2020-07-16 19:00

Everton - Aston Villa
1 - 1

Kryss med sur eftersmak
Några få minuter från full pott och ett ljusare utgångsläge. Istället "förlorades" två poäng som resulterade i ett tuffare utgångsläge.

Matchen kanske inte går till historien som den mest sprakande eller välspelade, men Aston Villa var några ynka minuter och marginaler från tre poäng. Men istället för full pott och ett bättre utgångsläge inför de sista omgångarna så fick Aston Villa nöja sig med ett poäng och ett ovisst utgångsläge på Goodison Park.

Vägval som resulterade i mellanmjölk
Inför matchen mot Everton så beskrevs den av Dean Smith som ett returmöte i ett playoff, således med slutspelskaraktär. Därför är det viktigt med vägval, det vill säga hur en grupp kollektivt ska ta sig an en utmaning ur ett strategiskt perspektiv samt med vilken mentalitet och inställning. Ur en strategisk synvinkel så ställde Dean Smith upp med en identisk laguppställning som i senaste vinstmatchen mot Crystal Palace. En 4-3-3 uppställning med Reina i mål, Elmohamady, Konsa, Mings och Targett i försvarslinjen. Mittfältet bestod av formstarka Douglas Luiz, John McGinn och Conor Hourihane. Den offensiva trion som mönstrades var Trezeguet, Samatta & Grealish. En förståelig uppställning från Dean Smiths sida då det är känt sedan gammalt att en coach/manager sällan ändrar på ett vinnande lag.

Så hur tog sig Aston Villa an Everton rent mentalt i första halvlek? Avvaktande till en början där inget av lagen egentligen kan tillskriva sig några stekheta lägen. Det upplevdes som tydligt att Everton skulle arbeta med att mata inlägg i motståndarnas straffområde där tanken förmodligen var att låta anfallaren Dominic Calvert-Lewin möta inlägget med sin panna. Det blev ett par inläggsförsök som försvarslinjen kunde städa undan, men där yttermittfältaren Bernards misslyckade inläggsförsök blev den farligaste chansen i första halvlek då bollen träffade ribbans ovansida.

Som så många gånger förr den här säsongen så känns Aston Villas anfallsspel uddlöst. Inga direkt farliga målchanser och känslan i första halvlek är att Aston Villa fokuserar och arbetar utifrån en strategi vars syfte är att hålla motståndarna på utsidan och inte släppa till några målchanser emot sig. Således så var den berömda handbromsen långt ifrån släppt och insatsen gällande den första halvleken kan beskrivas som rubriken lyder; mellanmjölk.

Ezri Konsa i fokus

Ezri Konsa skulle spela en huvudroll under andra halvlek. En halvlek där Aston Villa inledningsvis lossar lite mer på tyglarna och visar stunder upp ett mer flexibelt anfallsspel. Jack Grealish hade den första farliga chansen då han avancerade in i straffområdet från vänsterkanten och försökte därefter hitta luckan vid Jordan Pickfords närmsta stolpe. Skottförsöket strax utanför, tyvärr. Åter tillbaka till Ezri Konsa som lyckligtvis på en fast situation slängde sig fram med foten och mötte Conor Hourihanes frispark och bollen rullade vackert in i mål. 1-0 till Aston Villa och livetabellen såg plötsligt tillfredsställande ut. En liten notering som gjordes i samband med målet var att Conor Hourihane registrerades för sin 5:e assist för säsongen. Endast Jack Grealish har stått för fler framspelningar i ligaspelet (6st) än den irländska mittfältsmotorn.

Efter målet spelar Aston Villa fortsatt stabilt och kontrollerat vad gäller matchplanen att hålla motståndarna på utsidan och minimera antalet misstag, men med skillnaden jämfört med första halvlek att det är mer passion & glöd som är inblandat. Klubben och spelarna verkar i detta skeendet av halvleken förstå syftet och anledningen med att vinna dagens match. Det påståendet grundar sig i att Aston Villa försökte att stänga matchen och gå för ett andra mål strax efter att det första gjordes. Jack Grealish överstegsfintade på vänsterkanten och skickade in säsongens bästa inlägg mot den bortre stolpen. Vältajmat så möter den nyligen inbytte Anwar El Ghazi inlägget, tyvärr med något som kan beskrivas som en ”klumpfot” eller ”julgransfot”. Kommentatorn påpekar snabbt att det snarare är svårare att missa målet. Men El Ghazi lyckades med konststycket. Där och då kändes det signifikativt för Aston Villas anfallsspel säsongen 2019/2020. Inte tillräckligt kliniska och effektiva när det är skarpt läge.

Efter chansen till att utöka ledningen så sjunker istället Aston Villa djupare ned i planen och bjuder dessvärre in Everton i matchen igen. Motståndarna kommer till flertalet heta lägen och man kan knappast påstå att det är med någon god känsla i kroppen som man börjar att räkna ned. Förr eller senare kommer det tyvärr att ringa, var känslan. Mycket riktigt. Inhopparen Theo Walcott möter ett inlägg i den 87:e matchminuten där bollen, nästan i slowmotion, seglar mot den bortre delen av målburen. Ezri Konsa, andra halvlekens frontfigur, gör allt i sin makt för att cykelsparka bort bollen innan den passerar mållinjen. Tyvärr är det någon hundradel för sent. Målkameran visade att bollen tydligt var inne och en djup suck väntade härnäst. 3 poäng hade omvandlats till 1 poäng och Aston Villa befann sig återigen på 19:e plats i tabellen.

Sammanfattningsvis så var det två ineffektiva lag som möttes på torsdagskvällen. När statistiken summerades så hade Everton 7 skott mot mål med Aston Villa hade 8 stycken till antalet. Dessvärre så hade båda lagen, av 7 respektive 8 skott, bara ett (1) skott på mål vardera.

Men än finns det hopp!
Sett till matchbilden och den sammanfattade statistiken så var det förmodligen rättvist med ett kryss. Med två återstående omgångar kvar att spela så har Aston Villa fortfarande 4 poäng upp till säker mark, i och med att Watford förlorade gårdagens match mot West Ham med 3-1.

Om en överlevnadsanalys ska göras så är det intressant att undersöka vad som krävs för att Aston Villa ska överleva bottenstriden i Premier League, med matcher mot Arsenal och West Ham kvar att avverka. Realistiskt, enligt olika användare på Twitter, så bör Aston Villa klara av att kriga till sig 1 poäng mot Arsenal samt hämta hem 3 poäng mot West Ham i den avslutande omgången. Det som förefaller som extremt viktigt, om denna fantasi och dröm ska bli till verklighet, är att Watford förlorar båda sina återstående matcher mot Manchester City och Arsenal samt att Bournemouth högst tar 3 poäng i sina avslutande omgångar mot Southampton och Everton. Med detta scenario som utgångspunkt så får vi följande tabell i bottenskiktet efter 38 omgångar;