Lagbanner
Villa Park, 2021-05-23 17:00

Aston Villa - Chelsea
2 - 1

Matchrapport Aston Villa - Chelsea
En magiker som aldrig gör det förväntade.

Matchrapport Aston Villa - Chelsea

Det var säsongens sista match där hemmalaget inte hade någon placering att spela för då det redan var klart att det skulle bli en elfteplats oavsett resultat i matchen. Bortalaget hade dock en CL-plats att spela för och på förhand såg det ut som det krävdes en seger för att säkra CL-platsen. Men det hemmalaget hade var en publik att spela för. 10000 lottade säsongsinnehavare som skulle få se sitt lag för första gången på 14 månader på Villa Park.

Matchen
Aston Villa startade med samma elva som i segermatchen mot Tottenham. Vilket bland annat betydde att Konsa spelade högerback, att Grealish agerade i en central position och att Nakamba städade i den defensiva mittfällsrollen.
När så laget gick in till den traditionella trumpetande fanfaren så kändes det ända till tv-soffan vilket välkomnande de fick från läktarna. Den kvartsfulla stadion lät som en fullsatt och det måste varit en speciell känsla för våra nya spelare att få uppleva detta för första gången. Stuart Attwell blåste igång och en känsla av att nu är det på riktigt igen blev tydlig. Som förväntat var det Chelsea som tog tag i taktpinnen och rullade runt bollen och skapade några hyggliga målchanser utan att hitta nätet dock. Hemmalaget låg på kontring och snabba omställningar. Både McGinn och Traore hade lägen att skruva in bollen i målvaktens högra hörn men bollen smet precis utanför. Det märktes att matchen hade betydelse för Chelsea och att de blev irriterade när det inte gick som på räls. Både Grealish och Traore snurrade och sprang ifrån sina motståndare som fick ta till regelbrott för att få stopp på våra magiker. Innan halvtid vad bortalagets båda defensiva mittfältare varnade. Efter ett tag satte sig matchen och Villa fick bättre kontroll över matchen men i slutet av halvleken kom en lång boll mot Watkins som tvingar Thiago Silva till att slå bollen till hörna. Watkins är så bra på dessa löpningar och stressar vilken rutinerad back som helst. Hörnan sedan är nästan osannolikt bra. Att göra en hörnvariant med avledande löpningar och få en gubbe fri går ju bara på träningar. Men här blev Traore helt ren i straffområdet och med Targetts perfekta passning var det bara att damma in bollen i krysset. Traore är en unik spelare, dribblingar och mål som inte ska gå på denna nivå. Visst misslyckas han ibland men det bjuder gärna på för han skapar oförglömliga ögonblick. I samma sekvens som bollen går in så ser Mendy ut att slänga sig i stolpen och tvingas till byte inför andra halvlek. Villa tar åter igen ledningen i en match, det har blivit en trevlig vana denna säsong.

2:a halvlek
Resultatet duger inte alls för Chelsea som nu ser ut att missa CL. Det märks att någonting blev sagt från Thomas Tuchel i omklädningsrummet för bortalaget sätter upp ett högre tempo och pressar Villa bakåt i banan. Det blir flera bra målchanser men försvaret och Martinez är bra även denna afton. Men helt plötsligt samarbetar våra magiker igen Grealish in i straffområdet med bollen och passar snett bakåt till Traore som lurar Jorginho och faller över hans ben. Lite mjuk straff men vi har verkligen varit förfördelade på den avdelningen så det får räknas in som kompensation. El Ghazi gör naturligtvis inget misstag från 11 meter även om reprisen visar att han halkar rejält i skottögonblicket. 2-0 efter 52 minuter och Chelsea är lite i chocktillstånd. Så efter detta sätter TT in all offensiv som går. Två defensiva mittfältare ut och två offensiva mittfältare in. Hemmalaget backar och tätar till. Men till slut hittar bortalaget igenom med en crossboll som Chilwell pressar in bakom Martinez. Det är inte långt borta att han räddar bollen, men det är bara Örjan Nyland som kan lura hawk-eye. 20 minuter kvar och pressen väntas bara bli intensivare. Blir det läge att spela safe från Dean Smith och byta in några defensiva pjäser? Svar nej, in med Chukwuemeka och Ramsey som får komma in i hetluften mot ett lag som senare ska spela CL-final. Men Martinez fortsätter att vara stor i målet och våra försvarande spelare blockerar skott, nickar undan och står emot. Frustrationen är total när kapten Azpilicueta slänger en knytnäve i ansiktet på Grealish och får naturligtvis rött kort. Osmakligt och onödigt då det ändå var klart med CL-platsen trots förlust.
Attwell blåser av och Villa avslutar med två segrar och når till slut 55 poäng och en elfte plats. Sweet Caroline sjungs på läktaren och laget tackar publiken. Vilken känsla alltså.

Egna reflektioner
När man ser tillbaka på de två sista matcherna då Jack Grealish är tillbaka från start ser man verkligen att vi har ett lag för att utmana alla andra. Vi har mött två lag som hade allt att spela för och ändå avgår Villa med seger. De flesta är överens om att vi måste förstärka kanterna men tänk då att Traore och El Ghazi gjort 17 mål tillsammans. Det ska då också minnas med att El Ghazi varit reserv och knappt det bakom Grealish halva säsongen. Vilket annat lag i ligan har en sådan utdelning på sina kantspelare? Jag skulle tro att med en frisk Jag Grealish hela säsongen skulle vi varit uppe på Europa-, CL-platser redan denna säsong. Det är 10-12 poäng dit. Detta med ligans yngsta snittålder också.
Bright future. UTV! Vi ses nästa säsong.
 

Robert robstar Larsson2021-05-24 19:34:30
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa