Burnley - Aston Villa
1 - 3

Matchrapport Burnley - Aston Villa
Watkins gör sitt 10:e mål för säsongen.

Mycket stod på spel för hemmalaget för att undvika nedflyttning. Med tre raka segrar och hemmaplan mot ett överkomligt Aston Villa som man på senare tid har bra statistik mot. Det skulle väl bara kunna sluta på ett sätt?

Lagen
Burnley startar med ett väntat lag. Inte stor idé att ändra på ett vinnande spår. I Aston Villa tvingas Gerrard till förändring på grund av skador på Ramsey och Bailey. Men han passar på att göra fler ändringar. När laget presenteras en timma före avspark finns tre mittbackar med och det spekuleras om en fembacklinje. Men det visar sig att Chambers tar den defensiva mittfältsrollen med Luiz och McGinn i mer offensiva roller. Framåt är det Buendia som får chansen med Ings och Watkins längst fram. Bakåt är det den väntade fyran och naturligtvis Martinez som sista utpost.

Matchen
På en solbelyst Turf Moore blåser David Coote igång matchen på klassisk lördagstid. Det är Villaspelarna som inledningsvis tar tag i takpinnen och efter bara ett par minuter får Ings ett bra läge i straffområdet men får inte till avslut/passning alls. Dock tar han snabb revansch då han bli läckert frispelad av Buendia och fri mot mål placerar han säkert bollen bredvid en chanslös Pope i mål. Då Ings tidigare spelat för Burnley så uteblir hans målfirande. Därefter får hemmalaget några ströchanser och det är framför allt den långe holländaren Weghorst som är det största hotet. Men istället för en forcering är det bortalaget som ska utöka sin ledning. Efter ett bra anfall med många härliga passningar så hittar Digne en fristående Buendia vid straffpunkten. Argentinaren bredsidar behärskat in 0-2 efter en dryg halvtimma. Det ser mer än bra ut för Villas del och alla förändringar som gjort inför matchen verkar klaffa totalt. Men lite grus i maskineriet får vi se av Konsa som gör en dubbel nonchalant insats vilket friställer McNeil helt med Martinez. Men avslutet blir ett bakåtpassa som den engelske kommentatorn beskriver det. Ledningen står sig halvleken ut. Och hemmapubliken visar sitt missnöje med burop. Eller är det mot domaren som inte lade till en kvart? Skämt åsido men det var nästan pinsamt att se Martinez maska bort tid varje gång han hade chansen. Helt onödigt i min mening.
Andra halvlek går igång men nästan omedelbart får hemmalagets kapten sträcka vapen och utgå med skada. Med ordinarie kapten Ben Mee redan vid sidan så försvinner naturligtvis lite av moralen i hemmalaget. Det är inte Aston Villa sena att utnyttja. Återigen en härlig upprullning på kanten med McGinn som levererar inlägg till Watkins som urtjusigt språngskallar in 0-3 i början av andra halvlek. Matchen är förstås över även om man som Villasupporter aldrig tänker så. Men det märks tydligt att Burnley inte har något att sätta emot efter detta och det blir bara en lång transportsträcka mot slutsignalen egentligen. Men kul att se Chukwuemeka få 20 minuter vilket är de första sedan februari. Även Young och Couthinho får hoppa in. Burnley får ett tröstmål på stopptid. I ett ihåligt mittfält kan hemmalaget kontra ända från målvakt till att friställa Cornet som inte gör något misstag. Surt för Martinez att inte få hålla nollan. Men viktigast är tre poäng.

Analys
På förhand en oviss match men det visade sig att Villas klass är på en annan nivå. Spelare för spelare är det en ojämn historia men för Villas del har det inte gått ihop ordentligt förutom i delar av matcher. Men i denna match såg det väldigt stabilt ut och att den offensiva trion gör varsitt mål är en grym bonus. Men för mig finns det idag ett stort frågetecken. Varför spelade inte Nakamba? Han fick inte byta in då hans ersättare (Chambers) gick ut. Det var just Nakamba som spelade den defensiva rollen då Gerrard tog över och laget gick fantastiskt bra.
Nästa match blir mot Liverpool hemma på tisdag kväll. Helt andra förutsättningar och kanske är det då Nakamba ska in. Vi får se.