Aston Villa - Manchester C
1 - 2

Matchrapport Aston Villa - Manchester City
Villas målskytt.

När laguppställningarna kom en timma före matchstart blev det klart att Manchester City inte ville förlora sin tredje raka match. Trots de har ligacupfinal på söndag och semifinal i CL nästa vecka så var det i stort sett bästa möjliga lag. Ingen rotation eller ungdomar som fick chansen. Aston Villa har inte lyxen att kunna växla in fräscha spelare mot spelare som inte har form. När det vi sedan lägger till skador märker man att truppen ganska tunn för att kunna slåss om en plats på övre halvan.

Det blir en märklig matchinledning. Manchester City gör avspark och är ett lag som gärna håller i bollen så långe det går. Men trots detta gör Aston Villa mål efter 21 sekunder! Det är inte klokt om man tänker på det. Mings skickar iväg en lång boll längst kanten som Olli tar emot och serverar McGinn ett fritt läge i straffområdet. 3 touch och mål. Detta skulle kunna sätta vilket motstånd som helst ur balans men denna kväll visar City att de är ett av väldens absolut bästa klubblag. Metodiskt börjar de rulla runt med fart och rörelse och Villa tvingas backa närmare sin egen målvakt. Den som extra märker ut sig i bortalaget är Foden som är helt ostoppbar. Cash blir bortgjord gång på gång, men det hade vilken annan försvarare också blivit. Det dröjer cirka 20 minuter innan kvitteringen kommer. Det är rättvist just Foden som skickar in bollen efter ett suveränt anfall. Efter målet fortsätter City med sin metodiska press och Martinez får göra en del svettiga ingripanden för att inte detta ska rinna i väg. Framåt har Villa knappt någonting, det är bara jaga boll och motståndare för den offensiva linjen. Med fem minuter kvar av halvleken kommer tyvärr ett misstag från Martinez som får till följd att Rodrigo kan nicka in segermålet (ska det visa sig). Martinez missbedömer luftduellen och blir sen så det är tomt mål att nicka in bollen i. Det känns alltid onödigt att bjuda på ett mål och dessutom när det är vår normalt säkraste spelare så känns det extra trist. Men trots att City nu har vänt matchen och tankarna går mot att det är kört så öppnar det sig en oväntad möjlighet i halvlekens sista minuter. Ramsey får en bra djupledsboll runt mittplan men blir stoppad av Stones. Klart gult kort. Men på repris och senare VAR-granskning blir det gula kortet helt riktigt ett rött. City är nere på 10 man. Detta tänder ett litet hopp om att Villa kanske kan komma upp i banan och skapa oro för City.

2:a halvlek
Dean Smith satsar offensivt direkt in med Davis och vi har två strikers framåt. Det är något som många fans har efterfrågat tidigare och nu blir det verklighet i 45 minuter mot ett decimerat motstånd. Men City visar åter sin klass och trots 10 man så kan de hålla i bollen, rulla runt och förbi Villas jagande spelare. Det är bara att applådera och förundras av kvalitén på spelarna. Foden fortsätter naturligtvis att snurra upp Cash och det resulterar i att Cash drar på sig två gula kort på tre minuter. Så övertaget i manskap får Villa endast ha i 12 minuter av andra halvlek. Med lika många spelare i båda lagen är det över. City går på halvfart men ger aldrig Villa en chans trots att det bara är ett mål upp. Den sista halvtimman är inte så mycket att rapportera om, en klar transportsträcka mot slutsignalen och Aston Villa tvingas åter igen kapitulera mot Manchester City.

Egna reflektioner
Trots förlusten tycker jag vi har tagit oss ett steg närmare City. Förra årets motsvarande möte slutade 1-6 (tröstmål i sista minuten på straff). När man dessutom lägger till att vi saknar Jack Grealish som är vår stora stjärna så känns förlusten inte så tung. Vi har fortfarande ett väldigt ungt och oerfaret lag som fortfarande utvecklas. Det finns knappt en spelare i laget som har varit uppe på denna nivå förut (mitten av PL) så det är svårt att kritisera spelarna, laget, manager för att de inte räcker till.
Vi blickar framåt. Nästa anhalt är derby mot West Bromwich på Villa Park.