Lagbanner
Villa Park, 2024-09-21 16:00

Aston Villa - Wolves

INFÖR WOLVES
Ollie Watkins börjar att finna målformen igen.

INFÖR WOLVES

Debut i Champions League i tisdags där man besegrade schweiziska Young Boys med bekväma 3-0. Nu ska Aston Villa anta utmaningen som är tätt matchande då lokalrivalen Wolverhampton väntar på Villa Park.

WOLVERHAMPTON

Vi får bläddra ned till ”bottom three” för att finna Wolverhampton. På artonde plats med en (1) inspelad poäng och 11 insläppta. Vad grundar sig denna beklagande defensiv på? Man får tillstå att Wolves var laget som hade en tuff inledning på spelschemat där Arsenal och Chelsea skulle avhandlas. Två insläppta mot Arsenal och sex insläppta mot Chelsea. Därefter lättade schemat en aning med Nottingham på bortaplan och Newcastle på hemmaplan innan man nu ska ta bussen ut till Villa Park. Resultat? Tre insläppta och endast en poäng inspelad.

Nej, det är inte något formstarkt lag som kommer till Villa Park under lördagen. Ett kryss och tre förluster, 1 poäng av 12 möjliga. Klart att managern Gary O´Neil har fått en tuff start på säsongen 2024/25. Under veckan som varit har Wolves spelat ligacup medan Villa varit ute i Europa. I 16-delsfinalen förlorade man med 3-2 på bortaplan mot Brighton. Men vad som bör tilläggas är att O´Neil ”luftade” på truppen och lät bland annat, till vardags, ordinarie spelare som Cunha, Lemina och Semedo inleda på bänken.

Det blir genast intressant att ”grotta” i vad som försiggår defensivt i Wolverhampton. Ett snitt på 2,75 insläppta mål per match och ett snitt på 15,5 skott mot mål emot sig. Det är tydligt och uppenbart att Wolverhampton är ett lag som ännu inte har fått ihop det defensiva samarbetet och kommer, med stor sannolikhet, att främst fokusera på att täppa till och spela ett riskminimerande spel. Här ska ingenting ges bort gratis, för det har inte Wolverhampton längre råd med.

Enligt Flashscore.com så har Wolverhampton ett gäng spelare på skadelistan, bland annat Sasa Kalajdzic och Boubacar Traore. Spelare som är tveksamma till start eller spel är den algeriska ytterbacken Rayan Ait-Nouri, som under sommaren hade ett intresse från andra engelska klubbar.

Senast lagen möttes på Villa Park var i mars. Då vann Aston Villa med 2-0. Men rent statistiskt så spelade Wolves jämnt och var i flera moment bättre än sin motståndare. Bland annat hade man ett större bollinnehav, högre xG-värde och fler skott mot mål än Aston Villa. Tur för oss Villasupportrar var att fransmannen Moussa Diaby klev fram och levererade ett mål och en målgivande passning som i sin tur resulterade i värdefulla och fina tre poäng till hemmalaget.

ASTON VILLA

Seger i CL-premiären och i nuläget på tredjeplats i CL-tabellen och femteplats i Premier League. Fyra segrar på säsongens fem inledande matcher är ett gott betyg för Unai Emery. Man skapar många målchanser och gör också många mål. Räknar man in Champions League och mötet med Young Boys så har Aston Villa gjort 10 mål på 5 matcher. Ett snitt på två mål per match, vilket innebär att det krävs en effektivitet som är hög hos motståndaren för att man ska kunna rå på årets upplaga av Aston Villa.

Om offensiven har varit ett utropstecken, finns det må hända något orosmoln att avhandla? Ja, det skulle väl vara defensiven. Precis som för Wolves, så har Aston Villa en svårighet att ”nolla” sina motståndare. Även om Aston Villa lyckades lösa säsongens första nolla i tisdags så har man i ligaspelet släppt in sex mål, ett snitt på 1,5 insläppta mål per match.

För även om Wolves har visat sig vara generösa i sin defensiv så finns det även saker som talar för att Wolves kan såra Aston Villa under lördagen. Ett snitt på 3,75 skott på mål per match visar ändå på att Wolves kommer att ta sig fram till lägen och vad passar då bättre än att förbättra sin effektivitet i en variant av lokalrivalsmöte? En måleffektivitet på 26,6% skrämmer förmodligen inte särskilt många ligakonkurrenter. Att jämföra med Aston Villa som har en måleffektivitet på 36,8%, som inte heller är ”dödlig” på något vis men åtminstone högre än lördagens motståndare.

På skadefronten är det Cash som fortfarande är ”out” utöver Kamara och Mings. Emery kunde också lugna diverse Villa-och Fantasysupportrar att Ollie Watkins är 100% redo att spela, trots att han blev utbytt i tisdags med en ispåse runt vrist/fot. Apropå Ollie; Den engelska semifinalhjälten från i somras verkar varva upp ordentligt. Två gjorda mål när Villa vände mot Everton förra helgen samt ett mål mot Young Boys, som tyvärr blev bortdömt. Kan han såra Wolves defensiv under lördagen?

TV

Matchen sänds på Viaplay och V Sport Xtra med avspark 16:00.

 

Oskar Laurell2024-09-21 11:07:04
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Aston Villa - Bologna 2-0
Manchester United väntar på Villa Park