Lagbanner
Villa Park, 2021-12-05 17:30

Aston Villa - Leicester
2 - 1

Matchrapport Aston Villa - Leicester
Kung Konsa

Matchrapport Aston Villa - Leicester

Inför matchen känns detta som en riktig värdemätare och riktlinje för hur Aston Villa ska kunna fortsätta under Steven Gerrard. Leicester har varit ett stabilt lag bland de 6 främsta lagen under flera säsonger och inför matchen skiljer tre poäng till bortalagets fördel. Ikapp mot övre halvan eller akterseglade mot den nedre halvan? Det var frågan…

Lagen
Bortalaget hade en ganska väntad startelva förutom att Vardy bänkades. Det väntades en viktig Europamatch nästkommande vecka och förmodligen skulle han sparas. I Aston Villa ersatte Jacob Ramsey och Young skadade Bailey och Targett i förhållande till matchen före.

Matchen
Det är Leicester som tar hand om matchen inledningsvis i en ganska slarvig tillställning, men underhållande för den neutrale åskådaren möjligen, från båda lagen. Det nya och mer spelande Aston Villa har stora problem att hitta rätt med passningar och det blir ingen ordning på spelet. På kanten har Cash fullt upp med en lurig Barnes som hela tiden är i rörelse och skapar oreda i Villas försvar. På en halvkontring som borde stoppats är det just Barnes som retfullt enkelt rullar in 0-1 bakom en ställd Martinez efter nästan en kvart spelad. Men Villa repar sig snabbt och bara några minuter senare, efter en fast situation nickar Buendia in en välriktad skalle utom räckhåll för Schmeichel. Efter granskning visar det sig att Konsa fick en tå på bollen och därmed också tilldelades målet. Efter att ha sett många repriser på målet så kan faktiskt Konsas minimala touch visat sig vara nödvändig. Kvitterat och matchen öppnar upp sig för att kunna gå åt vilket håll som helst. I halvlekens absoluta slutskede uppstår den stora snackisen och VAR är så klart inblandad. Schmeichel släpper en farlig retur rakt framför sig och Ramsey störtar fram och vräker in vad alla tror ledningsmålet. Men i London tycker man annorlunda och stannar i en tusendels bildruta som visar att Schmeichel har handen ovanpå bollen i en millisekund och därför bollen under kontroll. Han passar även på att fejka en skada i samband med VAR-granskningen vilket inte alls är till hans fördel för resten av matchen. Jag återkommer till VAR senare.
Man börjar smått fundera vad som händer i omklädningsrummet under Steven Gerrard för åter igen kommer Villa ut som ett helt annat lag och kör stundvis över Leicester. Med normal utdelning skulle denna kväll kunnat bli ett rejält målkalas men det saknades lite skärpa tyvärr. Men en som inte saknade skärpa var planens kung, Ezri Konsa. Cirka 10 minuter in i andra halvlek hoppar han högst och skallar in en hörna på bortre stolpen och ledning. Austin McPhee verkar vara en ruggig värvning för just nu är Villa livsfarliga på fasta situationer. Som tidigare nämnts så är det missarnas afton. Young, Ramsey och Watkins * 2 har superlägen att hänga en kasse mot Holte End med det kommer. Men som åskådare så känner man bara att när miss efter miss kommer så straffar det sig till slut. Tur att vi då har en panter i mål. Åter är det Barnes som får på en suverän nick som letar sig mot bortre krysset och ridå tänker alla som håller på Villa. Men Martinez tänker något helt annat. Hur han lyckas rädda är för mig nästan oförklarligt men vansinnigt snyggt. En räddning tagen direkt från Buster och serien Greppet direkt. Detta med en kvart kvar. Före detta har Leicester bytt in Vardy men jag nämner det i kronologiskt fel ordning för han är inte med i matchen. Varken före eller efter räddningen, helt anonym. Samma gäller ”Villa-dödaren” Iheanacho som visserligen bara får några minuter men det har räckt förr. Denna kväll står försvaret som en cementerad vägg där inget kommer slinker mellan. Matchen slutar med seger för Villa och därmed passerar även Villa Leicester och går upp på övre halvan av tabellen.

Analys
Efter en trevande start var detta inget snack. Villa var flera klasser bättre än Leicester för dagen. Med tanke på att även gulklädde herr Oliver med pipan hade bestämt sig för att göra det ännu mer besvärligt för hemmalaget. Nästan beklämmande. Den tidigare VAR situationen är löjlig. I en tid före VAR hade denna situation i England blivit mål i 100 av 100 lägen. Ingen domare hade någonsin tvekat. Fotboll kan inte handla om millimeter och tusendelar. VAR ska ta bort uppenbara fel inte bedöma detaljer på minsta marginal. Den andra upprörande fakta är att Leicester drar på sig 25 frisparkar och det slutar med 1 gult kort. Maddisons gula som borde varit rött då han i slutet av matchen helt uppenbart stoppar en kontring utan att ens försöka nå bollen. Oliver tyckte tydligen att Leicester kunde fortsätta vara spelförstörande och stoppa spelet som de ville utan några konsekvenser förutom frispark alltså. Nej, slut med gallan och istället glädje över ännu en seger.

Extra
Denna matchrapport kan inte missa matchens absoluta höjdpunkt. McGinns raid efter avblåsning är bara så underbar att skåda. Vilken inställning.
 

Robert robstar Larsson2021-12-06 23:33:46
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa