Lagbanner
Villa Park, 2023-09-30 13:30

Aston Villa - Brighton
6 - 1

Målfest blev det!
Hattrick för "ketchup-mannen" Ollie Watkins.

Målfest blev det!

Målfest blev det! Men jämnt och tätt? Nej. Aston Villa körde över gästande Brighton med hela 6-1 (3-0), trots ett bollinnehav på blott 38 procent.

Att det skulle bli en hjärnornas kamp på Villa Park var självskrivet: Unai Emery mot Roberto de Zerbi. Den här gången triumferade Emerys spanska snilleblixtar mot de Zerbis italienska infall. Brighton-managerns “just kommit hem från krogen”-uppsyn blev alltmer påtaglig ju längre matchen led. Vad bestod då Emerys segerdrag i? Ja, bland annat var det upplyftande att se när det tålmodiga bollduttandet runt eget straffområde gång efter annan varierades med längre bollar. Snabba löpningar från Watkins och Diaby samt ytterbackarna Digne och Cash lönade sig gång på gång. Villa sårade sydkustgänget dödligt trots lågt bollinnehav. 
Efter säsongens första mål mot Chelsea var det inte helt oväntat att det skulle komma mera för Ollie “Mr Heinz” Watkins. Redan efter 21 minuter hade han satt dit Premier League-mål nummer två och tre. Det första efter en grann upprullning signerad John McGinn och Matty Cash, där Ollie bara behövde sätta foten till. Det andra däremot mer en egen uppvisning av Watkins där han vände ut och in på Brighton-försvaret. 
Watkins var också ödmjuk nog att servera Moussa Diaby för nästa mål. Diaby fick tyvärr inte den fullträffen i målprotokollet eftersom skottet/passningen styrdes in av Pervis Estupinan. 
Tremålsledning i paus och bombsäkra poäng? Nej, redan Håkan Södergren konstaterade ju att det inte finns något värre än att leda med 3-0. Det var nästan så att man började tro att de inblandade aktörerna hade tagit den gamle hockeylegendaren på allvar när andra halvlek började. Villa blev ordentlig tillbakatryckta och med hjälp av inbytta Joao Pedro och Ansu Fati snickrade Brighton ihop en tidig reducering. Precis som vid 2-0 och 3-0 blev det VAR-granskning, men för tredje gången friade VAR. 
Oro i Villa, som knappt fick låna bollen under en lång stund.
Men det här var bara en sån dag när inget kunde gå fel, en sån dag när (nästan) allt lyckades för Ollie Watkins. McGinn regisserade än en gång och Watkins tog precis som Diaby hjälp av ett Brighton-ben för att sätta 4-1. Hattrick! Den smällen orkade inte gästerna resa sig från. Resten av matchen blev defilering för Villa - och utökad målskörd: ett mycket snyggt 5-1 stolpe in av inbytte Jacob “one of our own” Ramsey och så epilogen i form av Douglas Luiz behärskade bredsida efter retur på Watkins friläge. 
Villa kom alltså med besked upp på banan igen efter den energifattiga insatsen mot Everton. Av de defensiva problemen syntes intet och framåt var det sylvasst. Mittfältet med Kamara och Luiz som ankare var prickfritt och McGinn var tillbaka till sitt vanliga jag.
Orosmoln då? Både Diaby och Kamara haltade ut, men vi får hoppas att det var mer av säkerhetsåtgärder att bytena kom till. 
För Villa var det femte raka ligasegern mot Brighton. Två gånger 2-0 för två år sedan, två gånger 2-1 förra säsongen. Innebär det att returmötet 4 maj kommer att sluta 6-1 i Villa-favör? Nja, kanske inte, men drömma kan man ju. 
Storsegern och tre poäng tar Villa förbi Brighton och vid slutsignalen upp på tredje plats med femton poäng på sju matcher och hela 18 gjorda mål. En fantastisk start på ligaspelet. 

Morgan Carlsson2023-09-30 16:31:41
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa