2020-09-21 19:00

Aston Villa - Sheffield U
1 - 0

Matchrapport Aston Villa - Sheffield United

Aston Villa vann sin första match på den nya säsongen. Även om den riktiga premiären blev uppskjuten så får vi tillskriva denna match som premiär. En väldigt skön seger och tre poäng som ska räknas in i totalen när vi summerar säsongen. Men vi tar allting från början.

Dean Smith mönstrar en väntad elva, både sett till namn och positioner. Vi får se tre debutanter för Villa i Premier League. Martinez, Cash och Watkins. Visst känns det märkligt att se laget stega in till tonerna av ”Escape” när det är helt tomt på läktarna, man vill ju höra publiken välkomna med Villa, Villa, Villa…
Okej, dags för avspark och vi sparkar igång säsongen. Villa öppnar bra och ser ut att kontrollera händelserna på planen utan att skapa några jättelägen dock. Men det hettar snart till, redan efter 12 minuter skickar Mings iväg en lång boll mot Watkins som löpt sig förbi sista försvarare. Han blir dragen och hindrad från ett totalt friläge med målvakt. Efter granskning från VAR står det klart att det blir rött kort för Egan i SU. En egen reflektion är att straffet är för hårt men å andra sidan får vi en ofarlig frispark mot vad som skulle varit ett friläge. Tycker en regeländring borde vara gult kort och straffspark istället. Stora delar av halvleken kommer nu att se likadan ut, starkt påverkad av det röda kortet. Sheffield United kryper bakåt och tätar sin defensiv ännu mer. Aston Villa får ha mycket boll men det blir lite för bekvämt och bollen går oftast i sidled. Det farligaste som skakas fram är hörnor och några inlägg men aldrig riktigt nära mål. Men så händer det som inte får hända runt minut 35. SU kontrar på ett passivt försvarande Villa bollen skär igenom straffområdet och Matt Targett snuddar (tydligen) en framstörtande SU spelare. STRAFF!
Fram kliver Lundstram och placerar en hygglig straff till vänster. Men i mål vräker debutanten Eli Martinez ut sin fulla längd och räddar. Vår keeper har presenterat sig på bästa sätt. Sista 10 minuter spelas av utan att någonting behöver rapporteras om. Halvtid.

Andra halvlek har inte startat förrän kameran zoomar in Konsa som tar sig för baksidan låret. I en annan sekvens gör han en uppvärmningsstart och ser ut att få en sträckning. Detta är normalt sett bedrövliga nyheter och befarat byte direkt. Men Konsa biter ihop och låret verkar hålla. Mycket märkligt, undertecknad var övertygad om ett byte. Spelet fortsätter att vara säkert men utan att hota med några rejäla chanser. I 62:a minuten gör så Dean Smith ett byte. Hourihane ut och Davis in. Detta byte blir märkligt nog matchavgörande på ett vis. Fram till denna minut har Hourihane tagit hand om Villas hörnor. Bytet sker sedan i samband med en Villahörna och Hourihane går av vid hörnflaggan, märkbart irriterad. Istället får Matt Targett slå hörnan som nickskarvas av Mings och sedan nickas i mål av Konsa. 1-0 Villa. Förlösande för samtliga i Villatröja, både på plan och framför tv:n. Efter detta gör SU ett par offensiva byten och släpper lite på defensiven. Det hettar aldrig riktigt till framför Villamålet och de inlägg som kommer in plockar Martinez säkert ner. Framåt öppnas det något mer och framförallt Captain Jack har 3-4 lägen där bollen smiter retfullt precis utanför målet. Men det blir inga fler mål denna kväll och faktumet kvarstår att Aston Villa vinner premiären på Villa Park.
Svårt att förbise Konsa som matchens spelare men jag väljer ändå Martinez denna utmärkelse. En stabil insats från samtliga spelare där ingen förutom tidigare nämnda utmärkte sig extra. Lite oroväckande kan vara att McGinn inte alls är sig lik fortfarande. Men det var heller inte en match där hans styrkor kommer till sin rätt.