Old Trafford, 2023-12-26 21:00

Manchester U - Aston Villa
3 - 2

Manchester United - Aston Villa 3–2
Dendoncker stod för en fin första halvlek och fick kröna det med sitt första mål i ligan.

Efter en väl genomförd första halvlek och ledning med 2–0 stod Aston Villa för säsongens svagaste halvlek där Manchester United bröt Aston Villas svit på sju raka ligamatcher utan förlust och vann med 3–2.

Matchen började som man kunde förvänta sig mot ett topplag på bortaplan. Likt matcherna mot Tottenham och Chelsea var hemmalaget till viss del lite mer bollförande och försökte utnyttja Villas högt stående backlinje utan resultat. När vi väl återerövrade bollen och ställde om så kom vi in i matchen och skapade ett tryck mot Uniteds mål och radade upp fasta situationer. Här kändes det tryggt. Och på en frispark till höger om straffområdet slår John McGinn en perfekt avvägd frispark mot den bortre stolpen där det var fullpackat med spelare. Bollen letade sig in i det bortre hörnet och Villa hade tagit ledningen. Matchbilden fortsätter på inslagen väg där vi genom ett flertal fasta situationer behåller trycket mot Uniteds mål. På en överlång hörna får Lenglet stå fri på bortre stolpen och nicka in bollen mot målet där Dendoncker med yttersidan av foten styrde in bollen. Halvtid och det kändes väldigt tryggt på alla sätt och vis.

Den andra halvleken blev dock en helomvändning. Den 19-årige Alejandro Garnacho slog till med två mål inom loppet av 12 minuter, vilket gav United vittring i matchen. I den 82: a minuten blev Rasmus Højlund matchhjälte när han slutförde vändningen genom att sätta 3–2-målet bakom den argentinske målvakten Emiliano Martinez. Visst vi fick någon målchans här och var men det var inte vår dag helt enkelt.

När jag efter ett par dagar reflekterat över matchen punktar jag ner reflektioner om vad som gjorde att det gick så galet som det faktiskt gick i andra halvlek. Jag kan alltid köpa en förlust om man inte har dagen eller för den delen förlorar då man trots allt gjort en bra insats (eller godkänd) över 90 minuter. Men det här var något annat.

• Vi var alldeles för loja med bollen i andra halvlek. Satte våra medspelare i svåra situationer gång på gång genom lösa passar eller passar utan kvalitet.
  • Vi sprang för lite och gav oss inte själva chansen att kunna spela oss ur Uniteds höga press i början av andra halvlek. En väntad press som vi borde kunna manövrerat på ett bättre sätt genom att hitta en tidigare boll upp emot forward på kropp första 10–15 minuterna av andra halvlek.
  • Kände redan efter 10 minuter i andra att vi borde agerat och gjort byten. Det dröjde allt för länge i mitt tycke innan första bytet kom. Vi var inte påkopplade och hade behövt en tidigare injektion och någon som tände laget.
  • Konsa har förtjänstfullt agerat högerback och gjort det med bravur. Men nu är det dags att spela han på positionen han är bäst på och få in en mer offensiv kraft på högerbacken. Cash kommer tillbaka, men här behövs det backup. Kommer det i januari-fönstret?

Avslutningsvis vill jag poängtera att jag är väldigt nöjd med säsongen i sin helhet och att det ibland kommer plumpar. Idag var en sådan. Vi kommer ta lärdom av detta, och jag kan garantera att Emery kollat på andra halvleken och har analyserat igenom alla sekvenser mängder av gånger. På lördag får vi chansen till snabb revansch och den ska vi ta. UTV!