Lagbanner
INFÖR ZRINJSKI
Får vi se och uppleva en segerkram under torsdagskvällen?

INFÖR ZRINJSKI

Ett möte mellan en engelsk fotbollsklubb och en bosnisk. Ett möte mellan två lag som har inlett europaspelet på olika sätt. Ett lag med allt att vinna. Det andra med allt att förlora. Inför mötet mellan Aston Villa och bosniska HŠK Zrinjski Mostar så finns det flera olikheter att belysa. Men bara för att någonting är annorlunda så behöver det inte betyda att det är dåligt, eller hur? Det lärde vi oss i Warszawa.

ZRINJSKI

En bosnisk fotbollsklubb som har sin bas i staden Mostar  [mosta?r], en av landets största städer tillsammans med Sarajevo, Banja Luka, Tuzla och Zenica. Staden är belägen nära den kroatiska landsgränsen, drygt en timme om du ska transportera dig med bil.

Men nog om staden och i stället fokus på stadens stolthet, fotbollslaget HŠK Zrinjski Mostar. Hemmastället är vitklätt och bortastället är åt det mer guldaktiga hållet med svart som inslag. Utöver det estetiska så har laget firat diverse framgångar i den inhemska ligan.

Klubben grundades 1905 i dubbelmonarkin Österrike-Ungern och reformerades 1992 då Bosnien och Hercegovina förklarade sig självständigt från Jugoslavien. Första säsongen i den högst inhemskt rankade ligan ägde rum under år 2000. Fem år senare vann man sin första titel. Sedan dess har man vunnit ligan ytterligare sju gånger. Ifjol vann man både den inhemska cupen och ligan vilket innebar en kvalplats till världens största klubblagsturnering Champions League.

Ifjol var laget involverade i kvalspel både till Champions League och Europa League efter att ha vunnit ligan även säsongen 2021/22. Då blev det uttåg i den första kvalificeringsrundan i Champions League mot Sheriff Tiraspol och därefter utslagna i ett avgörande playoff mot slovakiska Slovan Bratislava.

Torsdagens motståndare hade aldrig tidigare nått gruppspelsstadiet i en europeisk klubblagsturnering fram tills den här säsongen. Resan började i kvalet till Champions League där det återigen blev ett uttåg mot Slovan Bratislava efter att ha förlorat med 2-3 över två möten. Innan dess hade man besegrat Urartu från Armenien efter straffavgörande. Efter uttåget ur Champions League så hamnade man i kval till Europa League där man i den tredje kvalificeringsrundan mosade isländska Breiðablik med totalt 6-3. I avgörande playoff till Europa League så snubblade man på målsnöret mot LASK från Österrike och man fick i stället nöja sig med gruppspel i Europa Conference League.

På totalt åtta europeiska kvalomgångar till Champions League och Europa League så gjorde man 13 mål och släppte in 12. Således ett målglatt gäng som även är generösa i defensiven. I kvalet var den rutinerade anfallaren Nemanja Bilbija bästa målskytt med fyra till antalet. Inne på sin nionde sejour med klubben där debuten skedde under säsongen 2015/16, då med fyra mål på lika många ligamatcher. Under hans tid i klubben har han bidragit med 122 ligamål på 132 matcher. Under säsongens första sju ligamatcher har han gjort sex mål. Hörde jag målspruta? Bilbija har även medverkat i Bosnien och Hercegovinas landslag i kvalet till Europamästerskapet 2024, där han bland annat startade mot Liechtenstein på topp tillsammans med superstjärnan Edin Dzeko.



Väl i gruppspelet i Europa Conference League så inledde detta bosniska gäng lite svajigt. Efter 45 minuter stod det 0-3 på resultattavlan till AZ Alkmaar, gruppmotståndare från Nederländerna. 33% bollinnehav och endast ett skott på mål. Det såg inte ljust ut och det var ingen som trodde på någonting annat än en seger för AZ Alkmaar. Men Plemici, som är smeknamnet på klubben och betyder ”The Nobles” (De ädla), ville annorlunda. Fyra skott på mål i den andra halvleken och 100% effektivitet resulterade i att laget vände från underläge 0-3 till seger med 4-3 och AZ Alkmaar fick göra precis som Aston Villa, resa hem till sin bas med noll europapoäng i ryggsäcken. Överraskande nog så var inte anfallsstjärnan Nemanja Bilbija med i målprotokollet. Istället var Zvonimir Kozulj, central mittfältare, stor segerorganisatör med reducering till 1-3 och matchavgörande 4-3.

Truppen består främst av spelare från Bosnien och Hercegovina och Kroatien. Laget är därefter ”kryddat” med en serbisk försvarare vid namn Slobodan Jakovljevic som har varit klubben trogen i åtta säsonger samt en israelisk målvakt, Omer Niron, som till den här säsongen är inlånad från den israeliska fotbollsligan. Han har dock bara spelat en match för klubben, vilket innebär att han än så länge fått inta rollen som andrafiol bakom Marko Maric. En kroatisk målvakt med erfarenhet från norska, amerikanska och grekiska fotbollsligan som gör sin andra säsong i klubben.

En spetsegenskap som HŠK Zrinjski besitter är att man är offensivt skickliga. På åtta kvalomgångar samt en gruppspelsmatch har man gjort 17 mål. Det ger i sin tur ett målsnitt på nästan 2 mål/europeisk klubblagsmatch. Det är tillräckligt bra för att vinna fotbollsmatcher, oavsett om man spelar hemma på Stadion Pod Bijelim Brijegom med 9 000 åskådare eller på Villa Park inför 42 000 åskådare. I ligaspelet har man på sju omgångar gjort 16 mål, där har tidigare nämnda Nemanja Bilbija stått för nästan 40% av målen.

Något annat som talar för Aston Villas motståndare är formen. Efter segern mot AZ Alkmaar har man radat upp ytterligare tre raka segrar och åtta gjorda mål, bland annat med seger mot FK Igman i ligaspelet då man förvånansvärt nog höll nollan och vann med 2-0 på bortaplan. Således är det en motståndare som reser till England med gott självförtroende och med en mentalitet att man har allt att vinna och ingenting att förlora.

Finns det någonting som talar emot? Jo, naturligtvis. Erfarenhet av europeiskt gruppspel är ingenting som laget är vana vid. Nog för att man starkt nog vände på steken mot AZ Alkmaar i den första gruppspelsomgången. Men hur många vändningar av liknande slag har man i sig fysiskt och mentalt? Totalt 15 insläppta under säsongens europaspel indikerar att det knappast är en försvarsmur som träder in på Villa Park. Snarare en passage där lag får komma till målchanser hej vilt. Någonting som Aston Villa definitivt bör utnyttja.

ASTON VILLA

En tuff start på cupspel överlag för cupspelsspecialisten Unai Emery. Efter att ha visat sin överlägsenhet gentemot skotska Hibernian så var det ett ihåligt, svagt och framförallt roterande Aston Villa som åkte ned till Warszawa och släppte in tre bollar på 90 minuter. Spelare som Chambers, Lenglet och Tielemans fick chansen från start och samtliga stod för en prestation som utan betänketid kan klassas som underkänd. Hur stor är chansen att denna trio får nytt förtroende?

Efter förlusten i Warszawa så besegrade man förvisso Chelsea i ligan borta på Stamford Bridge med 1-0 för att några dagar senare åka ur ligacupen mot Everton med förlust på Villa Park med 1-2. Således förlust i den första gruppspelsomgången av Europa Conference League samt uttåg ur ligacupen redan i 16-delsfinal. Unai Emery och hans Aston Villa förmådde inte att nå ett resultat som tog laget till en nivå som placerade dom bland dom 16 bästa lagen i cupen. Även om ligacupen kanske inte var någon prioritering så svider det likförbannat att inte ens vara topp-16 i en inhemsk cup. Det anses inte vara tillräckligt bra om klubben vill bygga upp en ny sorts mentalitet och tävlingsmiljö.



Med det sagt så är torsdagens europacupmatch av stor betydelse. Ytterligare poängtapp kommer att skapa fler orosmoln och frågetecken för truppens bredd och kompetens, vilket i det långa loppet kommer att straffa sig. Emery är tydlig med att han vill skriva nya framgångsrika kapitel i sagan om Aston Villa. Då skulle det passa väl med vinst och 3 poäng på Villa Park under torsdagskvällen oavsett om det roteras på vissa positioner eller inte. Unai Emery uttryckte även på presskonferensen att man måste vinna imorgon, vilket indikerar att han inte tänker tillåta någon mättnadskänsla efter lördagens framgång mot Brighton.

Emery nämnde även att den franska duon Moussa Diaby och Boubacar Kamara inte kommer till spel. Även målskytten från i lördags, Jacob Ramsey, kommer inte att deltaga. I övrigt nämns Leon Bailey som ett aktuellt namn till matchtruppen, men där kommer ett sent beslut att tas huruvida jamaicanen är matchredo eller inte efter att ha blivit utbytt i ligacupmötet mot Everton efter en halvtimme. Utöver nyss nämnda spelare så är även Alex Moreno, Tyrone Mings och Emi Buendía åsidosatta på grund av skada.

Vad som är glädjande är att den brasilianska mittbacken Diego Carlos verkar vara redo för spel. Detsamma gäller även för den kreativa yttermittfältaren Bertrand Traore som suttit bänk i två raka matcher och bör rimligtvis vara sugen på att visa upp sina kvaliteter och bidra med offensiva ageranden och produktivitet.

Hur Emery ställer upp är inte helt självklart. Han nämnde efter förlusten i ligacupen mot Everton att det är ett måste att rotera bland spelarna för att få så många spelare som möjligt i matchform samt hålla den fysiska kapaciteten och belastningen på en någorlunda rimlig nivå bland spelare som bedöms vara ordinarie. Men i och med uttalandet att laget MÅSTE vinna imorgon så är det inte orimligt att tro att Emery väljer att matcha ett ordinarie lag.

Utifrån en ”vild” gissning kring spelaruttagning så skulle jag gissa på att Emery väljer att ställa upp på följande vis:

3-4-2-1

Martinez

Konsa Carlos Pau

Cash Tielemans Luiz Digne

Zaniolo McGinn

Watkins


Med på spelarbänken och redo för inhopp kommer Olsen, Chambers, Lenglet, Dendoncker,  Bailey, Traore, Kellyman och Duran vara.

TV

Avspark 21:00 på Villa Park där Viaplay och V Sport Xtra sänder matchen.

 

Oskar Laurell2023-10-05 07:39:32
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa