1 - 2

Leicester City FC – Aston Villa FC: 1–2
Ollie Watkins kunde under Tisdagen fira sitt 11:e mål för säsongen

Oftast kan enstaka händelser avgöra matcher. Det kan handla om ett misstag, ett byte eller en utvisning. Efter Aston Villas match mot Leicester under tisdagskvällen går det att slå fast att även i denna match blev sådanna situationer avgörande för att Emerys gäng skulle åka hem med tre nya poäng inkasserade.

Matchen inleddes i ett relativt högt tempo. Visst är det inte något lag som skjutits ur startblocken, men den första kvarten präglas av en hög Leicesterpress och en vilja att gå framåt från hemmalaget.

Redan första tio minutrarna syntes det att Leicester hade en plan för att komma igenom det numera så solida Villaförsvaret, långa bollar på Barnes. Den kvicka vänsteryttern hade redan bjudit in Ashley Young till en så kallad match i matchen, där anfallaren gick klart vinnande ur duell efter duell.

Efter dryga kvarten spelad tog Villa tag i bollen för en längre uppbyggnadsfas, för egentligen första gången i matchen. Med detta tog man mer eller mindre också kommando över matchbilden och fick ner Leicester i puls efter en energisk inledning.

En situation uppstår efter vad som såg ut att vara en relativt harmlös frispark, Watkins går ned och bollen går ut till hörna. Efter att ha tagit sig för knät och sannolikt gett halva Birmingham migrän av oro reste han sig upp och kunde fortsätta spela. På den efterföljande hörnan lyckades den australiensiske mittbacken Harry Souttar bli av med sin markering och ta sig in i ett gyllene läge att ge hemmalaget ledningen. Väl där missade han däremot mål med vad som får anses vara en grov, och nu i efterhand potentiellt matchdefinierande, miss.

Med 24 minuter på klockan blir det en tryckt stämning bland Villasupportrarna. Ollie Watkins hade just rullat in ett ledningsmål efter att ha blivit vackert framspelad, med en passning perfekt i steget, av Buendía. Problemet var bara att det såg ut att vara en klar hands på argentinaren i mottaget innan passningen. Några bilder på den situationen visade inte VAR utan istället kontrollerades en offside som inte fanns och man slog sedermera fast Villas ledningsmål.

Buendía skulle fortsätta att visa klass genom resten av matchen där han, även om han missade några passningar ibland, stundtals visade på just de tekniska förmågorna som Purslow menade att han värvades för. Ett tryck byggdes upp på Iversen i Leicestermålet och det såg ut att vara närmre utökad ledning än en kvittering.

Harvey Barnes skrev inte under på detta. På en djupledsboll från Wout Faes sprang engelsmannen enkelt förbi Ashley Young och medtaget tog han inåt i banan. Därifrån placerade han bollen förbi Martinez och visade att världsmästarmålvakten visst kan släppa in mål, även om det på senare tid inte sett ut så.

När Villa väl gav Barnes handen tycktes han sugen att rycka hela armen. Han sprang förbi Ashley Young gång efter annan och lyckades med fem minuter kvar av första halvlek få iväg ett avslut som skulle komma att ställa Martinez en aning. Efter att ha lämnat Leicesteranfallarens fot tog bollen på Mings rygg och kunde till sist styras bort av Martinez smalben, som lyckligtvis hade dröjt sig kvar när målvakten var på väg ut mot stolpen.

Under första delen av andra halvlek blev det tydligt att Emerys mannskap inte fick spelet att stämma som de ville. Främst syntes det på Young som inte satte många fötter rätt under den perioden. Spelet blev böljande men kom inte att resultera i många direkta chanser. Den främsta chansen dittills för Villa att ta ledningen kom när Moreno drev fram i motståndarnas straffområde. Efter en tunnelpass av Buendía kunde vänsterbacken driva längs med kortlinjen och sedan avsluta i stolpen.

Ungefär här valde Young att bidra till matchen när han såg till att få Leicesters Dewsbury-Hall att bli utvisad. Under en sexminutersperiod av andra halvlek gick hemmalagets 24-årige mittfältare in i två dueller mot Young, där båda resulterade i gula kort. Nu kunde Villa angripa matchens sista period på ett nytt sätt.

Man bytte in bland andra Jhon Durán, som inte kom att göra så stort avtryck, men också Bertrand Traoré – som kom att bidra desto mer.

Med 87 minuter på klockan tycks Leicester vara belåtna med delad poäng lagen emellan. Man byter ut Maddison som nu lämnar över kaptensbindeln till Ndidi. Huruvida det var bindeln som fick kaptenen att göra bort sig är inte klarlagt. Det vi däremot vet är att det är en vansinnespassning som han lägger på egen planhalva i 87:e minuten. Ndidi spelar bollen rakt till Traoré, men än är det mycket kvar för honom att göra.

För att bollen ska gå i mål därifrån måste den Burkinska anfallaren få både höjd och skruv på avslutet. Dessutom måste det ske fort för att inte möjligheten ska gå honom förbi. Han tar sin chans när han ser att Iversen är långt ute och ger ledningen åt Aston Villa

Leicester skulle inte visa sig vara färdiga utan blev, med mer än 90 minuter på klockan, tilldömda en straff. Detta var ett av de märkligare besluten man sett då det av repriserna blev tydligt att Ollie Watkins snarast blev knuffad själv och straffen VAR:ades bort utan större protester från de inblandade.

Det är en gedigen skara lag som Aston Villa lämnat bakom sig i tabellen. I skrivande stund ligger the Claret and Blue på en 7:e plats, strax över Liverpool och en bit över Chelsea. Visst såg spelet inte helt glänsande ut under tisdagens match, kanske är det ren tur att Traoré får läget att göra 2-1. Men vad som inte är tur eller tillfällighet är att Villa nu har känn på europaplatser, det är ett resultat av hårt slit från Emerys sida, och för det är vi tacksamma ändå!