Lagbanner
Villa Park, 2023-09-30 13:30

Aston Villa - Brighton

Målfest att vänta?
Nya stordåd av Emi Martinez mot Brighton?

Målfest att vänta?

Aston Villa-Brighton, ett toppmöte i Premier League. Det hade nog inte många tippat för några år sedan. Men nu är vi är där och ett tätt och målrikt möte är att vänta på Villa Park under en tidig lördagsavspark.

Tänk om Villa skulle vara regerande Champions League-mästare och ändå spela på Villa Park inför knappt 20 000 åskådare. Knappast troligt, va? Det var ändå verkligheten för europacupmästarna från Aston. I november 1982 tog Villa emot Brighton inför blott 18 834 åskådare! Peter Withe gjorde enda målet i en av sjutton inbördes segrar för Villa genom historien. Det allra första mötet, en Charity Shield-match 1910, där ligasegrarna Villa mötte vinnaren i Southern League vanns däremot av Brighton med 1-0. Totalt sett har ändå Villa ett klart inbördes övertag på Brighton & Hove Albion. 
Hur lördagens match ska sluta är dock högst ovisst. Stora likheter kan man i vilket fall se mellan lagen. Båda två har som “underdogs” slagit sig in på topp sex, Brighton för närvarande som trea medan de vinröda parkerar på sjätte plats. Trots denna succéfyllda inledning finns frågetecken kring båda lagen. Brighton förlorade sin första match i Europa-spelet med 2-3 och åkte under veckan ur ligacupen, exakt som Villa alltså.
För Villas del är det förstås vind i seglen allt sedan Unai Emerys övertagande. Faktum är att Emery för närvarande har högst vinstprocent av samtliga som har matchat Villa genom åren, inkluderat legendariske George Ramsay som ledde laget till tolv titlar under sina 42 år (!) som manager i tidernas begynnelse. Vi är också på raskt väg mot flest poäng under ett kalenderår sedan Premier League startade. Men ändå… Det finns frågetecken. Varför gick laget i så billiga fällor i Conference League mot Legia Warzawa? Varför såg det så håglöst och torftigt ut mot Everton under veckan? Emery har saker att fundera på, trots framgångarna. 
Den fina sviten på tio raka hemmasegrar sprack mot The Toffees, men det är fortfarande nio raka ligasegrar hemma på Villa Park. Kan det bli en tionde raka, trots den digra skadelistan? Buendia och Mings är förstås fortfarande på skadelistan. Leon Bailey fick tyvärr utgå under veckan och lär inte finnas med mot Brighton. Frågetecken också för Diego Carlos, Alex Moreno och Jacob Ramsey, där det går trögt med comebackandet. Vi får hoppas att det blir islossning för Ollie Watkins efter fullträffen mot Chelsea senast, att Emi Martinez fortsätter leverera prakträddningar och att Ezri Konsa hittar tillbaka till sin fina form efter en djupdykning mot Everton. 
Brighton har också ett gäng som sysselsätter fysion. Enciso, Gross, Milner och Lallana är förmodligen borta. Evan Ferguson bör vara tillbaka framåt, där också Ansu Fati ska ansluta. Speedjapanen Kaoru Mitoma känns dock som mannen att verkligen se upp för. Tre mål och tre assist på sex matcher hittills talar för sig själv. Mitoma har i en bok som har släppts hemma i Japan redogjort för hur han gör för att ständigt utvecklas, genom att bland annat sätta upp delmål och göra noggranna dagboksanteckningar. 
Att Mitoma kommer att vara inblandad i ett mål är en lågoddsare. Att det kommer att bli fullträffar i matchen likaså. Brighton har gjort 18 mål (!) på sex matcher medan Villa har gjort 12, vilket också måste ses som fullt godkänt. Vi kan alltså räkna med en allt annat än tillknäppt tillställning och en hjärnornas kamp mellan Unai Emery och Roberto de Zerbi. 
Förra säsongen vann Villa båda mötena med 2-1. Låt oss hoppas att det är en trend som kan fortsätta på ett fullsatt Villa Park! 
Matchstart: lördag kl 13:30
Domare: Andy Madley
VAR: Stuart Attley
 

Morgan Carlsson2023-09-29 21:31:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa