolves klättrade sju placeringar från den dagen han tog över fram till och med maj 2023, det vill säga från en 20:e plats till 13:e plats. I och med denna framgångsrika utveckling så menade Lopetegui att det rimliga vore att stärka upp truppen med nyförvärv. Istället så ansåg sig klubben och dess ägare befinna sig i en situation där man valde att montera ned truppen istället för att bygga upp och stärka. Det gjorde att Lopetegui lämnade klubben och Wolves behövde agera snabbt då timingen vid avskedet var halvbra, för att uttrycka det milt. Officiellt lämnade den spanska tränaren klubben den 8 augusti. Ligapremiären borta på Old Trafford var sex dagar senare.

In i stället med Gary O´Neil. Den 40-åriga engelsmannen tillhörde ifjol AFC Bournemouth och dess ledarstab under dåvarande ansvarig Scott Parker, men fick ta över huvudansvaret efter fyra ligaomgångar.  Han gjorde, utifrån Bournemouths förutsättningar, ett enormt arbete och lyckades att säkra ett nytt kontrakt för klubben. På 37 matcher som huvudansvarig, inkluderat liga och cupspel, så vann han 11 matcher, kryssade i sex och förlorade 20 och hade en vinstprocent på 29,7%. Det ansåg klubbledningen i ”The Cherries” inte vara tillräckligt bra och tackade i stället av O´Neil för hans tjänster och lät honom gå vidare.  

På sju ligaomgångar och två ligacupsmatcher har engelsmannen vunnit tre och visar upp ett poängsnitt på 1,11 poäng per match. Mest framstående resultat är senaste omgången då man besegrade Manchester City på Molineux Stadium med 2-1. I övrigt har det varit en del insläppta mål. Bland annat fyra mot Brighton, tre mot Crystal Palace och ytterligare tre mot Liverpool. Även om man har släppt in en del bollar förbi sig så har man också producerat framåt. Laget har endast gått av planen mållösa en gång under säsongen, detta i ligapremiären mot Manchester United. Sedan dess snittar man nästan två mål/match (liga-och cupspel inkluderat). Bästa målskytt under säsongen är Hee-Chan Hwang. 27 år gammal och lånades in från RB Leipzig under säsongen 2021/22. Under debutsäsongen (som inlånad) gjorde han fem mål på 30 ligamatcher och skulle förmodligen bland övriga klubbar inte ses som någon spelare att satsa vidare på, än mindre investera pengar i avseende transfersumma. Men Wolves uppskattade sydkoreanens egenskaper som anfallare och värvade honom för lite över 14 miljoner pund inför fjolårssäsongen. På totalt 71 framträdanden i Wolves tröjfärger har han levererat 14 mål.

Annars har det varit en del positiva rubriker kring den portugisiska kreatören Pedro Neto. Född år 2000 och gör sin femte säsong i klubben, vilket lutar åt att bli den mest framgångsrika. På sju ligaomgångar har han gjort ett mål och spelat fram till fyra. Enligt transfergurun Fabrizio Romano så är portugisen på Arsenals radar inför januarifönstret och det finns säkerligen skäl för honom att fortsätta prestera om hans utgångspunkt är att vandra vidare i sin fotbollskarriär så småningom. Dock så kräver Wolves att få bra betalt: 50 miljoner pund för en uppgörelse.

På skadefront verkar det vara ljust för Wolves del. Den enda spelaren som inte är tillgänglig för spel mot Aston Villa på söndagseftermiddagen är Jean-Ricner Bellegarde, nyförvärv från franska Strasbourg, som fick syna det röda kortet i den sjätte ligaomgången mot Luton Town.

ASTON VILLA

Efter segern mot bosniska HŠK Zrinjski Mostar så ska Aston Villa upp i ringen igen och göra upp med en stor rival. Frågetecken finns för fysiken och dess återhämtning, det vill säga hur ”styggt” matchen tog och belastade spelarna i torsdags.

Emery säger på presskonferensen att Jacob Ramsey och Alex Moreno inte är tillgängliga för spel under söndagen. Rykten gör gällande att Ramsey inte känner sig helt hundra återställd efter skadan han ådrog sig under U21-EM tidigare i somras. Den spanska ytterbacken Moreno har inte spelat match på fem månader, senaste framträdandet i Villafärgerna var i den nästsista ligaomgången ifjol mot Liverpool. Men det nämns att han beräknas vara redo att gå tillbaka till träning 100% efter landslagsuppehållet och kan således vara aktuell för spel när Aston Villa tar emot West Ham den 22 oktober på Villa Park.

Oklar status är det än så länge på den franska duon Boubacar Kamara och Moussa Diaby där båda byttes av med skadekänning i senaste ligaomgången mot Brighton. Beslut togs under lördagen och supportrarna får helt enkelt vänta på besked huruvida någon av dessa, eller båda, kommer till spel mot Wolves.

Aston Villa placerar sig i skrivande stund på en femteplats i tabellen och kan klättra ytterligare i tabellen om man brottar ned bortaspöket på Molineux samt att resultaten går Aston Villas väg kring konkurrenter som Liverpool och Arsenal.

Ifjol blev det 1 poäng av 6 möjliga mot Wolves, då man kryssade hemma på Villa Park (1-1) och klev av planen mållösa senast på Molineux i en förlust med 1-0. Således var det tätt, målsnålt och relativt rikt på varningar under fjolårsmötena. Wolves drog på sig sex gula kort på två möten med Aston Villa och man bör inte förvänta sig någonting annat än att det kommer att vara en fysisk och mental kamp i 90 minuter under söndagen. Totalt har man dragit på sig 23 gula kort (2 gula i samma match på den tidigare spelaren Nunes i mot Brighton) och 1 rött kort på sju ligaomgångar, vilket resulterar i 3 gula kort/match.

Å andra sidan kanske inte Aston Villa ska kasta någon sten i ett glashus med 20 gula kort i Premier League. Douglas Luiz och Lucas Digne är mest varningsbenägna under säsongsinledningen med fyra gula kort vardera, vilket innebär att ytterligare ett gult kort för någon av dessa kommer att resultera i en (1) matchs avstängning. Regeln säger att den spelare som drar på sig fem gula kort under lagets 19 första matcher i Premier League får syna en matchs avstängning. Både Luiz och Digne är tillgängliga inför söndagen men kan vara indisponibla i matchen mot West Ham efter landslagsuppehållet.

Watkins ger Villa ledningen mot Brighton
 

Snackisen i Villalägret har efter torsdagens seger varit Ollie Watkins nysignerade kontrakt. Den nyligen landslagsuttagna engelsmannen kritade på ett nytt avtal som sträcker sig fram till 2028. 50 mål i Villatröjan ska bli fler och Emery jublar tillsammans med supportrarna.

TV

Matchen sänds på Viaplay/V Sport Fotboll med avsparkstid 15:00.

 

Oskar Laurell2023-10-08 09:14:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa