2020-11-08 20:15

Arsenal - Aston Villa
0 - 3

Matchrapport Arsenal - Aston Villa

Efter en briljant inledning och fyra raka så kom bakslaget med två förluster och sju insläppta mål. Hade verkligheten kommit ikapp och gjorde sig påmind efter att ha svävat på moln i en månad? Före matchen kändes det som en nyckelmatch – var står Aston Villa?

Motsvarande möte förra säsongen minns vi alla med stor frustration. Ledning 1-0 och Arsenal får en man utvisad i slutet av första halvlek. Slutresultatet blev 3-2 till Arsenal. God natt. Inga bra vibbar.
Dean Smith väljer att gå på sin förväntade startelva. Arteta ställer över spelskicklige Ceballos vilket förvånar undertecknad då Arsenal förväntas vara spelförande laget. Matchen har just startat när McGinn dundrar in 0-1 med ett stenhårt skott i nättaket. Tyvärr blir det bortdömt av VAR som dömer offside på Barkley. Obegripligt då ingen människa i världen hade chans att reagera på den fullträffen. VAR håller på att totalt förstöra den sanna glädjen i fotboll. Nu väntar man bara på ett snöpligt bakslag. Men Villa spelar ett klokt och säkert försvarsspel och ger inte Arsenal några fria ytor som ger målchanser. Istället utnyttjar firma Grealish, Barkley och Targett ett passivt Arsenal och tvingar fram ett självmål (jag tillräknar ändå Trezeguet målet) i minut 25. Resten av halvleken blir lugn, Arsenal driver inte upp något tempo och Villa kan lugnt och säkert försvara en förtjänt ledning.
I halvtid passar Arteta på att göra ett dubbelbyte för att få fart på Arsenal. Det hjälper ingenting, istället är det Aston Villa som skakar fram målchanserna. Inte alltid så klara chanser men en klar tendens är att Villa känns farliga varje gång de anfaller. I minut 72 så kommer då utdelningen. En underbar cross av Luiz till Barkley som i sin tur prickskjuter direkt på volley ett inlägg mot en framstörtande Watkins som bara styr in bollen med pannan. Enastående vackert och där och då är Arsenal ett slaget lag. Villa är för bra denna söndagskväll. Tre minuter senare är det definitivt spiken i kistan. Martinez plockar ner ett inlägg och sätter snabbt i gång Grealish på kontring, från egen planhalva driver han 60 meter med bollen snabbare än någon annan Arsenalspelare. Han serverar Watkins i djupled och nämnde gör inget misstag. 0-3 är ett faktum. Trots säker ledning på bortaplan finns det inga tendenser att Villa skulle spela av matchen. De vill göra fler mål och det är nära flera gånger om men det stannar vi tre när domaren blåser för full tid.

Reflektioner från matchen
Detta är faktiskt den bästa match jag någonsin sett Aston Villa göra. Vi har vunnit med större marginaler, viktigare matcher och mot bättre lag men detta var en fulländad match där vi dominerade från första till sista minut. Detta var mot ett Arsenal som Arteta verkligen transformerat och fått fart på men denna dag var det klasskillnad på samtliga positioner.
Det är omöjligt att ta ut matchens lirare då samtliga Villaspelare spelade på topp. Det blir istället hela laget som får en gemensam MOTM. Även ledarstaben förtjänar en stor stjärna. Tänk bara på hur snacket gick kring att lämna Guilbert utanför. Är det någon som saknar honom? Cash har tagit högerbacken med storm. Targett tyckte många att han inte håller i PL, jag skulle säga att han gör det. Det verkar som ledarstaben hade bättre koll än ”soff-tyckarna”. Trezeguet dömde många också ut, för tidigt. Han gör ingen besviken. Så kan man hålla på med samtliga spelare i princip. Glädjande att se hur både Barkley och McGinn var tillbaka på den nivå som vi förväntar oss också. Men det går inte att undgå ett omnämnande av Jack Grealish. Han är helt outstanding. Överlägset Englands bästa mittfältare just nu och jag skulle aldrig byta honom mot valfri spelare i hela världen. Redan nu visar han egenskaper att han måste vara den bästa spelare Aston Villa har någonsin haft. Efter många miserabla år man har följt Villa så är det nu en fröjd att se detta lag spela. Det känns som det inte finns en bortre gräns just nu. Alla lag är varnade.