2020-10-01 20:00

Aston Villa - Stoke
0 - 1

Matchrapport Aston Villa - Stoke

Matcherna duggar tätt och det är dags för fjärde omgången i Carabao cup. På Villa Park kommer Stoke City och en kvartsfinal står på spel. Som brukligt gör båda lagen flera ändringar och låter reserverna visa upp sig.

Aston Villa byter friskt och byter ut samtliga spelare från vinstmatchen senast mot Fulham. Ett bra läge för några spelare att visa upp sig och försöka slå sig in i förstaelvan kan man tycka. Det är ett lag som till stora delar spelade i Premier League förra året så det är inga juniorer.
Redan från matchens inledning står det klart att det ser väldigt sömning och inspirationslöst ut i hemmalaget. Det är Stoke som bekvämt har ett grepp om matchens händelser. Rutinerade och kraftfulle Sam Vokes oroar Villaförsvaret ordentligt. Just nämnde nickar också in ledningsmålet från en hörna i 26e minuten, välförtjänt kan man erkänna. En väckarklocka? Tyvärr inte, det fortsätter med långsamt tempo och många felpassningar. Men Villa skakar fram två rejäla målchanser (Lansbury och Davis) innan halvleken är slut. Utdelningen borde varit minst ett mål. Men domaren blåser för första 45 och vi alla väntar oss en rejäl uppsträckning av spelarna i omklädningsrummet.
Andra halvlek drar igång och nu väntar vi en anstormning mot Holt End. Inledningsvis verkar tyvärr det se likadant ut som i första halvlek. Det är väldigt tydligt att det saknas spelare som ”tar tag i det” och visar vägen för övriga. Ska väl tilläggas att flera av spelarna saknar självtroende och förtroende från ledarstaben, det är tydligt att El Ghazi, Nakamba, Hause, Lansbury känner att det hämnat längre från en startplats av de bästa. Just nämnde Hause tvingas byta efter en halvtimma och en kommer Konsa. Matchen fortsätter i en behaglig rytm för Stoke, Villa försöker oftast med långa bollar istället för att få upp ett tempo med kortare passningar och på så sätt luckra upp försvaret. Långbollarna fungerar dåligt, dels är flera dåligt slagna, dels sköter sig backlinjen i Stoke föredömligt. Med 20 min kvar så kommer ett offensivt byte, Watkins in mot Ramsey. Det tar bara någon minut så skapar Watkins en chans, ett skott mot bortre krysset men målvakten är med på noterna. I 77:e minuter byts Traore ut och in kommer Jota. Jota ser ut att få lite fart på Villa men det kan också bero på att Stoke nu drar sig hemåt och låter Villa ha lite mer boll. Tiden rinner iväg utan att Villa skapar några riktigt stora chanser.  Som mest spännande blir det på tilläggstiden då Steer är med i straffområdet på ett par hörnor. Han är rätt nära att skarva in en boll ska sägas. Men matchen slutar 0-1 och säsongens första förlust är ett faktum. Visst är det en plump i protokollet men Stoke gör en bra insats och ska hyllas för det. Samtidigt har vi många spelare som inte alls når upp till normal kapacitet vilket är trist att se då det är medvind i klubben.

Spelarkritik
Steer – Stabil och kan inte lastas för någonting. Känns som en bra backup just nu.
Guilbert – Har halkat ner i ordningen i platsen om högerbacken. Kanske sista veckan i Villa? En del tveksamma ingripanden, försökte komma framåt men såg inte så intresserad ut.
Elmo – kapten för dagen. Mittback är inte hans naturliga position och hade det tufft mot Vokes. Men kanske bäst i Villa för kvällen.
Hause – Såg kantig ut och slog bort många passningar. Utgick skadad. Oroväckande svag insats av vår backup som mittback.
Taylor – Det ser inte lovande ut för Taylor. Svag i defensiven och obefintlig framåt.
Traore – Inhoppet mot Bristol verkade lovande men ikväll var Traore helt osynlig. Några hårda pass på Bodymoore kan behövas.
Ramsey – Var inte dålig men hade svårt att göra något konstruktivt. Mest berodde på hans medspelare som inte var på samma våglängd.
Nakamba – Märkligt ojämn i spelet, måste hitta en jämnare nivå.
Lansbury – Såg ut att tappat allt hopp. Med Barkleys lån så blev det god natt för den gode Henris chanser att avancera i truppen. Jagade desperat och försökte slå avgörande bollar men utan att lyckas.
El Ghazi – Det syns på honom att hans framtid i Villa är räknad. Försöker och försöker men får inte till det alls. Det blir gråsten istället för guld.
Davis – Fick jaga ensam på långbollar. Borde gjort ett mål. Hade ingen bra dag på jobbet helt enkelt.

Slutord
En liten detalj var att Kalinic satt på bänken. Betyder det att Nyland är på väg bort? Sista veckan av transferfönstret så är det svårt att veta vad som rör sig i huvudet på några av spelarna. Ikväll verkade det verkligen vara fokus på annat än själva matchen hos några av spelarna. Alla vill spela regelbundet och med flera nyförvärv i klubben så är det givet att några måste bort. Det är naturligtvis ingen bra bortförklaring till förlusten men jag misstänker att det spelar in. Jag lyfter på hatten för Stoke och önskar lycka till i kvartsfinalen.