Aston Villa - Manchester U
2 - 2

Matchrapport Aston Villa - Manchester United
En egen talang som tagit steget ut till en etablerad spelare i Aston Villa.

För en gångs skull i en match mellan Aston Villa och Manchester United blev det inte någon diskussion kring VAR eller andra kontroversiella situationer som påverkade resultatet. Det hela avgjordes på planen som helt utan yttre påverkan. En blek upplaga av bortalaget och med spännande nyförvärv i hemmalaget ramades denna fajt in som att det var dags att plocka alla poäng mot Manchester United denna säsong.

Lagen
I Manchester United saknades en hel del av normalt ordinarie spelare och det får betraktas som ett starkt reservbetonat lag på pappret. Men nu har Manchester United en väldigt bred trupp och exempelvis fick megaförvärvet Sancho lämna sin plats mot svenske Elanga.
I Aston Villa fick Digne chansen direkt medan Coutinho fick starta på bänken. McGinn var avstängd men i övrigt en väntad elva.

Matchen
Som Villasupporter hade undertecknad förhoppning om att hemmalaget skulle ta tag i händelserna från början och dominera på hemmaplan. Tyvärr blev det tvärtom ett passivt lag och Manchester United kunde enkelt rulla runt bollen i 5 minuter utan att Villa ens fick tag på den samma. Så i 6:e minuten gör Martinez en dundertavla på ett harmlöst långskott från Fernandes och 0-1 är ett faktum. Efter målet spelar Villa upp sig en aning men är slarviga och den yttersta skärpan saknas. Men trots allt blir det några chanser och det är Digne som ligger bakom båda. Först en slagen hörna som ”lille” Buendia når högs på och tvingar de Gea till en reflexräddning på mållinjen. Lite senare möter Digne ett långt inlägg med en bredsida och åter igen får de Gea visa klass och styr undan bollen. Men totalt sett har United kontroll över matchen utan att bli hotade eller pressade från hemmalaget. Bortalaget har några chanser som uppkommer efter en del slarv från Villaspelare. Bland annat tar Martinez revansch och räddar ett närskott från en fristående Greenwood i straffområdet. En oroande faktor är att Ings inte alls är med i matchen. Han rör knappt bollen och är inte något hot framåt, trots att han spelar som spetsen i den offensiva formationen. Bland det sista som händer i halvleken är att Kona åker på en tackling och får märkbart ont. Det resulterar tyvärr i ett byte direkt i andra halvlek mot Hause. I skrivande stund är det oklart hur allvarlig skadan är.
I paus är det uppenbart att Steven Gerrard måste agera och ändra på någonting. Annars rinner matchen iväg mot ytterligare en förlust. Någonting blir uppenbarligt sagt för det är ett helt annat Aston Villa som kommer ut på planen och helt plötsligt börjar det se riktigt bra ut. Bland annat sågar sig Ramsey igenom och testar ett lågt skott som kräver ytterligare en kvalificerad räddning från keepern. Just Ramsey hade en anonym första halvlek men växte ut till en huvudfigur i andra delen av matchen som vi återkommer till. Men när det ser positivt ut och känslan är bra så kommer ännu ett misstag som bortalaget och Fernandes utnyttjar. 0-2 och ridån går ner på Villa Park. I och med målet byts Coutinho in och får göra debut på Villa Park i den vackraste tröja man kan tänka sig. Det märks i hans första bollkontakter att detta kan bli riktigt bra för helt plötsligt är det Aston Villa som för matchen och trycker på mot ett alltmer pressat Manchester United. Nu byts även Chukwuemeka in för att förstärka offensiven och det ger omedelbart resultat. Mings drar upp anfallet och Coutinho väggar med Chuk i straffområdet för att sedan friställa Ramsey som äntligen får näta på Villa Park. Att det dessutom är inför Holte End förstärker hela situationen och Villa Park kokar. Ett synnerligen snyggt mål hela vägen. Stadion skanderar ”one of our own” och visst känns det lite extra i Villahjärtat för egna produkter. Det är cirka 15 minuter kvar och nu är det bara ett lag på planen. Detta scenario hade man som sagt hoppats på från start. Fem minuter senare är det dags igen. Denna gång är det Buendia som läckert petar fram en perfekt djupledsboll i straffområdet till Ramsey. På reprisen ser man tydligt hur Ramsey blickar in i straffområdet innan han passar in mot en helt friställd Coutinho som bara behöver styra in kvitteringen. Tack för senast kan man enklast sammanfatta duons samarbete. Det finns tid kvar för ett segermål men Villa går inte riktigt för det. En liten halvchans blir det men till slut blåser domaren av och det betyder att Villa i alla fall tar med sig fyra av sex poäng totalt mot manchester United denna säsong och det är i sig väldigt sällsynt.

Reflektioner från matchen
Åter igenom under Gerrard spelar vi både glimrande och slarvigt under olika perioder av matchen. Det finns synligt en väldigt hög nivå i laget men tyvärr överskuggas detta av dessa slarviga perioder. Villa behöver få till de bra perioderna under längre tid och minska misstagen, då kommer resultaten att komma.
Att våra två nyförvärv direkt gör skillnad är otroligt glädjande för framtiden. Buendia gör vad jag tycker sin bästa match och gör skäl för den tunga prislappen. Där emot har Ings det väldigt tungt och jag skulle tro att det blir bänken i nästa match och Watkins blir spetsen framåt. Sanson har haft ett tungt år i Villa med mycket skador. Nu börjar han visa vad han har och erbjuda men det som hamnar på näthinnan blir ändå missen som leder fram till 0-2 och med McGinn tillbaka så blir det svårt att behålla en startplats. Men det går inte att utelämna ytterligare några rader om Ramsey. Han är alltså 20 år ung och har spelat till sig en cementerad roll i startelvan. Visst hade han en tung första halvlek som många andra men i andra halvlek är det han som är en stor avgörande faktor. Backlinjen sköter sig bra rakt igenom. Dock är det stor oro över Konsa. Detta med tanke på att vi har kort om mittbackar i truppen.