Lagbanner
The Amex, 2021-02-13 21:00

Brighton - Aston Villa
0 - 0

Martinez ordnade kryss för ett blekt Aston Villa
Martinez fick flertalet gånger styra upp försvaret, då Mings eller Konsa inte hade sin bästa dag på jobbet.

Martinez ordnade kryss för ett blekt Aston Villa

Kyliga omständigheter och en förändring i startelvan var förutsättningarna, både vädermässigt och spelarmässigt. Dessvärre fick vi se ett Aston Villa som kom undan med ett oavgjort resultat, tack vare den formidabla Emiliano Martinez.

Sällsynt blek första halvlek
Inför avspark hade Dean Smith gjort en förändring i startelvan. Den defensiva mittfältaren Marvelous Nakamba byttes ut mot Douglas Luiz. Vad det bytet grundar sig i vet nog bara Dean Smith, men röster höjdes en aning då Nakamba stod för en solid och god insats i senaste vinstmatchen mot Arsenal. Dock så är Douglas Luiz en spelare som håller hög klass, både i ligan och internationellt. För egen del så kändes bytet inte ologiskt, men hade man själv haft ledarpositionen så är det inte omöjligt att Nakamba skulle ha fått behålla sin startplats till lördagskvällens omgång mot Brighton & Hove Albion. 

Brighton styr, ställer och dikterar spelet med boll. Hemmalaget var mycket mer kreativa i sitt passningsspel och spelade tufft och närgånget i presspelet för att vinna tillbaka bollen så fort som möjligt, vilket motståndarna lyckades med väl. Brighton skapade ett par heta chanser, bland annat en nick tätt över ribban från Mac Allister och ett avslut från nära håll från Brightons målfarligaste spelare, Neal Maupay. Martinez fick även under första halvlek stå för en briljant enhandsräddning när den formstarka belgaren Leandro Trossard laddade med vänsterfoten strax utanför straffområdet. På tal om enhandsräddningar så skulle Emiliano Martinez stå för ytterligare en sådan, denna gång var det en räddning av absoluta världsklass. På en hörna nickade den storväxta mittbacken Dan Burn i riktning mot Martinez högra stolpe. Martinez ligger som ett streck i luften och lyckas hålla bollen utanför mållinjen. 

Det var tydligt att Emiliano Martinez skulle spela en huvudroll i denna matchen, han var också den enskilt största anledningen till att Aston Villa överhuvudtaget fortfarande var med i matchen. En blek insats från utespelarna i Aston Villa. Det kanske låter lite hårt och väl negativt att beskriva utespelarnas prestationer som blek, men siffrorna talar sitt tydliga språk: 

* Noll skott på mål.
* Noll skott utanför mål. 
* En hörna
* 48% bollinnehav. 

Knappast siffror som symboliserar framgång eller segerrecept, tyvärr. När domaren för dagen, Darren England, blåste av första halvlek så var det med en lättnadens suck och med en känsla av att man ”kom undan” med oavgjort i halvlek. Förhoppningarna ställdes nu till att Dean Smith och hans ledarteam skulle väcka liv i spelarna och försöka motivera, inspirera och leda dem till en prestation i nivå med den bästa spelaren för dagen, Emiliano Martinez. 

”It wasn´t even bang-average today”
Nej, detta var inte Aston Villas kväll. Vanligtvis har supportrar och medspelare kunnat luta sig tillbaka mot Jack Grealish som så många gånger förr har ”löst biffen”. Idag var lagkaptenen hårt markerad av Brightons nummer 34, Joel Veltman, som stod för en imponerande insats gällande att markera och få bort en av ligans bästa spelare från matchen. Utan Jack Grealish och hans kreativitet så avstannade Aston Villas offensiv. 

Brighton & Hove Albion fortsatte att trycka på och spelade för att vinna. Lyckligtvis nog så kunde Martinez fortsätta att briljera och stå för makalösa räddningar - eller vad sägs om räddningen från Mac Allisters distansskott? Eller den tredje enhandsräddningen för dagen när nyss nämnda Veltman försökte att skruva den mot bortre? Brighton fortsatte att ställa frågor till Aston Villas försvarslinje, där Martinez gång på gång svarade upp med den ena räddningen efter den andra. 

Aston Villa lyckas få iväg två skottförsök, varav ett på mål - ett avslut från Ross Barkley strax utanför straffområdet, som Brightons målvakt Robert Sanchez knappast hade några problem med. 35% i bollinnehav i andra halvlek, Matty Cash byttes ut på grund av skada (hamstring) och både Luiz och Trezeguet orsakade frisparkar i farliga lägen för Brighton. 

Efter matchen, där resultatet 0-0 stod sig alla 90 minuter plus tillägg, så var det en mindre munter Dean Smith som fick svara på frågor: 

”It wasn’t even bang-average today. I’ve not seen as many unforced errors from us today. The performance leaves a lot to be desired”, med andra ord så var insatsen inte ens ”halvdan” enligt Dean Smith. Som det nämndes i införrapporten, så verkar Aston Villa ha gått in I en formkurva där man levererar goda insatser varannan match. Naturligtvis så är det ingen spelare som medvetet siktar på att vara bra varannan match, men det bör dock sägas att trenden fortfarande sitter i. 

På frågan om vad Dean Smith ansåg om Emiliano Martinez insats; 
”Thankfully our goalkeeper was on form. It was a one-man show and we didn’t protect him enough.”, det vill säga att Martinez var den enskilt största anledningen till att Aston Villa kunde råna Brighton på poäng denna lördagskväll. Samtidigt så höjer Dean Smith fingret till sina försvarsspelare där han menar på att de inte hjälpte honom tillräckligt, det vill säga att Martinez fick kliva fram och spela huvudroll alldeles för många gånger för att det ska vara hållbart i det långa loppet. 

Sammanfattningsvis
Innan vi gör bokslut och stänger ned gårdagens match så är det på sin plats att lyfta på hatten för Graham Potter och hans Brighton & Hove Albion som, ur ett nyktert perspektiv, var värda alla tre poäng. Men idrotten och synnerligen fotbollen är inte alltid logisk eller rättvis, vilket Aston Villa ska vara glada för. 

Några ljuspunkter att ta med sig inför nästa match, som spelas mot Leicester City på söndag klockan 15:00; 

* Emiliano Martinez höll sin 12:e nolla för säsongen och stod för en av säsongens bästa insatser. Att ha en målvakt i toppform kan räcka långt. 

* Även om Douglas Luiz drog på sig ett gult kort och orsakade en eller två frisparkar i farliga områden, så arbetade han hårt och städade undan* flertalet inspel i straffområdet. En god försvarsinsats från den defensiva mittfältaren, även om det finns mer att önska i spelet med boll. 

* Morgan Sanson, Aston Villas färska nyförvärv från Marseille, blev inbytt i den 75:e minuten och det märks att han håller en god kvalitet. Trygg med boll, kan driva upp spelet och besitter en god passningsfot. Morgan Sanson stod för ett piggt inhopp, vilket leder oss till frågan; kommer Dean Smith att kunna hålla honom utanför startelvan så länge till? 


 

Oskar Laurell2021-02-14 11:12:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa